Declaraţii „provocatoare şi iresponsabile” făcute la Siculeni | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 23 septembrie 2023
Home » Politic » Declaraţii „provocatoare şi iresponsabile” făcute la Siculeni
Declaraţii „provocatoare şi iresponsabile” făcute la Siculeni

Declaraţii „provocatoare şi iresponsabile” făcute la Siculeni

Alianţa „România Demnă şi Puternică” (ARDP), formată din CNMR şi ARMIS, condamnă cu fermitate declaraţiile provocatoare şi iresponsabile făcute de Balázs Orbán, secretar de stat al prim-ministrului Ungariei.

Balázs Orbán, cu ocazia comemorării a peste două secole şi jumătate de la Masacrul de la Siculeni, când sute de persoane au fost executate în urma ordinului dat de autorităţile austriece de la Viena, a făcut o serie de declaraţii controversate prin care a comparat Viena de-acum 255 de ani, respectiv regimul care a permis masacrarea secuilor, cu actualele autorităţi de la Bucureşti şi nu numai: „Iar dacă un imperiu – fie că este vorba de Viena de-acum 255 de ani, Bucureştiul acum pentru secui sau Bruxelles-ul în unele cazuri în relaţia cu noi toţi – nu respectă aceste lucruri, împotrivirea este legitimă, conform vechilor principii juridice”, a explicat secretarul de stat ungar, ceea ce demonstrează că Ungaria, prin atacurile sale iraţionale şi furibunde, pare a se îndepărta cu paşi repezi de UE, de fundamentele şi principiile care au consacrat această alianţă.

„Balázs Orbán, căruia nu-i putem scuza regresul în privinţa democraţiei, fiind cuprins de o mare efervescenţă în ale declaraţiilor maliţioase, nu a uitat să reamintească faptul că Guvernul Ungariei se străduieşte să sprijine eforturile depuse pentru apărarea drepturilor minorităţilor maghiare şi pentru obţinerea autonomiei, dar şi a unor avantaje neconstituţionale pentru etnia pe care o reprezintă, am spune noi!!! Astfel devine tot mai clar pentru toţi românii că politica Ungariei pe termen lung are ca prioritate sarcina de a-i face pe cetăţenii maghiari din Transilvania cât mai dependenţi instituţional de Budapesta şi cât mai independenţi de Bucureşti. Trebuie să luptăm cu tărie împotriva revanşismului maghiar. (…) Acesta nu poate fi tolerat şi încurajat, pentru că dorinţa de răzbunare din cuvinte şi sloganuri poate evolua şi se poate transforma într-un element ideologic esenţial şi în acelaşi timp periculos al politicii de stat maghiare” – transmite CNMR.

Lipsa de reacţie a clasei politice din România, care a asistat şi asistă impasibilă la declaraţiile provocatoare, mincinoase şi periculoase ale oficialilor maghiari, m-a întristat şi m-a revoltat, ca de fiecare dată. De aceea voi încerca să fiu la fel de dur ca adevărul şi la fel de neîndurător ca dreptatea şi să afirm ca Ion Raţiu, că existenţa noastră ca naţiune nu se discută, ci se afirmă! Degeaba se răsucesc în mormânt eroii României Mari, toţi cei care au pierit cu arma în mână pentru eliberarea ţării sau cei care la Alba Iulia au oferit României Ardealul, pentru că Ungaria prin revizioniştii săi va pretinde mereu că tratatul de la Trianon a fost unul injust pentru ei şi că Ţinutul Secuiesc este al lor! Pe de altă parte, creşterea sentimentului naţionalist printre diaspora maghiară care trăieşte în regiune va rămâne în permanenţă o prioritate şi un cui al lui Pepelea, pentru oficialii maghiari. Tocmai de aceea trebuie să fim fermi şi să sancţionăm aspru şi imediat orice atentat la istoria, demnitatea şi unitatea naţională, orice declaraţii şi acţiuni care încurajează extremismul, iredentismul şi revanşismul şi să facem de aşa natură încât prin reacţia noastră,

oficialii unguri să accepte adevărul istoric, să nu mai mintă şi să nu mai incite la dezbinare, să înveţe să respecte românii şi leagănul românismului, dar şi ceea ce n-au reuşit să înveţe până acum – şi anume să facă diferenţa între democraţie şi autoritarism. Trebuie să învăţăm cu toţii o lecţie importantă: acolo unde există unitate va exista întotdeauna şi victorie”, a declarat Alexandru Cumpănaşu, preşedintele CNMR şi co-preşedinte al ARDP.

Guvernul de la Budapesta încearcă să sustragă atenţia de la problemele de reprezentare pe care le are în Ungaria, folosind vechea placă cu aşa-numitul ţinut secuiesc, moldovenesc, oltenesc. Probabil nu sunt la curent cu proiectul prin care un număr de localităţi ce se află în aşa-numitul Banat Sârbesc se mută în mod natural în zona Braşov, Harghita şi Covasna – a declarat Bobby Păunescu, preşedintele ARMIS şi co-preşedinte al ARDP.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.