Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Moştenirea Topliţeană – oameni şi amintiri | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » Moştenirea Topliţeană – oameni şi amintiri
Moştenirea Topliţeană – oameni şi amintiri

Moştenirea Topliţeană – oameni şi amintiri

Biblioteca Municipală „George Sbârcea”din Topliţa a implementat, în perioada 15 octombrie – 19 noiembrie, proiectul Topliţa Heritage – Moştenirea Topliţeană, prin care s-a dorit valorificarea fotografiilor vechi, culese în format digital din comunitatea topliţeană.

Proiectul are o foarte mare importanţă pentru comunitatea locală şi a cuprins mai multe etape, a explicat directoarea Bibliotecii Municipale „George Sbârcea”, Viorica Lazăr. „Mai întâi s-au realizatmateriale de promovare a evenimentului, afişe A3 şi pliante A5 care s-au distribuit în diferite locuri, respectiv la diferite persoane, din localitate şi împrejurimi, pentru a se face informarea asupra evenimentului şi cu scopul de a atrage cât mai multe persoane doritoare să doneze fotografii de epocă din colecţiile personale. De asemenea, persoanele interesate ne-au putut contacta telefonic, prin Facebook, prin WhatsApp ori prin pagina de Internet a bibliotecii. În mai multe rânduri am distribuit informaţii şi afişe în format electronic persoanelor care se înscriau în grupul ţintă ori despre care am avut cunoştinţă că ar fi interesaţi. Un pas important a fost scanarea fotografiilor vechi. Acest proces, care a necesitat un efort considerabil, demarat cu mai multe luni înainte, a fost început de colectivul bibliotecii, respectiv Doina Tifrea, Aurora Paşcan, Aurica Maria Ujică, Georgeta Maria Lung. Bibliotecarele au scanat aproximativ 700-800 de fotografii din arhivele personale ale celor care au dorit să se implice, donând forma electronică a fotografiilor de epocă”, a spus directoarea bibliotecii.

Potrivit acesteia, s-au prezentat cu totul aproximativ 36 de donatori, fotografiile înfăţişând o paletă foarte largă de aspecte: multitudine de teme, mulţi ani, dar şi diverse dimensiuni ale fotografiilor. În cadrul proiectului s-a dorit valorificarea fotografiilor vechi, culese în format digital din comunitatea topliţeană, fără a se limita strict la considerente de apartenenţă la acest areal geografic. „Toate fotografiile au fost adunate de echipa de proiect şi au fost denumite după un anumit cod intern şi au fost salvate într-un anumit index, pentru a fi uşor folosite şi identificate. Pentru buna desfăşurare a proiectului, biblioteca a achiziţionat şi 2 scanere A4, aparatură foarte necesară pentru realizarea acestei etape. Persoanele interesate să doneze fotografii, dacă nu au dorit să se deplaseze la sediul bibliotecii, au putut trimite fotografiile scanate de ei înşişi prin mail, WeTransfer sau chiar pe WhatsApp”, a detaliat Viorica Lazăr.

Donatorii au primit informările necesare de la echipa de proiect despre condiţiile organizatorice prevăzute de lege (respectarea restricţiilor impuse de pandemie) necesare participării şi alte detalii.

„Realizatorul acestor operaţiuni de scanare şi stocare, atât de necesare creării albumului, a fost colectivul bibliotecii care a avut în vedere, în plus, şi chestiuni care ţin de colaborarea şi comunicarea cu cei interesaţi (utilizatori ai bibliotecii), dar şi de scanarea şi păstrarea fotografiilor într-ocalitate potrivită pentru a fi prelucrate mai departe. Categoriile fotografiilor care intră în acest proiect sunt: ocupaţii şi meserii, evenimente din viaţa comunităţii, arhitectură şi clădiri, evenimente din viaţa de familie, portrete, familii, cătănie, port popular etc.”, a precizat directoarea bibliotecii.

O altă activitate a proiectului este editarea albumului Moştenirea topliţeană. „În prima etapă, Editura Tracus Arte a realizat un fişier pdf. al albumului „Moştenirea topliţeană”, cu 250 de pagini, un draft necesar pentru tipărirea acestuia. Pentru realizarea grafică impecabilă îi datorăm mulţumiri marelui scriitor şi jurnalist Florin Iaru, care s-a implicat cu pasiune pentru punerea în practică a acestui proiect. Tipărirea cărţii a fost etapa firească care a urmat. Realizat la o editură de prestigiu din România, Editura Tracus Arte, albumul cu fotografii de epocă Moştenirea topliţeană (oameni şi amintiri)cuprinde 250 pagini şi se prezintă cu o grafică deosebită”, a subliniat Viorica Lazăr.

Ultima etapă a proiectului a implicat şi realizarea unui site.

Site-ul cuprinde fotografiile aranjate în prealabil pe categorii de către managerul de proiect, Viorica Lazăr: ocupaţii şi meserii, evenimente din viaţa comunităţii şi din viaţa de familie, portrete de familie, armată, port popular etc.

La acestea s-au adăugat o pagină home cu informaţii, una cu istoricul bibliotecii şi alta cu informaţii despre proiectul Topliţa Heritage.

Conform sursei citate, serviciul web cuprinde fotografiile adunate din comunitate şi a fost realizat de SC.Cadouri-decor.ro (www.blackdesign.ro). „Firma a dovedit o creativitate deosebită în toate aspectele ce ţin de realizarea site-ului: design şi de implementare, construcţie şi design personalizat, website de prezentare, unic, cu paginile specifice proiectului, plus cu optimizare pentru motoarele de căutare, achiziţie domeniu şi hosting pe un an de zile. Pagina web a proiectului este www.mostenireatopliteana.ro şi este accesibilă”, a precizat managerul de proiect.

Proiectul Moştenirea topliţeană – implementat în perioada 15 octombrie – 19 octombrie 2021, însă la conceperea acestuia s-a lucrat cu multe luni înainte – a fost realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României, prin Serviciul de Dezvoltare Comunitară. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.