Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mihai Eminescu omagiat de elevii maghiari, la tradiţionalul concurs de recitare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Cultură » Mihai Eminescu omagiat de elevii maghiari, la tradiţionalul concurs de recitare
Mihai Eminescu omagiat de elevii maghiari, la tradiţionalul concurs de recitare

Mihai Eminescu omagiat de elevii maghiari, la tradiţionalul concurs de recitare

Concursul, organizat de profesoara de Limba şi literatura română Bors Kinga de la Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor”, este un eveniment anual care marchează ziua de naştere a poetului, aleasă ca Zi a Culturii Naţionale – şi continuă o tradiţie de 15 ani

Relevant la acest eveniment este faptul că participarea este benevolă, nu există impuneri, doar deplina libertate de alegere a celor care îşi doresc cu adevărat să concureze; poate pentru că acest concurs le oferă elevilor maghiari şansa să se afirme, poate pentru că astfel se pot apropia mai lesne şi mai plăcut de limba română ori pur şi simplu pentru că le place rostirea românească, versul eminescian şi nu în ultimul rând pentru că pot.

„Majoritatea copiilor îl cunosc pe Eminescu, ei îşi aleg poeziile, nu le impun nimic. (…) Nu prea există la nivel de oraş un concurs de recitare pentru elevii de limbă maghiară. Sunt unii cărora le place să fie pe scenă, iar cei care învaţă după noua programă recită altfel, pentru că se pune accent şi pe interpretare deja de la clasa a V-a. Şi sunt copii care chiar se descurcă bine (…) Cei din clasa a VIII-a vin pentru că este ultima lor şansă să recite în română, la liceu nu se face deloc (un astfel de concurs – n.a.)”, ne spune organizatoarea evenimentului.

În acest an, la concursul găzduit de şcoala „Petőfi Sándor” au participat aproximativ 50 de elevi de gimnaziu de la şcoli cu predare în limba maghiară din municipiul Miercurea Ciuc şi din Ciceu.

De la debut şi până la final, manifestarea a păstrat sensibilitatea versurilor însuşită de elevi în interpretările lor, transmiţând auditoriului pe rând melancolia, dorinţa, nostalgia, iubirea, ori, dimpotrivă, dezamăgirea şi neîmpăcarea cu neadevărul, meschinăria şi frivolitatea, exprimate în creaţii precum „Ce te legeni”, „La steaua”, „Revedere”, Crăiasa din poveşti”, „Freamăt de codru”, „De ce nu-mi vii”, „Singurătate”, „Mai am un singur dor”, „Adio” şi „Scrisoarea II”, texte recitate în marea majoritate impecabil.

Într-o abordare interesantă, o elevă, ajutată de profesoara de muzică de la şcoală, a aşezat pe note poezia „Somnoroase păsărele”, îmbinând lirica eminesciană cu ritmul folclorului maghiar, pentru prima oară în istoria acestui concurs.

Eforturile tuturor concurenţilor au fost încurajate şi răsplătite cu generoase aplauze.

„Cred că elevii se autodepăşesc prin participarea la acest eveniment (…) pe care nu cred că ei îl privesc ca pe un concurs. Vin, îşi recită poeziile cu emoţii şi apoi se simt foarte bine. În clasa a V-a se întâlnesc prima dată cu un text al lui Eminescu, dar cred că aud de el din clasele primare. Cei din clasa a VI-a aşa încep anul: Când va fi concursul de recitare?”, ne dezvăluie prof. Bors Kinga.

Szenek Zsuzsanna, elevă în clasa a VI-a la Liceul Teologic romano-catolic „Segitő Mária” a participat pentru a doua oară la acest concurs. De această dată s-a prezentat cu poezia ei preferată, „Ce te legeni”, pe care a recitat-o într-o limbă română aproape fără cusur, pe care a exersat-o în vacanţe, cu una dintre bunicile ei, „care nu ştie maghiara”. „Îmi place acest concurs, fiindcă îmi place să merg la concursuri şi mă simt bine aici. Anul trecut am luat locul II şi anul acesta cred că m-am descurcat bine. Îmi place Eminescu pentru că e frumos, nu e atât de trist şi nu e atât de greu”, a spus ea.

Între participanţi s-au aflat pentru prima oară la ediţia din acest an, Korodi Réka, fiica liderului grupului parlamentar al UDMR în Camera Deputaţilor Korodi Attila, care a interpretat creaţia eminesciană „Somnoroase păsărele” şi elevul Tánczos Csanád, fiul senatorului UDMR Tánczos Barna, care a recitat poezia „La steaua”.

Cât despre Ráduly Réka, fiica primarului municipiului reşedinţă al judeţului, ea este o prezenţă binecunoscută la Concursul de recitare Mihai Eminescu. După „Glossa” considerată o culme a creaţiei eminesciene prezentată anul trecut, la ediţia actuală a optat pentru o altă creaţie cu grad ridicat de dificultate din lirica eminesciană – Scrisoarea II – pe care a recitat-o ireproşabil, juriul acordându-i primul loc al competiţiei.

Pentru al doilea an, consecutiv, la concurs au participat şi elevi de la Şcoala Gimnazială „Kájoni János” din Ciceu, îndrumaţi de profesoara Péter Barta Emese. „Anul trecut am participat prima oară, (copiii – n.a.) au avut o experienţă foarte bună, am participat cu cinci elevi şi patru dintre ei au luat diplome, aşa că au fost entuziasmaţi. Anul acesta am venit cu doi elevi de clasa a V-a şi cu doi elevi de clasa a VI-a, pentru că cei mari sunt mai aglomeraţi în această perioadă”, a precizat profesoara. Potrivit acesteia, pentru elevii maghiari Eminescu „e dificil, în sensul că pronunţă mai greu cuvintele şi a trebuit să lucrăm mai mult pe accent”, manifestându-şi, deopotrivă, convingerea că participarea la concursul de recitare dedicat poetului Mihai Eminescu „este o experienţă plăcută” şi benefică.

Preşedintele juriului concursului, prof. Stelian Busuioc, susţine că din ce în ce mai mulţi elevi maghiari şi nu numai se apropie de poezia eminesciană, atraşi de muzicalitatea ei, care îi ajută să înţeleagă, prin sonoritate, şi să pătrundă taina cuvântului, favorizând totodată, dezvoltarea imaginaţiei şi a creativităţii acestora. „Îndrăgirea lui Eminescu este o latură foarte frumoasă. Vorbim totdeauna de partea afectivă, vorbim de lectură, copilul se apropie de aceasta şi îi dezvoltă sentimentul de a înţelege mai bine omul, natura, de a înţelege mai bine istoria, iar diversitatea aceasta tematică îi pătrunde şi în suflet. Cuvintele lui Eminescu sunt de o simplitate deosebită, dar dacă le pătrundem înţelesul, ne dăm seama câtă filosofie, cât mister şi taină ascund ele. Să nu ne mire că de la un an la altul creşte numărul concurenţilor şi că ei îndrăgesc foarte mult creaţia eminesciană”, susţine fostul inspector şcolar. În opinia sa, cunoaşterea operei poetului naţional este şi o modalitate de a-i apropia pe elevii maghiari de Limba română, „mai ales că ei pot face comparaţii între creaţiile în limba maghiară şi limba lui Eminescu, cu creaţiile eminesciene”, a conchis preşedintele juriului.

În urma jurizării, elevii care s-au clasat pe primele trei locuri au fost premiaţi cu cărţi oferite de Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc. Concursul de recitare Mihai Eminescu desfăşurat la Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor” din Miercurea Ciuc a încheiat suita manifestărilor dedicate Zilelor Culturii Naţionale din acest an în judeţul Harghita.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.