Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Salina Praid:Copii reprezentând zone istorice şi minorităţi naţionale, la un festival al bunei convieţuiri | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Cultură »
Salina Praid:
Copii reprezentând zone istorice şi minorităţi naţionale, la un festival al bunei convieţuiri
<h5><i>Salina Praid:</i></h5>Copii reprezentând zone istorice şi minorităţi naţionale, la un festival al bunei convieţuiri

Salina Praid:
Copii reprezentând zone istorice şi minorităţi naţionale, la un festival al bunei convieţuiri

Aproximativ 350 de copii – membri ai mai multor grupuri folclorice ce reprezintă diverse minorităţi naţionale, dar şi regiuni istorice din România – au participat, la acest sfârşit de săptămână, în Salina Praid, la „Festivalul jocului, bucuriei şi prieteniei”, un eveniment care are rolul de a promova multiculturalismul, prietenia şi buna convieţuire.

Iniţiat de directorul Salinei Praid, Seprődi Zoltán, festivalul se desfăşoară sub genericul „Convieţuiri prin joc” şi dă prilejul participanţilor să se cunoască, să lege prietenii şi să ofere celorlalţi un exemplu de bună convieţuire. La 120 de metri sub pământ, pe o scenă amenajată special pentru acest eveniment, într-o „sală de spectacole” inedită, participanţii veniţi din toate colţurile ţării, de la Tulcea la Timiş şi de la Craiova la Suceava, şi-au prezentat costumele populare, tradiţiile, dansurile şi cântecele. Reprezentând Banatul, pe scenă au urcat ansamblurile „Sânziene Bănăţene” şi „Hora din Pişchia”, care au prezentat cântece şi dansuri specifice zonei şi au fost primite cu aplauze puternice de spectatori. Întrucât evenimentul are loc în contextul marcării Zilei Unirii Principatelor, unul dintre ansambluri şi-a început programul cu o mică Horă a Unirii. Din Oltenia, a venit la festival Ansamblul Hora Desnăţuiului, din Craiova, judeţul Dolj, care a participat şi la ediţiile precedente, membrii săi fiind admiraţi pentru frumuseţea deosebită a costumelor. Luiza Turcu, membră a Ansamblului Hora Desnăţuiului, a mărturisit că participă cu bucurie la acest festival, în care leagă prietenii şi se reîntâlneşte cu prietenii cunoscuţi în anii trecuţi la Praid. „E o idee foarte bună şi dacă noi, ca şi copii, înţelegem asta şi realizăm legătura aceasta dintre noi, indiferent de etnie sau zonă, cred că-i putem influenţa şi pe oamenii mari, ca să lege şi ei prietenii, aşa cum noi reuşim prin intermediul tradiţiilor”, a spus Luiza Turcu.

La festivalul de la Praid a venit şi un grup folcloric de români din localitatea Apşa de Jos, Maramureşul Istoric (Ucraina), care au purtat costume vechi de circa o sută de ani şi care şi-au exprimat bucuria că pot participa la evenimente în Ţara Mamă. „Noi suntem din Transcarpatia, Ucraina, din zona Maramureşului istoric, unde şi până în ziua de astăzi trăiesc etnici români. Ne mândrim că suntem români şi ne pare bine când avem ocazia să ieşim şi în Ţara Mamă. Aici, la festival, e foarte fain, aseară chiar stăteam cu grupul de ucraineni din România, noi suntem români din Ucraina şi suntem cazaţi la nişte unguri din România. Şi astfel se leagă şi prietenii şi ideea e foarte bună. (…) Noi avem cămăşi pe noi care au în jur de 100 de ani, de la bunicile şi străbunicile noastre, pe care le-am combinat şi cu ceva mai nou, că poate nu găsim şerinci aşa vechi, cum le spunem noi la baticuri. Ne mândrim că la noi, la şcoală, avem peste 100 de copii care cu drag vin să afle şi să ducă mai departe tot ce înseamnă pentru noi tradiţia, obiceiurile şi tot ce e frumos de la străbunii noştri”, a declarat Maria Lavriuk, coordonatoarea grupului folcloric Apşiţa din Apşa de Jos.

Cu bucurie au urcat pe scenă şi membrii ansamblurilor de polonezi, bulgari, aromâni, lipoveni sau maghiari, iar evoluţiile lor au fost primite cu aplauze de cei prezenţi şi i-au adus lacrimi în ochi iniţiatorului evenimentului, directorul Salinei Praid, Seprődi Zoltán, care a mărturisit că îşi doreşte ca cei mici să se joace împreună, să se cunoască şi să ducă mai departe ideea convieţuirii armonioase.

La rândul său, primarul din Praid, Bokor Sándor, a vorbit despre acest eveniment ca despre o sărbătoare a convieţuirii, punctând faptul că un popor puternic este unul în care convieţuiesc în armonie mai multe etnii, în care se vorbesc mai multe limbi şi fiecare îşi păstrează cultura şi tradiţia.

Surpriza festivalului a fost actorul Pavel Bartoş, care s-a numărat printre prezentatori şi i-a binedispus pe participanţi cu glumele sale. Născut la Miercurea Ciuc, actorul Pavel Bartoş a declarat că prin acest festival s-a reînviat o tradiţie de pe vremea când era copil şi astfel de întâlniri erau frecvente. „Mă bucur că le inducem copiilor că este frumos să trăim şi cu alte naţionalităţi, că este frumos să trăieşti în armonie şi că multiculturalitatea asta face bine tuturor. (…) Mesajul evenimentului ar fi să ne bucurăm unii de alţii, de ceea ce au alţii, să învăţăm unii de la alţii. Cred foarte mult că fiecare cultură are ceva frumos să ne spună, dar important este să avem noi timp să vedem aceste lucruri şi să ne dăm timp şi să învăţăm, pentru că uite ce frumos e să trăieşti în armonie! Luaţi exemplul copiilor, copiii nu au duşmănii, ei se bucură. Din păcate, oamenii mari s-au luat prea în serios şi ar trebui să ne uităm spre copii şi asta trebuie să învăţăm: să ne bucurăm!”, a spus actorul.

După ce au evoluat pe scenă şi şi-au prezentat cântecele şi tradiţiile, copiii au fost antrenaţi în diverse jocuri şi au fost invitaţi să participe la ateliere meşteşugăreşti, pentru a se cunoaşte mai bine şi pentru a lega prietenii.

Lia MATEI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.