Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea Ciuc: Campania Naţională „Informare acasă! Siguranţă în lume!”, ediţia 2019 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Miercurea Ciuc: Campania Naţională „Informare acasă! Siguranţă în lume!”, ediţia 2019
Miercurea Ciuc: Campania Naţională „Informare acasă! Siguranţă în lume!”, ediţia 2019

Miercurea Ciuc: Campania Naţională „Informare acasă! Siguranţă în lume!”, ediţia 2019

Oficial, la nivelul judeţului Harghita, anul acesta, pentru 556 de persoane s-au încheiat contracte de muncă în Germania, 26 în Olanda şi 2 în Franţa

Campania Naţională „Informare acasă! Siguranţă în lume!”, aflată la a doua ediţie şi, totodată, la a doua etapă în acest an, a ajuns ieri, din nou, în judeţul Harghita. Campania, iniţiată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, îşi propune să realizeze o informare corectă şi completă a potenţialilor migranţi români în ceea ce priveşte drepturile pe care le au în statele membre ale Uniunii Europene. Secretarul de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Lilla Boglarka Debelka, a spus că scopul campaniei este de a preveni şi combate factorii de risc la care se expun românii care aleg să plece peste hotare şi totodată de a susţine procesul de integrare a românilor în ţările unde aceştia trăiesc, studiază, muncesc, precum şi reinserţia şi reintegrarea socială odată cu decizia de a reveni în România.

„Românii aflaţi în afara graniţelor reprezintă o prioritate strategică înscrisă în Programul de guvernare 2017-2020, motiv pentru care am decis, împreună cu partenerii noştri (n.n. – ministerele abilitate în problematica românilor care lucrează, studiază sau locuiesc în afara graniţelor ţării), să instituim această campanie. Avem un număr mare de cetăţeni români aflaţi în străinătate, fie că muncesc, studiază sau locuiesc în diferite state de destinaţie, iar un grad scăzut de informare asupra drepturilor şi obligaţiilor pe care le au poate conduce la o creştere a expunerii acestora la fenomenul exploatării prin muncă şi a traficului de persoane. Totodată, considerăm că lipsa informării îl pune adesea pe român în situaţii dificile în statele gazdă, iar demersul nostru este de a creşte gradul de conştientizare al oamenilor, astfel încât să ştie la ce riscuri se expun şi să cunoască în acelaşi timp elemente importante din legislaţia statelor unde aleg să se stabilească temporar sau definitiv”, a explicat secretarul de stat.

De asemenea, Lilla Boglarka Debelka a arătat că, potrivit datelor ANITP (Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane), s-a înregistrat o scădere cu aproximativ 25% a victimelor traficului de persoane identificate în 2018 faţă de anul precedent, „iar agenţia estimează că această scădere se datorează campaniilor de informare derulate în ţară şi peste hotare”.

Prefectul judeţului Harghita, Jean Adrian Andrei, a evidenţiat că „Ministerul pentru Românii de Pretutindeni recunoaşte potenţialul reprezentat şi de Diasporă pentru dezvoltarea şi evoluţia României, nevoia de reconectare a românilor plecaţi în străinătate şi importanţa accesării capitalului de resurse umane. Aşa cum ştiţi, atât Ziua românilor de pretutindeni, celebrată în fiecare an în ultima duminică din luna mai, cât şi zilele diasporei pe care le sărbătorim acum, în luna august, reprezintă un prilej extraordinar pentru autorităţile publice locale şi centrale să fie alături de românii din diaspora”.

„Ce este foarte important în această campanie de informare este faptul că Guvernul României a pus la aceeaşi masă mai multe ministere. Există o cooperare interinstituţională remarcabilă, pentru că există mai multe probleme legate de trafic de persoane, de muncă la negru, de condiţii de asigurări de sănătate etc.”, a spus prefectul.

„Paradoxal, cei care vin la consiliere sunt angajatorii, nu persoanele fizice care s-au hotărât să plece să presteze muncă în străinătate”

Daniela Bortoş, consilier juridic în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, a amintit că obiectul de activitate al instituţiei pe care o reprezintă este de control, astfel că şi anul trecut a fost verificată aplicarea legii în domeniul protecţiei cetăţenilor români care lucrează în străinătate. Astfel, au fost verificate 10 societăţi comerciale şi au fost date patru avertismente la trei angajatori, nefiind aplicată nici o amendă.

Anul trecut erau înregistrate şase societăţi care aveau ca obiect de activitate plasarea forţei de muncă în străinătate, iar anul acesta au mai rămas trei.

Daniela Bortoş a afirmat că în 2018 a fost înregistrată o petiţie la ITM Harghita, care viza 8 persoane, care au plecat la muncă în Germania neinformate, bazându-se pe faptul că vecinii spuneau că se plăteşte bine. „Şi norocul lor a fost că soţiile lor le-au trimis bani să ajungă acasă…”, a precizat consilierul juridic. Potrivit sursei citate, petiţia nu a putut fi soluţionată deoarece societatea era înregistrată la Gheorgheni, iar patronul era un cetăţean din Ungaria, care îşi muta firma de la un judeţ la altul, iar până să ajungă inspectorii ITM la apartamentul unde era înregistrată societatea, angajatorul şi-a mutat sediul în Braşov. Sesizarea a fost redirecţionată, „iar ulterior am aflat că a fost imposibil de soluţionat, pentru că angajatorul era de negăsit”. În acest an nu au fost înregistrate astfel de sesizări la ITM Harghita.

Daniela Bortoş a mai explicat că, la ITM Harghita, angajatorii sunt cei care vin să fie consiliaţi în acest domeniu şi mai puţin persoanele care vor să plece la muncă în străinătate.

„Paradoxal, cei care vin la consiliere sunt angajatorii, nu persoanele fizice care s-au hotărât să plece să presteze muncă în străinătate. Concluzia mea este că cetăţenii nu vor să fie consiliaţi, pur şi simplu se bazează pe informaţiile pe care le primesc de la prieteni, de la vecini”, a spus consilierul juridic.

Conform datelor ITM Harghita, la nivelul judeţului, anul acesta au fost mediate 728 de persoane, dintre acestea: pentru 556 s-a încheiat contract de muncă în Germania, 26 – în Olanda şi 2 în Franţa.

În cadrul întâlnirii de ieri, a mai fost prezentat un material al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Târgu Mureş (de care aparţine şi Harghita) şi au mai avut intervenţii: comisar şef Daniela Crişan, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita; directorul executiv al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate; directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii, Ban Katalin; directorul adjunct al Autorităţii Electorale Permanente – Filiala Centru (de care aparţine şi Harghita), Demeter Attila.

În municipiul Miercurea Ciuc, la întâlnirea de ieri au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale (care la rândul lor vor informa cetăţenii pentru a cunoaşte detalii importante la plecarea într-o ţară străină) şi ai instituţiilor publice deconcentrate.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.