În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (II)Trei comune care au primit ori vor primi de la bugetul de stat peste 33 milioane de lei: Ocland, Mărtiniş şi Satu Mare | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate »
În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (II)
Trei comune care au primit ori vor primi de la bugetul de stat peste 33 milioane de lei: Ocland, Mărtiniş şi Satu Mare
<h5><i>În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (II)</i></h5>Trei comune care au primit ori vor primi de la bugetul de stat peste 33 milioane de lei: Ocland, Mărtiniş şi Satu Mare
comuna Satu Mare

În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (II)
Trei comune care au primit ori vor primi de la bugetul de stat peste 33 milioane de lei: Ocland, Mărtiniş şi Satu Mare

Zona Odorhei cuprinde, pe lângă municipiul de pe Târnava Mare, 18 comune: Căpâlniţa, Lueta, Mereşti, Ocland, Mărtiniş, Satu Mare, Zetea, Brădeşti, Dealu, Lupeni, Corund, Praid, Feliceni, Mugeni, Ulieş, Dârjiu, Porumbenii Mari, Vărşag. Acestea, în ultimii ani, au finalizat, derulează ori au în diferite stadii proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală ori prin Compania Naţională de Investiţii de peste 270 de milioane de lei.

Dintre cele trei comune, de aproape o treime din finanţări va beneficia Satu Mare – 11.063.097,76 lei. Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, acolo se află în derulare două proiecte pentru care finanţarea din partea Guvernului României depăşeşte 5,6 milioane de lei. Este vorba de extinderea reţelei de canalizare şi a apei potabile, pentru care se va asigura finanţare prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală) 2. Prin PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală) se va asigura finanţarea pentru modernizarea unor străzi din comună.

Comuna mai are deja contractat un alt proiect care vizează modernizarea unor străzi din Satu Mare, finanţarea prin PNDL 2 fiind de 5 milioane de lei.

În faza de contractare se află proiectul „Modernizarea iluminatului public în comuna Satu Mare”, pentru acesta banii urmând a fi asiguraţi tot prin PNDL.

După ce în 2016 a finalizat un proiect finanţat prin PNDL 1 cu peste 1,5 milioane de lei, comuna Mărtiniş are acum două investiţii în faza de derulare, pentru acestea fondurile urmând a fi asigurate prin PNDR. Este vorba de extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în satele Mărtiniş, Rareş, Sânpaul, Petreni, Orăşeni, o investiţie de aproximativ 7 milioane de lei, şi de reabilitarea bisericii unitariene, pentru care comuna va primi peste 1,3 milioane de lei.

Pe lângă aceste proiecte, Mărtiniş mai are în faza de contractare un proiect care vizează modernizarea drumurilor din comună, pentru care prin PNDL 2 se vor aloca aproape 700.000 de lei.

Ocland are un proiect în faza de derulare şi un altul în curs de contractare. Pentru reabilitarea bisericii unitariene, prin PNDR se vor aloca peste două milioane de lei, în timp ce pentru construirea unui pod peste Homorodul Mic, în satul Crăciunel, se vor asigura, prin PNDL 2, ceva mai mult de 400.000 de lei. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.