Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Medicii SJU din Miercurea Ciuc au salvat viața unui om atacat și vătămat grav de urs | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Medicii SJU din Miercurea Ciuc au salvat viața unui om atacat și vătămat grav de urs
Medicii SJU din Miercurea Ciuc au salvat viața unui om atacat și vătămat grav de urs

Medicii SJU din Miercurea Ciuc au salvat viața unui om atacat și vătămat grav de urs

Vineri dimineața, un bărbat în vârstă de 54 de ani a ajuns în stare deosebit de gravă la spital, după ce a fost atacat de un urs în apropierea unei stâne din satul Vidacut, comuna Săcel.

Potrivit autorităților, bărbatul a fost atacat în timp ce se întorcea către casă. A fost transportat la spital cu multiple răni în zona pieptului și a capului, ursul smulgându-i bucăți de mușchi și de masa osoasă.

De la spitalul din Odorheiu Secuiesc a fost transferat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc în jurul orei 7:00, iar zece minute mai târziu a fost transportat în sala de operație.

Pacientul prezenta plăgi complexe la nivelul peretelui toracic anterior și o plagă care comunica cu cordul prin gât. Primul care a intrat în operație a fost dr. Adrian-Cristian Dobrică, medic specialist de chirurge toracică. Operația a fost continuată de o echipă formată din medici neurochirurgi și din specialiști în chirurgie plastică, aceștia ocupându-se de capul pacientului, care suferise o plagă complexă cu fractură craniană scalpată. În cele din urmă, au intervenit specialiștii în chirurgia maxilo-facială, care au reconstruit mandibula, restul feței și gâtul pacientului. În plus, la pacient s-a constatat lipsă de substanță osoasă și musculară. Operația s-a finalizat cu succes, după mai mult de șase ore de la debut.

„A fost printre cele mai grave cazuri pe care le-am văzut în 11 ani, de când sunt aici. (…). Pacientul va rămâne în ATI, unde se va continua tratamentul de reechilibrare, va primi sânge, pentru că este anemic, tratament antibiotic complex, pentru că mușcătura de urs este foarte complexă (…) produce distrugeri anatomice la care nici măcar nu te gândești: plăgi de vase de sânge mari, plăgi de cord, plăgi pulmonare și plăgi de o gravitate extremă. Spre deosebire de plăgile provocate în război, când gloanțele merg într-o direcție – ori către cord, ori către cap – ursul nu știe anatomie, mușcă cum poate și de obicei priza ursului este de tip crocodil sau hipopotam; cu o singură mușcătură, cuprinde ambele hemitorace”, a explicat dr. Adrian-Cristian Dobrică.

Potrivit dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Miercurea Ciuc, pacientul este stabil hemodinamic și în cursul după-amiezii a fost detubat.

„O echipă chirurgicală complexă a luptat pentru viața acestui pacient, în cadrul unei operații maraton. Mulțumesc echipei care a efectuat multiplele intervenții chirurgicale, personalului care deservește Blocul Operator Central și pe cel de la ORL. Mulțumesc, de asemenea, echipei de la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc pentru asistarea de urgență a pacientului”, a spus dr. Konrád Judit.  

Intervențiile chirurgicale pe pacienții mușcați de urs sunt nu numai extrem de dificile, ci și foarte costisitoare pentru un spital din România. Potrivit specialiștilor, la nivelul anului 2021, cheltuielile depășesc 6.000 de euro/pacient.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, prezent, vineri după-amiază, la conferința de presă organizată la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, a subliniat că prevenția și intervenția imediată atunci când ursul atacă oameni se impun cu necesitate.

„În astfel de cazuri statul trebuie să asigure intervenția imediată, așa cum asigură ISU în cazuri extreme, când salvează vieți. Eu nu pot să analizez altfel acest fenomen, ca ministru al Mediului sunt responsabil pentru măsurile care trebuie să fie legiferate în vederea protejării vieții umane. Este singura abordare care mi se pare rațională, necesară și obligatorie, pentru a preveni asemenea tragedii”, a afirmat ministrul Tánczos.

El a adăugat că după evenimentul de la Săcel, asociația de vânătoare a început monitorizarea ursului periculos și întocmirea dosarului pentru emiterea derogării, în vederea extragerii acestui exemplar.

„Nu se pune problema să nu fie extras, pentru că a atacat un om și acest lucru se poate repeta oricând; chiar și în cazul în care atacul nu s-a produs într-o localitate, într-o gospodărie, exemplarele periculoase trebuie extrase, pentru a preveni dezastre, pentru a preveni tragedii și pierderi de vieți omenești”, a adăugat Tánczos Barna.

De asemenea, ministrul Mediului a promis că va fi prezentată Guvernului o ordonanţă de urgenţă care va permite intervenţia imediată şi graduală în cazul urşilor prezenţi în zonele locuite.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și raportor al Comitetului European al Regiunilor (CoR) pe problematica ursului, a arătat că autoritățile europene înțeleg că în România este o situației aparte, aici existând o suprapopulare la această specie, spre deosebire de alte țări, unde ursul brun este pe cale de dispariție.

„Toate organismele europene au spus, au scris că aici deciziile trebuie luate de la București. Din 2017 încoace nu am avut înțelegere din partea celor care au condus Ministerul Mediului. (…) Trebuie să fie luate decizii în privința compensării, a prevenției, de înființare a noi parcuri pentru urși, unde să fie cazate animalele habituate, de înființare a unor echipe mixte – nu jandarmii, nu acesta e rolul lor – trebuie să fie disponibilizate fonduri, trebuie să existe reglementări în domeniul gardurilor electrice, al deșeurilor menajere… Problematica este una complexă și trebuie rezolvată prin luarea de măsuri adecvate”, a conchis Borboly Csaba.

Din 2016 până astăzi un bărbat a fost ucis, iar alte 59 de persoane au fost rănite grav de urşi necesitând, cumulat, sute de zile de internare şi tratament.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.