Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La conducerea unităţii, un şef interimar | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Sănătate » La conducerea unităţii, un şef interimar
La conducerea unităţii, un şef interimar

La conducerea unităţii, un şef interimar

Nu cu multă vreme în urmă aveam să aflu că domnul Paul Mureşan nu mai era managerul Spitalului Municipal (SM) Topliţa, dar nu aveam să aflu şi de ce, motiv pentru care am decis să verific informaţia într-o discuţie directă şi deschisă cu inginerul Stelu Platon, edilul urbei situată pe cursul superior al râului Mureş, căruia îi şi mulţumesc pentru timpul acordat.

Astfel, imediat am reuşit să înţeleg că, în 15 iulie, fostului manager i-a expirat contractul valabil trei ani şi că, potrivit legislaţiei în vigoare, trebuie organizat un alt concurs de ocupare a postului. Până atunci însă, preciza interlocutorul meu, a fost numit manager interimar dr. Gabriela Laura Mare, specialist în diabet zaharat, boli de nutriţie şi metabolism, care, împreună cu soţul său, medic chirurg traumatolog, lucrează în spitalul din Topliţa de vreo 3-4 ani, timp în care şi-au cumpărat şi o casă. Ea e de undeva din Oltenia, el de undeva de pe Valea Mureşului, ambii absolvenţi ai Facultăţii de Medicină din Târgu Mureş.

Presupunând că cei doi specialişti tineri ar dori să se stabilească acolo, d-l Stelu Platon a ţinut să mă pună în temă cu o investiţie de suflet făcută pentru sănătatea populaţiei din municipiu şi din zonă, susţinută de o investiţie financiară pe măsură, în care s-au implicat deopotrivă atât primarul, cât şi consilierii locali.

Aşa se face că, în urmă cu un an, în baza unui contract de colaborare cu Ministerul Sănătăţii (MS), 27 de miliarde de lei vechi au fost alocaţi dotării cu tehnică medicală modernă, inclusiv pentru sala de operaţie a Compartimentului de traumatologie. Tot atunci a fost înfiinţat şi un Compartiment de gastroenterologie, pentru specialistul care lucra deja în spital şi, evident, pentru populaţia care avea nevoie de un astfel de medic. „Numai turnul gastroenterologic, unul de ultimă generaţie, a costat 100.000 de euro. Aici mai adăugăm costurile cu reabilitarea spaţiului şi amenajarea unei săli de operaţie foarte moderne, după care putem calcula”.

Eu una nu o s-o fac, dar reţin din spusele d-lui Platon că, din totalul cheltuielilor, 80 de procente au fost acoperite din bugetul MS şi 20 din cel al Primăriei municipiului Topliţa.

Subliniind că spitalul a constituit permanent o prioritate pentru primar şi consilieri, gazda mea a trecut graniţa lui 2017 spre a proiecta mai vizibil o investiţie prevăzută a se realiza în 2018. „Există aici doi specialişti în imagistică, ce ar avea nevoie de un computer tomograf, idee în care încercăm să obţinem o finanţare prin MS. În cazul în care nu vom reuşi, voi propune consiliului local să alocăm noi banii. Le-am promis acest lucru medicilor din spital şi trebuie să ne ţinem de cuvânt, în condiţiile în care, ştim cu toţii, ce avantaje prezintă utilizarea unui astfel de echipament şi ce înseamnă să ai oamenii potriviţi la locul potrivit”.

Uşor nostalgic, d-l Platon a privit în urmă, a revăzut perioada în care el însuşi era manager al acestui spital, a schiţat politica pe care autoritatea locală a adoptat-o în ultimii zece ani faţă de unitatea în discuţie, situând în prim-plan rezolvarea etapizată a problemelor din sănătate şi învăţământ, domeniu socotit la fel de important ca şi primul, după care a amintit despre familia dr. Ioniţă şi despre întreaga echipă de medici tineri, pentru a căror atragere s-au făcut în plan local eforturi deosebite.

Dar, repede, repede „ar mai fi nevoie de patru specialităţi”: 1. Unitatea de Primiri Urgenţe, amenajată ca funcţionalitate, pentru care în prezent se poartă discuţii cu doi medici de specialitate ce ar putea face posibilă, alături de cei doi medici ATI, asigurarea unei linii de gardă de urgenţă; 2. de un cardiolog, pentru că în prezent această specialitate este acoperită de doi medici colaboratori; 3. de un ginecolog, având în vedere că din cei trei ce activează acum, doi sunt pensionari, iar al treilea e în curs de pensionare şi 4. de un internist.

***

Cât priveşte concursul de ocupare a postului de manager, e prea devreme să vorbim, spune domnul primar. „Este o procedură ce trebuie urmată pas cu pas şi sunt nişte condiţii pe care un candidat trebuie să le îndeplinească, între ele şi dovada care să ateste că persoana în cauză a urmat un curs de management sanitar”.

Într-un alt număr al jurnalului nostru, lucruri interesante despre învăţământul topliţean, tot cu domnul Stelu Platon, omul aflat în al treilea său mandat de primar…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.