Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

ISU „Oltul” va fi dotat cu o autospecială complexă de intervenţie în zonele greu accesibile | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » ISU „Oltul” va fi dotat cu o autospecială complexă de intervenţie în zonele greu accesibile
ISU „Oltul” va fi dotat cu o autospecială complexă de intervenţie în zonele greu accesibile

ISU „Oltul” va fi dotat cu o autospecială complexă de intervenţie în zonele greu accesibile

Vehiculul va fi achiziţionat în cadrul unui proiect european câştigat de Consiliul Judeţean Harghita

 

O autospecială complexă de intervenţie în situaţii de urgenţă în zone greu accesibile va intra în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” Harghita. Aceasta va putea interveni în cazul incendiilor de pădure, înzăpezirilor şi chiar la inundaţii. Proiectul prin intermediul căruia se va achiziţiona această autospecială a fost câştigat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Centrul Transilvaniei”, din care face parte şi Consiliul Judeţean (CJ) Harghita, şi este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării proiectului care vizează îmbunătăţirea intervenţiilor în situaţii de urgenţă în zonele greu accesibile din judeţ a avut loc miercuri, la sediul CJ Harghita.

Vicepreşedintele CJ, Barti Tihamér, a declarat cu această ocazie că este al treilea proiect realizat în parteneriat cu ISU „Oltul” Harghita şi care conţine cumpărarea unor echipamente speciale. Acesta a spus, în cadrul unei scurte prezentări a proiectului, că în Harghita va ajunge o autospecială a cărei utilare complexă va contribui la intervenţiile desfăşurate în zonele greu accesibile, fie din cauza naturii terenului, fie din cauza condiţiilor extreme, cum ar fi zonele montane abrupte sau zonele izolate. De asemenea, vicepreşedintele CJ a precizat că „este îmbucurător să putem colabora cu ISU la al treilea proiect” şi că CJ Harghita are în continuare asemenea iniţiative de accesare a fondurilor europene prin intermediul proiectelor a căror obiectiv este dotarea cu echipamente pentru situaţiile de urgenţă, cum ar fi incendiile de pădure sau înzăpezirile.

Colonelul Stelian Cimpoeşu, prim-adjunct al ISU „Oltul” Harghita, a declarat că derularea acestui proiect este o activitate benefică, „ţinând cont că structura noastră este una de intervenţie, care are un timp de alertă şi unul de răspuns, care trebuie să fie prompte, eficiente şi să rezolve orice situaţie de urgenţă care apare în zona de competenţă a judeţului Harghita, în timpi oportuni”. Acesta a spus că această tehnică pentru zonele greu accesibile este foarte aşteptată, în condiţiile în care în momentul de faţă pentru asemenea intervenţii se colaborează cu Serviciul Salvamont din judeţ, care deţine acest tip de autovehicule. Col. Stelian Cimpoeşu a explicat că acest vehicul de tip UTV o să aibă şi o platformă şi un autoturism de teren care o să-l tracteze. Iar când va ajunge în dotarea ISU, pompierii vor fi în măsură în orice moment să acţioneze. De asemenea, în cazul inundaţiilor acest UTV poate fi pregătit să intervină şi ca amfibie, mai ales că va fi dotat cu elemente de prim-ajutor: targă, atele vacumatice, troliu de tractare. „Deci, este aşteptat de noi şi sperăm că va ajunge în cel mai scurt timp, în funcţie de cum se va derula acest proiect, pentru ca noi să putem să instruim oameni să intervină eficient oriunde în judeţ”. Prim-adjunctul ISU a explicat că la baza investiţiilor stă planul de analiză şi acoperire a riscurilor existente în fiecare localitate şi la nivel judeţean. Iar cu acest tip de vehicul se va putea interveni mai eficient şi în timp mai scurt. Acesta a mai precizat că acest UTV va intra în dotarea Detaşamentului Miercurea-Ciuc şi va interveni şi la solicitarea celorlalte subunităţi. „Bineînţeles că noi vom colabora în continuare cu Serviciul Salvamont, care are mai multe UTV-uri. Ne dorim ca în timp să utilăm şi celelalte detaşamente, pentru că prin deplasarea la celelalte subunităţi se pierd timpi”, a spus col. Cimpoeşu, concluzionând că trebuie să existe colaborare pentru a se găsi soluţii pentru a se face şi alte achiziţii.

Directorul adjunct al Direcţiei generale de investiţii din cadrul CJ, Péli Levente, a făcut o prezentare tehnică a proiectului. Astfel, proiectul „Îmbunătăţirea intervenţiilor în situaţii de urgenţă greu accesibile” a fost câştigat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Centrul Transilvaniei”, ai cărei fondatori sunt judeţele din Regiunea Centru: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu. Proiectul are o valoare totală de 2.523.586 lei, fiind finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3, Domeniul major de intervenţie 3.3. De altfel, această finanţare reprezintă întreaga sumă ce mai poate fi accesată la nivelul Regiunii Centru. Perioada de implementare este de 16 luni, contractul de finanţare fiind semnat la sfârşitul lunii iunie. Prin implementarea acestui proiect, fiecare inspectorat pentru situaţii de urgenţă din cele şase judeţe va fi dotat cu tehnică modernă, care va cuprinde: vehicul cu şenile/roţi de tip UTV cu capacitate mărită de trecere (autoşenilete); autospecială cu rol tractor având în dotare echipamente speciale (comunicaţii şi prim-ajutor); platformă de transport a autoşeniletelor. Astfel, fiecărui judeţ îi va reveni suma de 412.185 lei pentru achiziţionarea echipamentelor şi instruirea persoanelor ce vor utiliza autospecialele. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.