Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Interesul nostru comun este dăinuirea AICI, ACASĂ | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Interesul nostru comun este dăinuirea AICI, ACASĂ
Interesul nostru comun este dăinuirea AICI, ACASĂ

Interesul nostru comun este dăinuirea AICI, ACASĂ

 Despre ceea ce nu vorbim înseamnă că nu există?

„Azi, dorim să dăm un semnal asupra unei probleme care vizează toate ţările, este vorba despre tineri, este vorba despre faptul că viitorul lor nu mai este acasă, ci în străinătate. Aproape o pătrime a tinerilor din judeţ au în plan să se mute în străinătate. Dacă nu vorbim despre familie, despre susţinerea ei de către societate, atunci acest trend va fi crescător. Avem în cadrul Consiliului judeţean Grupul de lucru „Familia” din care fac parte oameni cu idei şi care coordonează activităţile legate de acest aspect. Consilierul Kolozsvári Tibor, coordonatorul Grupului „Familia” a prezentat în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita lucruri care trebuie să ne îngrijoreze în legătură cu scăderea populaţiei, cu scăderea demografică în ţară şi în judeţ. Despre acest lucru dorim să vorbim azi, în această conferinţă de presă” – a precizat preşedintele CJH Borboly Csaba la întâlnirea de ieri cu presa.

Conform datelor statistice şi demografice naţionale, numărul naşterilor, al copiilor de vârstă şcolară, al femeilor la vârsta fertilităţii este în scădere continuă, iar populaţia adultă aptă de muncă este, de asemenea, în scădere, deci România se află printre ţările cu o populaţie în scădere reală, situându-se pe locul cinci în clasamentul acestora – este vorba de ţările baltice şi cele din sudul şi estul Europei (9 ţări). În unele zone ale judeţului Harghita se poate constata faptul că, în ceea ce priveşte componenţa demografică a populaţiei, au intervenit modificări şi procese ireversibile, care, fireşte, nu sunt în favoarea populaţiei contribuabile. În România, sistemul de protecţie a copiilor şi celelalte servicii sociale se confruntă cu probleme serioase de finanţare. Drept urmare, familiile cu copii trebuie sprijinite, trebuie privite ca o investiţie, ca o garanţie a dăinuirii atât la nivel local, cât şi naţional.

Grupul „Familia” susţine fără echivoc poziţia conform căreia calitatea serviciilor sociale trebuie dezvoltată şi susţinută prin politici salariale şi alte instrumente materiale. În judeţul Harghita funcţionarea serviciilor sociale, pe lângă ajutarea asistaţilor, înseamnă şi un loc de muncă pentru peste 1000 de familii. Sprijinul financiar acordat de CJH anual depăşeşte suma de 1,3 milioane lei. Acestea sunt fapte reale!

„Dacă vorbim despre aceste situaţii şi alte probleme înseamnă că ele există şi atunci şi Guvernul şi Parlamentul vor lua măsuri şi vor trebui să conştientizeze faptul că sunt probleme sociale pe care nu le pot trece cu vederea. De aceea – a spus preşedintele Borboly – vom aduce la cunoştinţa forurilor superioare decizionale că aleşii Consiliului Judeţean Harghita îşi exprimă adeziunea şi sprijinul la luarea unor măsuri care, din punct de vedere demografic, creează condiţiile necesare sporirii familiilor cu copii”.

În Ungaria, bunăoară, ţară care din punct de vedere economic nu diferă prea mult de România, în ţara vecină, aşadar, tinerii până în 40 de ani primesc un ajutor de la stat în valoare 30.000 de euro, sumă nerambursabilă şi fără dobândă, şi fără să plătească impozit, dacă îşi asumă aducerea pe lume şi creşterea a trei copii. Exemplul este bun de urmat, opinează preşedintele Borboly, o astfel de susţinere a familiilor cu copii este una remarcabilă şi ea încurajează creşterea demografică.

CJH solicită Guvernului şi Parlamentului României: introducerea în politicile fiscale a facilităţilor pentru familii, sprijinirea familiilor mari; elaborarea politicilor demografice familiale, fundamentată ştiinţific la nivel naţional; întemeierea unei opinii publice pro familie şi copii; elaborarea unei politici familiale, care transcende politicile de partid şi cele naţionaliste; înfiinţarea şi susţinerea unor creşe şi grădiniţe cu program prelungit; învăţământ după-amiază, înfiinţarea şi susţinerea unor „after school”-uri; protecţia familiilor monoparentale; oferirea unui sprijin rezonabil familiilor mari, din partea cărora conceperea şi creşterea mai multor copii echivalează cu o asumare şi o suportare mai accentuată a contribuţiilor; elaborarea unui program pentru achiziţionarea locuinţelor de către familii; măsuri pentru dezvoltarea şi îngrijirea culturii vieţii familiale sănătoase.

Din partea consiliilor locale din Harghita, CJH solicită colaborare totală în următoarele: răspuns complet la fişa de inventar a „grupului de lucru familia”; înfiinţarea unor servicii pentru îmbunătăţirea vieţii familiilor; eliberarea potenţialelor energii orientate către familii, către sfera civilă, culte, asociaţii microregionale şi composesorate.

Se impune precizarea că fişa de inventar (formular tip) va fi trimisă tuturor unităţilor administrativ teritoriale din judeţul Harghita şi, pasul doi pe care-l va face Consiliul Judeţean Harghita spre forurile decizionale, va fi să trimită răspunsurile colectate din teritoriu.

Solicitările CJH se adresează şi mass-mediei de la care aşteaptă popularizarea tuturor faptelor care sprijină tinerii şi familiile numeroase, cum ar fi spre pildă, atribuirea de către Consiliul Local Borsec a 50 de parcele a câte 5 ari pentru cei ce îşi întemeiază o familie. Altfel spus, presa să fie pro activă în acest domeniu.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.