- În acest an, 54 de unităţi administrativ-teritoriale au încheiat contracte de finanţare cu OCPI Harghita, iar din acestea 39 au încheiat contracte de prestări servicii
- În baza contractelor încheiate în 2016, au fost cadastrate 4.573 de imobile din nouă localităţi în cadrul PNCCF
Interesul pentru obţinerea sumelor de bani în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) a crescut în Harghita, după ce anul trecut unităţile administrativ-teritoriale din judeţ şi prestatorii de servicii cadastrale au ezitat să încheie contracte de finanţare, respectiv de achiziţie.
Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. PNCCF este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei – dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect o altă sursă de finanţare pot fi şi fondurile din bugetele locale.
Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita, jur. Sorin Nicolae Truţă, a declarat că în acest an, în cadrul PNCCF au fost alocate fonduri pentru 61 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, în sumă de 150.000 lei credite de angajament, pentru încheierea contractelor de finanţare care puteau fi încheiate pentru o perioadă de 24 de luni. În termenul de 45 de zile, prevăzut în procedura de finanţare, pentru încheierea contractelor de finanţare au optat 54 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT). Astfel, OCPI Harghita a încheiat 54 de contracte de finanţare, exclusiv din bugetul anului 2017, cu unităţile administrativ-teritoriale care au solicitat finanţare. „Din numărul total de 54 de UAT-uri care au încheiat contracte de finanţare exclusiv din bugetul anului 2017, un număr de 39 de UAT-uri au încheiat contracte de prestări servicii şi un număr de 15 UAT-uri au fost notificate de către OCPI Harghita cu privire la faptul că, urmare a neîncheierii unui contract de prestări servicii în termenul de 45 de zile de la încheierea contractelor de finanţare, acestea au încetat de drept, în conformitate cu clauzele contractuale”, a declarat jur. Sorin Nicolae Truţă.
Potrivit acestuia, din cele 67 de localităţi ale judeţului, nu s-au alocat fonduri următoarele localităţi: Miercurea-Ciuc, Subcetate, Gălăuţaş, Sândominic, Remetea şi Sâncrăieni. De asemenea, nu au solicitat finanţare: oraşul Bălan (deoarece are doar teren intravilan), municipiul Gheorgheni, Zetea (pentru că au contract de prestări servicii pentru realizarea planurilor parcelare), Mădăraş, Plăieşii de Jos (nu se ştie motivul), Siculeni şi Vârşag (nu au identificat sectoare cadastrale eligibile).
Pentru cele 39 de localităţi care au reuşit să găsească prestatori, valoarea totală a contractelor de finanţare a fost de 2.989.380 lei, pentru un număr estimat de 49.823 de imobile. Fiecare din aceste localităţi a încheiat contracte pentru sume cuprinse între 10.200 lei şi 140.520 lei. Contractul de finanţare este încheiat pentru o perioadă de 24 de luni.
Localităţile unde se vor executa lucrări de cadastru
Cele 39 de unităţi teritoriale pentru care s-au încheiat contracte sunt: Atid, Avrămeşti, Băile Tuşnad, Brădeşti, Căpâlniţa, Cârţa, Ciceu, Corund, Cozmeni, Cristuru Secuiesc, Dăneşti, Dârjiu, Dealu, Ditrău, Feliceni, Frumoasa, Leliceni, Lueta, Lunca de Jos, Lunca de Sus, Lupeni, Mărtiniş, Mereşti, Mihăileni, Ocland, Păuleni-Ciuc, Porumbeni, Praid, Sânmartin, Sânsimion, Sărmaş, Satu Mare, Secuieni, Şimoneşti, Tomeşti, Tulgheş, Tuşnad, Ulieş, Vlăhiţa.
Conform sursei citate, cele 39 de UAT-uri au demarat campaniile de informare a deţinătorilor de imobile. Pentru o bună coordonare a reprezentanţilor primăriilor au fost încheiate, la sediul OCPI Harghita, procese verbale de instruire cu privire la principalele reglementări care trebuie să fie respectate pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică. „Urmează ca, în perioada următoare, să fie finalizată procedura internă de recepţie a documentelor cadastrului copie spre publicare, ce va fi dezbătută şi cu prestatorii serviciilor din cele 39 de UAT-uri, astfel încât această activitate să fie standardizată pentru ca angajaţii Oficiului teritorial implicaţi în activitatea de recepţie, prestatorii şi reprezentanţii primăriilor să lucreze unitar”, a spus jur. Sorin Nicolae Truţă.
Situaţia contractelor încheiate în 2016
Pentru contractele din anul 2016, a fost deschis în prezent un număr de 3.243 de cărţi funciare, în 13 sectoare cadastrale, din nouă unităţi administrativ teritoriale (Ciceu, Dăneşti, Păuleni-Ciuc, Sânmartin, Satu Mare, Tulgheş, Ulieş, Corund, Praid), pentru o suprafaţă totală de 1.570 de hectare. Din contractele semnate anul trecut, a mai rămas un singur sector. Astfel, după verificarea şi recepţionarea documentelor tehnice ale cadastrului – copie spre publicare – pentru sectorul 3 Praid, cu un număr de 1.330 de imobile, are loc publicarea documentelor tehnice în perioada 07.09-05.11.2017. „Astfel, putem concluziona că, în baza contractelor de finanţare şi de achiziţie încheiate în cursul anului 2016, au fost cadastrate 4.573 de imobile din nouă UAT”, a declarat directorul OCPI Harghita.
Concluzie: „toate UAT-urile din judeţ îşi doresc introducerea cadastrului general, fără excepţie”
Sorin Nicolae Truţă a explicat că „în anul 2016, atât unităţile administrativ-teritoriale, cât şi prestatorii au ezitat să încheie contracte de finanţare, respectiv de achiziţie, având în vedere că nu exista această modalitate de a încheia contracte de finanţare multianuale, astfel s-a considerat că intervalul rămas până la finele anului 2016 este insuficient”. „Urmare a modificărilor legislative care au intervenit, este îmbucurător faptul că toate UAT-urile care au primit finanţare au manifestat interes pentru introducerea cadastrului general. Din numărul total de 61 de UAT-uri pentru care au fost alocate sumele de către ANCPI, un număr de numai şapte UAT-uri nu au încheiat contracte de finanţare şi nu pentru că nu şi-au dorit acest lucru, ci pentru faptul că nu au identificat sectoare eligibile. În concluzie, toate UAT-urile din judeţ îşi doresc introducerea cadastrului general, fără excepţie. Toate cele 54 de UAT-uri au derulat proceduri de achiziţie, dar, din păcate, au încheiat contracte doar 39 de UAT-uri cu persoane autorizate care şi-au asumat să realizeze lucrări de complexitatea lucrărilor de cadastru general”, a spus directorul OCPI Harghita.
Acesta a precizat că este interesant de observat că au fost încheiate contracte pentru sectoare care se află atât în zone necooperativizate, cât şi pentru sectoare din zona cooperativizată, cu o excepţie. „Există şi o excepţie: pentru localitatea Băile Tuşnad (localitate care nu are extravilan) s-a încheiat contractul de prestări servicii în baza căruia se va realiza lucrarea de înregistrare sistematică la nivelul întregului UAT, având în vedere că numărul de imobile înregistrate s-a încadrat în suma alocată de către ANCPI”, a declarat directorul OCPI Harghita.
Sorin Nicolae Truţă a mai precizat că persoanele autorizate din judeţul Harghita au manifestat interes şi deschidere în acest an pentru încheierea contractelor. „Mulţumesc atât persoanelor autorizate, cât şi reprezentanţilor primăriilor, dar şi Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita, care au înţeles să se implice pentru realizarea acestui deziderat (n.n. – realizarea cadastrului general)”, a mai spus directorul instituţiei judeţene.
La Remetea, localitate inclusă în Proiectul CESAR, din cauza deficienţelor, lucrarea va fi restituită prestatorului
Directorul OCPI Harghita a prezentat şi care este stadiul lucrărilor sistematice de cadastru în localităţile Sâncrăieni şi Remetea, realizate în cadrul Proiectului CESAR, ce au fost demarate în cursul anului 2012.
Astfel, la UAT Sâncrăieni perioada de afişare a documentelor tehnice ale cadastrului copie spre publicare s-a finalizat în data de 9 iunie 2017. Persoanele interesate au depus în perioada de afişare un număr de 472 de cereri de rectificare. Acestea au fost soluţionate de către comisia de soluţionare a cererilor de rectificare desemnată prin decizia directorului OCPI Harghita. În prezent, prestatorul actualizează documentele tehnice ale cadastrului, în baza documentelor transmise de către comisia de soluţionare a cererilor de rectificare şi urmează să fie predate, după această actualizare, documentele tehnice ale cadastrului copie finală în vederea recepţionării şi deschiderii cărţilor funciare.
În ceea ce priveşte UAT Remetea, documentele tehnice ale cadastrului copie spre publicare, în format digital, au fost predate la OCPI Harghita şi în prezent comisia de recepţie face verificări ale componentelor livrării. „Din verificările efectuate până în prezent s-a constatat un număr însemnat de deficienţe, ca urmare lucrarea va fi restituită prestatorului în vederea soluţionării acestora”, a spus Sorin Nicolae Truţă.
Stadiul implementării aplicaţiilor informatice RENNS şi RAN
În cadrul discuţiei avute cu directorul OCPI Harghita, acesta a amintit şi stadiul de implementare a celor două aplicaţii informatice coordonate de instituţia pe care o conduce: Registrul Electronic Naţional al Nomenclatorului Stradal (RENNS) şi Registrul Agricol Naţional (RAN).
Astfel, la nivelul OCPI Harghita, în perioada 07.08-08.09.2017 s-au organizat nouă sesiuni de instruire RENNS. În urma acestora, au fost instruite 98 de persoane din cele 67 de localităţi din judeţ, iar în data de 5 septembrie au fost activate conturile administratorilor de judeţ. Începând cu luna septembrie şi până la sfârşitul săptămânii trecute, au fost activate conturi pentru 47 unităţi teritorial-administrative. Restul localităţilor nu au completat formularul online de creare utilizatori sau nu au trimis cererea scrisă de activare conturi. (Şt.P.)