Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Institutul Cultural Român are mai multe proiecte în plan pentru a marca Centenarul Marii Uniri | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Cultură » Institutul Cultural Român are mai multe proiecte în plan pentru a marca Centenarul Marii Uniri
Institutul Cultural Român are mai multe proiecte în plan pentru a marca Centenarul Marii Uniri

Institutul Cultural Român are mai multe proiecte în plan pentru a marca Centenarul Marii Uniri

Printre acestea se află reluarea relaţiei cu Franţa, intrarea la Muzeul Smithsonian, acţiuni dedicate amintirii Reginei Maria, crearea unei enciclopedii digitale dedicate sistemelor de operare folosite de smartphone-uri sau identificarea şi comemorarea soldaţilor români care au murit pe fronturile din străinătate

Ultima zi a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, care anul acesta a ajuns la a XV-a ediţie, a fost dedicată anului 2018, când România va sărbători Centenarul Marii Uniri. Printre cei prezenţi în Harghita a fost şi prof. univ. Radu Baltasiu, director în cadrul Institutului Cultural Român (ICR). Acesta spunea că ICR a gândit o serie de proiecte dedicate aniversării a 100 de ani de la Marea Unire şi a victoriei în Primul Război Mondial, iar unul dintre acestea vizează reluarea şi recunoaşterea relaţiei speciale pe care ţara noastră a avut-o cu Franţa, în acest sens propunându-se o colaborare cu Muzeul Militar din Paris.

„După cum cunoaşteţi – spunea prof. univ. Radu Baltasiu – Franţa a avut o contribuţie decisivă la revirimentul armatei române în 1917 şi pentru asigurarea victoriilor din anul 1917; probabil că dacă n-ar fi fost defecţiunea Revoluţiei din octombrie, România ar fi trecut Munţii Rodoc, ar fi ajuns până la Tisa mult mai devreme. Şi din acest punct de vedere, colaborarea cu francezii mi se pare imperativă, mai ales că ei au unul dintre cele mai frumoase programe de aniversare a propriului lor centenar de la marele război, pe care l-au început acum 3 ani – ei fiind în război din 1914”.

Totodată, ICR are în vizor şi relaţia pe care România o are cu Statele Unite, motiv pentru care se gândeşte „la modul cel mai serios să antamăm o expoziţie de artă populară, inclusiv să ducem o casă populară la cel mai important muzeu din lume, şi anume la Smithsonian. Contăm foarte mult pe sprijinul Ministerului de Finanţe – noi deja am iniţiat discuţii; contăm pe sprijinul Ambasadei României la Washington”.

Prezenţa la muzeul din SUA nu ar fi o premieră pentru ţara noastră, deoarece la începutul anilor 2000, la iniţiativa academicianului Buzura, Smithsonian a găzduit o biserică maramureşeană.

Dorind să comemoreze amintirea unor personalităţi sau a soldaţilor din acei ani, ICR are în plan două proiecte importante pentru un asemenea eveniment cum este Centenarul Marii Uniri. Astfel, ţinând cont că România, fără sprijinul Reginei Maria, nu ar fi ajuns niciodată mare, ICR îşi propune ca împreună şi alături de Casa Regală să demareze o serie de acţiuni la Balcic, dar şi la Paris ori Washington, unde regina a desfăşurat o activitate diplomatică intensă. „Totodată – continua prof. univ. Radu Baltasiu – nu trebuie să uităm că am avut sute de mii de ardeleni morţi pe fronturile Austro-Ungariei şi alte câteva zeci de mii care şi-au dat viaţa pentru reîntregire, prizonierii făcuţi de Imperiul ţarist întorcându-se în România pentru a lupta pentru reîntregire. Din acest punct de vedere, ICR îşi propune să identifice – desigur, dacă vom primi finanţarea adecvată – soldaţii români care şi-au dat viaţa pe fronturile din Occident şi să-i comemoreze după cum se cuvine”.

„Avem nişte tineri foarte inteligenţi, numai că trebuie să le dăm şi hrana spirituală de care au nevoie”

ICR nu doreşte să-i evite nici pe tineri, cei care, aşa cum spunea prof. univ. Radu Baltasiu, nu au „timp să citească mari lucrări. În schimb, publicul marilor oraşe, în special, stă foarte mult pe Internetul mobil şi din acest punct de vedere ne-am gândit să punem la dispoziţia degetelor milioanelor de călători o enciclopedie a Primului Război Mondial, o enciclopedie pentru sisteme IOS şi Android”.

Acesta spunea că proiectul nu ar fi unul costisitor, în schimb ar fi unul care are o importanţă strategică. „Ţin minte că până să apară Internetul, cu toţii aveam un Larousse în casă şi această enciclopedie digitală ar fi Larousse-ul nostru şi mărturia că n-am uitat ce sacrificiu au făcut înaintaşii noştri pentru a trăi în România de astăzi. Totodată, s-ar înscrie în datoria noastră de ridicare a conştiinţei tinerilor, în special a elevilor de liceu, care în felul acesta ar avea o conştienţă socială şi istorică bine şi frumos ocupată şi frumos ancorată în realitatea de zi cu zi. Avem nişte tineri foarte inteligenţi, tineri şcolari şi tineri liceeni, numai că trebuie să le dăm şi hrana spirituală de care au nevoie”.

Pentru publicul larg din ţară, dar şi din străinătate, ICR doreşte să scoată o serie de albume pe hârtie care să fie axate pe fotografii recuperate din arhivele româneşti şi străine şi care să fie însoţite de texte pertinente şi foarte concentrate scrise de istorici, sociologi, antropologi. Prin intermediul acestor texte se va explica cititorului grăbit, dar şi personalului diplomatic şi cu cunoştinţe mai ample în domeniu, rosturile prezenţei României în Primul Război Mondial.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.