Departamentul Centenar nu duce lipsă de proiecte pentru marcarea a 100 de ani de la Marea Unire | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Cultură » Departamentul Centenar nu duce lipsă de proiecte pentru marcarea a 100 de ani de la Marea Unire
Departamentul Centenar nu duce lipsă de proiecte pentru marcarea a 100 de ani de la Marea Unire

Departamentul Centenar nu duce lipsă de proiecte pentru marcarea a 100 de ani de la Marea Unire

Dintre direcţiile pe care Departamentul ar trebui să le urmeze se află renovarea caselor memoriale ale personalităţilor Marii Uniri, îndreptarea muzeelor către tineri

Dr. Ionuţ Cojocaru, director în Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii, îşi începea intervenţia de la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului scoţând în vedere faptul că România, în comparaţie cu alte ţări, a cam pierdut startul în privinţa Centenarului. Şi dădea exemplul unor ţări care şi-au înfiinţat departamente încă din 2012, iar acele state nu-şi sărbătoresc unirea, „ci pur şi simplu creează o stare pentru a transmite societăţii lor ce înseamnă Primul Război Mondial. Pentru că Primul Război Mondial a adus orori, a adus lupte, a dus naţionalismul la cote nemaiîntâlnite până atunci şi chiar dacă tratatele de pace nu s-au desfăşurat aşa cum a trebuit, plecând de la ideea dialogului şi respectului reciproc între state, au apărut acele mişcări naţionaliste (mă refer la fascism, la comunism) care au descompus şi ştim unde au dus acestea”. În schimb, arăta acesta, la noi, în decurs de 3 ani, legislaţia privind Departamentul Centenar s-a modificat de 3 ori. Mai întâi, în 2014, printr-o Hotărâre de Guvern a fost înfiinţat acest departament. Doi ani mai târziu, o nouă HG aducea schimbări în cadrul Departamentului Centenar, iar acum s-a decis mutarea acestuia în cadrul Ministerului Culturii.

În ceea ce priveşte misiunea Departamentului Centenar în marcarea celor 100 de ani, dr. Ionuţ Cojocaru spunea că sunt foarte multe proiecte care au venit la departament, astfel că nu de ele se duce lipsă, mai ales că Centenarul s-ar putea baza pe câteva lucruri simple. Şi amintea câteva direcţii pe care ar trebui să le urmeze Departamentul Centenar.

Ceea ce mă străduiesc să încercăm să reuşim este consolidarea, repararea caselor memoriale ale personalităţilor Marii Uniri”, spunea acesta. În acest sens amintea de casa lui Iuliu Maniu de la Bădăcin, care e pe punctul de a sta să cadă, iar renovarea şi transformarea ei în muzeu ar costa aproximativ 300.000 de euro. O altă casă memorială ar fi cea a lui Ion Mihalache, din comuna Dobreşti, judeţul Argeş (acesta fiind fondatorul Partidului Ţărănesc). Nu s-ar uita nici de Palatul Brătienilor de la Florica, în acest caz sperându-se ca în această toamnă imobilul să intre în proprietatea statului.

O altă direcţie care se doreşte să se urmeze de către Departamentul Centenar este direcţionarea muzeelor către tineri. De altfel, spunea dr. Ionuţ Cojocaru, în prezent, muzee judeţene din Transilvania se află în plin proces de renovare, o parte din ele fiind integral sau având nivele închise. „Cred că – afirma acesta – ar trebui ca un muzeu să vină în trend cu tehnologia pentru a putea să se adreseze tineretului şi să-i ducă către aceste evenimente. Poate că sunt subiectiv fiind istoric, dar cred că este de datoria noastră să atragem atenţia supra acestui lucru şi să aducem societatea, tineretul, către istorie. Pentru că există foarte multe lucruri, însă trebuie să ne preocupăm, printre altele, de a forma o generaţie, a forma specialişti”.

O altă dorinţă a sa este căutarea unor specialişti, cercetători, care să studieze arhivele istorice din ţările vecine, astfel încât să putem avea dialoguri bazate pe documente. „Vreau să vă spun că nu avem sau cel puţin nu am găsit o serie de specialişti vorbitori de limba maghiară care să meargă în Arhivele de la Budapesta, să studieze istoria pe documente aşa cum ar trebui s-o facem şi să putem să avem o poziţie bazată pe documente, şi nu una subiectivă. Cred că ar trebui să facem acest lucru, să căutăm aceşti specialişti, practic, aşa cum a încercat şi Nicolae Iorga prin înfiinţarea Institutului din 1936, care îi poartă numele astăzi, de a găsi cercetători, de a cunoaşte istoria statelor vecine, de a avea raporturi de pe poziţii normale şi ştiinţifice cu vecinii noştri”, spunea la Izvoru Mureşului dr. Ionuţ Cojocaru.

„Cred că acestea ar fi principalele direcţii pe care ar trebui să meargă Departamentul Centenar: prin muzee, prin deschiderea acestora, prin consolidarea şi renovarea caselor memoriale, prin acest început de cercetare a istoriei cu statele vecine şi nu numai – continua dr. Ionuţ Cojocaru. Prin a încerca să ne cunoaştem, pentru că vedeţi, istoria trebuie spusă cu bune şi cu rele, pentru că noi nu suntem nici cel mai cel popor, nici cel mai cel în sens negativ, ci suntem un popor cu o istorie, avem o calitate, şi anume că nu am atacat pe nimeni, nu am asuprit pe nimeni, avem acea calitate de a reuşi într-un fel să facem lucruri măreţe. Amintiţi-vă că tot efortul acesta al idealului românilor a fost posibil după câteva sute de ani, după efortul unor generaţii foarte hotărâte care au crezut. Important este ca noi să luăm mesajul acela de a crede, de a avea un scop, de a crea un ideal, pentru că dacă mă întrebaţi pe mine, astăzi nu avem modele, nu avem o strategie, nu avem o viziune pentru următorii câţiva ani.

Şi cred că totul ţine de noi: noi ne putem schimba, noi putem face lucrurile respective şi nu trebuie să căutăm rezultate sau vina în altă parte decât la noi, pentru că dacă noi am fi mai hotărâţi şi am vrea să facem aceste lucruri, am putea să le facem cu bine”.

Chiar dacă nu duce lipsă de proiecte şi idei, din păcate, însă, în momentul actual Departamentul Centenar nu are buget. Dr. Ionuţ Cojocaru arăta faptul că atunci când a venit în cadrul acestei instituţii, în februarie, bugetul pe anul în curs era deja votat şi nu cuprinsese şi departamentul. Însă se speră ca la rectificarea din septembrie să se primească fonduri şi astfel să se rezolve cel puţin proiectele care ţin de Primul Război Mondial, mai ales că în acest an s-au împlinit 100 de ani de la eroicele lupte purtate de armata română.

„Cu siguranţă ne propunem să aducem sau să aniversăm sau să comemorăm, de la caz la caz, evenimentele anului 2018. Şi cred că cele mai importante evenimente din anul 2018, în cadrul departamentului, sunt datele de 27 martie, 28 noiembrie şi 1 Decembrie. Cred că aceste lucruri trebuie făcute, trebuie evocate şi sper ca să putem să le aniversăm atât la Bucureşti şi Chişinău, atât la Bucureşti şi Cernăuţi, atât la Bucureşti şi Alba Iulia. Este, practic, un moment esenţial, este un moment important şi cred că trebuie să reverbereze în toată societatea românească şi în toate sufletele românilor”, spunea dr. Ionuţ Cojocaru, director în Departamentul Centenar.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Mare ticălos acest Cojocaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.