Dr. Predrag Balasevic (Valea Timocului/Serbia): „Deşi suntem un sfert de milion de români în Valea Timocului, autorităţile sârbe refuză să dialogheze cu noi!” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » (Inter)Național » Dr. Predrag Balasevic (Valea Timocului/Serbia): „Deşi suntem un sfert de milion de români în Valea Timocului, autorităţile sârbe refuză să dialogheze cu noi!”
Dr. Predrag Balasevic (Valea Timocului/Serbia): „Deşi suntem un sfert de milion de români în Valea Timocului, autorităţile sârbe refuză să dialogheze cu noi!”

Dr. Predrag Balasevic (Valea Timocului/Serbia): „Deşi suntem un sfert de milion de români în Valea Timocului, autorităţile sârbe refuză să dialogheze cu noi!”

După un an, m-am reîntâlnit aici, la Izvoru Mureşului, cu liderul românilor care trăiesc în Valea Timocului din Serbia, doctorul Predrag Balasevic. Fireşte, n-am ratat ocazia de a sta de vorbă despre soarta românilor care trăiesc acolo.

– Predrag, la cât se cifrează comunitatea de români din Valea Timocului?

– Conform recensământului din 2011, autorităţile sârbe spun că în Valea Timocului trăiesc 35.000 de vlahi! După opinia noastră, în cele 154 de localităţi în care trăiesc numai români, precum şi în cele 46 mixte vieţuiesc circa 250.000 de români. Dacă-i adunăm şi pe cei circa 50.000 de români din Diaspora (care sunt plecaţi la muncă), atunci ajungem la cifra de 300.000 de români! Asta este cifra cea mai apropiată de adevăr, asta e clar.

Problema majoră este că autorităţile sârbe nu sunt de acord cu termenul de român, ci numai de vlah, iar din acest motiv noi n-avem nici o cale de comunicare cu autorităţile sârbeşti. Ele nu acceptă faptul că sinonimul cuvântului român este vlah, şi de aici avem toate problemele posibile. Nu mai este o noutate faptul dacă-ţi spun că, cred că ştii, n-avem şcoli în limba română, n-avem mass-media în limba română, n-avem biserici în care preoţii să poată oficia slujbele în limba română. Părintele Bojan face şi el ce poate, fiind mereu ameninţat de Securitatea sârbă. În acest context, apărarea identităţii româneşti în Valea Timocului este extrem de dificilă. Anul trecut, în luna decembrie, am avut un Congres al românilor din Valea Timocului. După încheierea acestuia, am întocmit o Declaraţie, în care am menţionat toate problemele noastre, pe care am trimis-o autorităţilor din Serbia şi România. Crezi c-am primit vreun răspuns? Nici vorbă!

– Predrag, cum colaboraţi cu celelalte asociaţii româneşti de acolo?

– Uite, îţi spun despre una, care este subordonată statului sârb, probabil de aceea a şi fost ea creată, deşi ea pretinde că apără interesele… vlahilor! Este vorba de Consiliul Naţional Vlah, al cărui preşedinte este Radişa Dragoevic, care, de exemplu, atunci când vin în zonă reprezentanţii OSCE, aceştia afirmă, prin vocea preşedintelui, că vlahii n-au nici o problemă în Serbia! Asta în timp ce noi, românii din Valea Timocului, prezentăm problemele comunităţii noastre, care nu-s puţine deloc, dar sunt reale.

– Vreo veste bună, totuşi, spre finalul interviului?

– Aurele, am reuşit, după multe intervenţii la autorităţile din ţară, să avem un nou consul la Zaicear, în persoana lui Marius Dilof, şi un nou ambasador la Belgrad, pe doamna Oana Popa. După o primă întâlnire cu ei, semnele-s încurajatoare pentru viitorul relaţiilor noastre. Aş mai adăuga faptul că avem relaţii bune cu Institutul Cultural Român şi cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”.

Aurel RAŢIU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.