Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În Subcetate, în acest an se va extinde reţeaua electrică, iar Căminul cultural va deveni funcţional | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » În Subcetate, în acest an se va extinde reţeaua electrică, iar Căminul cultural va deveni funcţional
În Subcetate, în acest an se va extinde reţeaua electrică, iar Căminul cultural va deveni funcţional

În Subcetate, în acest an se va extinde reţeaua electrică, iar Căminul cultural va deveni funcţional

 Se pare că după ce ani la rând s-au făcut demersuri peste tot, în 2015 reţeaua electrică va ajunge la 16 gospodării din satul Filpea

În unul din numerele trecute ale ziarului am arătat care sunt principalele priorităţi ale comunei Subcetate în perioada 2014-2020, pe baza Strategiei de dezvoltare a localităţii aprobată anul trecut de Consiliul local. Obiectivele, după cum am văzut, sunt multe, importante pentru comunitate şi pentru realizarea cărora sunt necesare fonduri serioase, pe care bugetul localităţii nu le-ar putea suporta. Dintre aceste priorităţi, cele mai importante sunt realizarea sistemului centralizat de apă, canalizare şi staţie de epurare a apelor uzate, reabilitarea şi modernizarea drumurilor comunale şi de exploataţii agricole.

Mai departe, am dorit să aflăm ce se doreşte a se realiza în acest an în comuna Subcetate. În condiţiile în care bugetul localităţii este, în 2015, de aproape 5 milioane de lei. Din care mai mult de jumătate – 2.650.000 lei – sunt venituri proprii, comuna având aproximativ 1.300 de hectare de pădure şi peste 1.800 de ha de păşune, suprafaţa totală a localităţii fiind de 5.166 ha. „Este singurul an în care avem un buget cât de cât rezonabil, să putem înainta puţin. Dar în anii precedenţi bugetul a fost foarte mic. (…) În acest an avem o serie întreagă de obiective, unele deja realizate, altele deja lucrăm la ele”, ne-a spus primarul comunei Subcetate, Ion Rizea.

 

 În comună vor mai rămâne cinci gospodării fără curent electric

Astfel, potrivit primarului, până la sfârşitul acestui an urmează a se extinde reţeaua electrică în satul Filpea, ce urmează a fi realizată printr-un program al Consiliului Judeţean Harghita. Este vorba despre o reţea de aproape 1,7 km, ce urmează să se extindă într-o zonă în care sunt 16 gospodării, „care au la această dată curent electric improvizat, neconform”. „În acea zonă proiectul este deja în stadiul de obţinere a avizelor, a acordurilor de mediu etc. Proiectul va fi realizat în comun cu Consiliul Judeţean”. Ion Rizea a spus că în bugetul local este prevăzută suma de bani necesară, iar cei de la Consiliul Judeţean au dat asigurări că vor aloca banii respectivi. Costurile realizării acestei lucrări se ridică la aproximativ 400.000 de lei. Primarul comunei a spus că mai sunt, tot în satul Filpea, numai două gospodării aflate într-o zonă foarte depărtată, care nu se pot lega de acest proiect. Iar în satul Duda mai sunt trei gospodării, „dar care, tot aşa, se află la distanţe foarte mari de zona în care se află la această dată introdus curentul electric”.

Un alt obiectiv ce se doreşte a se realiza în comuna Subcetate în acest an se referă la reabilitarea drumului comunal 68, în satul Filpea, pe o distanţă de 5 km şi 425 m, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, contribuţia proprie fiind de aproape 400.000 de lei, potrivit sursei citate. Conform primarului, lucrările ar fi putut începe, însă „licitaţia a fost contestată de cei de pe locul II. Am trimis documentaţia la Bucureşti, la Comisia naţională de soluţionare a contestaţiilor. Ni s-a dat câştig de cauză, deci licitaţia a fost corectă. Firma a contestat soluţia dată de comisie, iar Curtea de Apel Târgu-Mureş a dat dreptate Comisiei, prin hotărâre definitivă”. În comuna Subcetate sunt patru drumuri comunale: DC 66 (în lungime de 3,9 km, nemodernizat, drumul este pietruit); DC 67 (6,4 km, modernizat din fonduri europene, terminat în 2013); DC 68 (ce urmează a fi modernizat); DC 69, (2,160 km, 1 km este drum pietruit, iar restul este drum de pământ). Totodată, străzile din comună au o lungime de 8 km, din care modernizaţi sunt 2,4 km.

 

 De trei ani, în Subcetate nu a funcţionat Căminul cultural

Ion Rizea a declarat că un alt obiectiv important pentru localitate este reabilitarea, modernizarea şi dotarea părţii vechi a Căminului cultural, investiţie realizată prin Compania Naţională de Investiţii. Valoarea lucrărilor este de 440.000 lei, iar din bugetul local se va suporta 35% din costuri. „Este o lucrare mult aşteptată, deoarece, vă rog să reţineţi, suntem în al treilea an în care nu avem Cămin cultural funcţional. Deoarece s-a extins căminul, lucrările au durat foarte mult, din 2009 până în luna noiembrie 2014. Anul trecut am reuşit să încheiem lucrările. Este o lucrare frumoasă (foto pag. 1), dar din păcate nu ne ajută în totalitate să avem Căminul cultural funcţional. Eu sper ca până la finalul anului căminul să fie funcţional. La această lucrare noi va mai trebui să contribuim cu o instalaţie de alarmare şi intervenţie la incendii”, a precizat edilul comunei.

Tot în acest an, „ne-am propus să facem ridicări topografice şi documentaţii cadastrale pentru intabularea întregii reţele stradale din Subcetate, dar şi a drumurilor comunale. (…) De asemenea, ne dorim să realizăm măsurători topografice şi documentaţii cadastrale pentru păşunile şi pădurile comunale”.

 

 Spaţiile de locuit pentru personalul medical sunt gata să primească cadre medicale

Primarul comunei a spus că în acest an sunt prevăzute o serie întreagă de reparaţii. „Este vorba în primul rând de reparaţii la spaţiile de locuit pentru personalul medical la Dispensarul uman. Ele sunt deja terminate şi sunt gata să primească cadre medicale de care vom avea foarte mare nevoie în viitorul apropiat, deoarece doamna doctor, localnică de altfel, este deja pensionară, împlineşte în această vară şi vârsta maximă de pensionare, 65 de ani, când nu va mai putea practica şi va trebui să găsim medic de familie. Şi medicul stomatolog se pare că, cel puţin acum este în concediu medical, urmează să fie operat la coloana vertebrală şi are şi alte probleme de sănătate. Deci vom avea nevoie de medici”. Ion Rizea e de părere că sunt argumente pentru ca medicii de care e nevoie să vină în comună. Acesta se referea la oferirea „unui spaţiu de locuit decent, aşa cum arată acum acele locuinţe (un apartament cu două camere şi o garsonieră cu confort sporit – foto 1,2), la faptul că localitatea are şcoală începând de la grădiniţă şi până la liceu”. De asemenea, „localitatea nu este izolată, are drum judeţean asfaltat, o parte din reţeaua stradală asfaltată. Deci nu este o comună izolată, ea are 1.920 de locuitori după ultimele date statistice şi va fi foarte mare nevoie de cadre medicale calificate”.

 

 Multe lucrări făcute cu mijloace proprii, cu cei care primesc ajutor social

Tot referindu-se la reparaţii în comună, primarul localităţii a evidenţiat că foarte multe lucrări importante pentru comunitate se fac prin mijloace proprii, cu sprijinul forţei de muncă oferit de beneficiarii ajutorului social, 16 cu obligaţii de muncă dintre cei 31 existenţi în comună. „Am făcut deja reparaţii la împrejmuirea târgului de animale, gardul este deja gata. Lucrăm la reparaţii acum la piaţa agroalimentară. Am decopertat toată partea de mese, pentru că urmează ca partea de lemn deteriorată să fie înlocuită, mesele reparate şi acoperişul complet refăcut. Acestea le facem prin mijloace proprii. Doar materialele le-am cumpărat. În rest le facem cu mijloace proprii cu cei de la ajutor social şi cu un muncitor calificat din aparatul propriu”, amintea primarul doar câteva lucrări făcute cu beneficiarii de ajutor social.

Totodată, edilul a spus că în acest an Primăria a achiziţionat un tractor multi-utilat, care va servi în perioada de vară pentru lucrări de întreţinere la reţeaua stradală, dar şi în situaţii de incendii de vegetaţie pentru transportul apei. „Pentru că tractorul are acum o remorcă corespunzătoare şi putem transporta apă în rezervoare, urmând ca la locul respectiv să ducem doar o pompă şi din rezervoare să putem să prevenim, să stingem sau cel puţin să localizăm incendiile”. În acest context a amintit că anul trecut a fost cumpărată o autospecială pentru intervenţii la incendii, fiind făcută şi remiza Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din Subcetate.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.