Autorităţile statului, sesizate cu privire la calitatea unor produse din carne care ar afecta sănătatea consumatorilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 decembrie 2023
Home » Societate » Autorităţile statului, sesizate cu privire la calitatea unor produse din carne care ar afecta sănătatea consumatorilor
Autorităţile statului, sesizate cu privire la calitatea unor produse din carne care ar afecta sănătatea consumatorilor

Autorităţile statului, sesizate cu privire la calitatea unor produse din carne care ar afecta sănătatea consumatorilor

Despre calitatea îndoielnică a multora dintre preparatele din carne ce se găsesc în comerţ şi efectele negative asupra sănătăţii consumatorilor s-a vorbit mult. Un cititor ne-a semnalat, pe adresa electronică a redacţiei, o asemenea problemă foarte serioasă. Este vorba despre cazul unei fabrici de procesare a cărnii şi a unui lanţ de magazine, din judeţ, „care nu sunt sancţionate pentru afectarea gravă a sănătăţii celor care le consumă produsele”. Acesta susţine că sesizările oamenilor sunt rezolvate din birou, iar accesul în fabrica respectivă este strict interzis, „de parcă acolo s-ar produce tehnologie de ultimă generaţie, nu parizer şi alte produse pe care, dacă le consumi, rişti să te îmbolnăveşti”. „Acestea sunt de o calitate îndoielnică, se strică înainte de expirarea termenului de garanţie, dar nimeni nu ia nici o măsură. Oamenii le cumpără pentru că sunt ieftine, dar nu-şi dau seama că îşi fac mai rău prin consumul acestor produse”, se arată în scrisoare.

În aceste condiţii, i-am contactat pe reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Harghita, care au efectuat controale, în perioade diferite.

Comisarul şef adjunct al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Harghita, Laurenţiu Moldovan, a declarat că au fost, într-adevăr, mai multe sesizări privind operatorul economic respectiv. În urma acestora au avut loc, recent, mai multe controale, atât la fabrica respectivă, pe linia de producţie, cât şi în magazinele în care se comercializează. În urma acestor controale „s-au constatat abateri, inclusiv la calitatea produselor, etichetarea acestora etc.”. Iar în consecinţă s-a aplicat amendă contravenţională, în valoare de 10.000 de lei, care a fost achitată. De asemenea, comisarii pentru protecţia consumatorilor au dispus măsuri de remediere a deficienţelor constatate. Iar operatorul economic a declarat că se conformează măsurilor dispuse. Laurenţiu Moldovan a spus că „noi vom putea face controale la aceste procese verbale, de obicei în termen de o lună”, pentru a vedea dacă s-au remediat problemele constatate.

Reprezentanţii DSVSA Harghita au spus că, pe data de 7 mai a.c., instituţia a fost sesizată de acelaşi domn cu privire la presupusele nereguli din această unitate. În data de 12 mai s-a deplasat la sediul fabricii o echipă de la Direcţia Sanitar-Veterinară. Potrivit sursei citate, unitatea respectivă are medic veterinar propriu, există un program prin care se face autocontrol şi toate preparatele se eliberează cu certificat de conformitate după rezultatele de laborator. Echipa de control a făcut verificări şi a prelevat probe. Iar rezultatele buletinelor de analiză au relevat că totul este în regulă, răspuns ce a fost transmis, în data de 13 mai a.c., persoanei care a făcut sesizarea. (Şt.P., Ş.D.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.