Primarul din Miercurea-Ciuc a demisionat din funcţie | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 30 noiembrie 2023
Home » Societate » Primarul din Miercurea-Ciuc a demisionat din funcţie
Primarul din Miercurea-Ciuc a demisionat din funcţie

Primarul din Miercurea-Ciuc a demisionat din funcţie

După trimiterea în judecată pentru presupuse fapte de corupţie

Primarul suspendat al municipiului Miercurea-Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, a demisionat miercuri din funcţie.

Anunţul a fost făcut de avocatul lui Ráduly, Milu Timoce, care a declarat că edilul a demisionat „din onoare şi moralitate”.

„Dânsul mi-a comunicat că, începând de astăzi (miercuri – n.r.), şi-a depus demisia din calitatea de primar al municipiului Miercurea-Ciuc, apreciind că este un gest de onoare şi de moralitate în contextul în care DNA a dispus trimiterea în judecată pentru presupuse fapte de corupţie”, a declarat pentru Mediafax avocatul.

El a adăugat că a discutat cu Ráduly despre demisie încă de săptămâna trecută, când primarul i-a spus că indiferent ce se va întâmpla cu dosarul, va pleca din funcţie.

Viceprimarul Antal Attila, rămas la conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc, a declarat că un reprezentant al familiei Ráduly a depus, miercuri, la Primărie „un înscris” de o pagină şi jumătate.

Înscrisul în cauză, a cărui pagină a doua o reproducem în facsimil, este actul de demisie a lui Ráduly, în care acesta susţine că este nevinovat, mulţumeşte – pe zone –alegătorilor pentru încrederea acordată şi încheie în felul următor: „Îmi iau rămas bun cu convingerea că, mulţumită gândirii responsabile a populaţiei, lumea securistă se va sfârşi odată şi odată. Dincolo de acest lucru, Miercurea-Ciuc poate conta în continuare pe mine. Tot ce-i mai bun din cunoştinţele şi experienţa mea, în continuare voi încerca să le îndrept spre binele oraşului, a spaţiului şi Ţinutului secuiesc. Zi de zi, împreună cu majoritatea bine intenţionată, strig: Hajra Szereda!”.

În decembrie 2013, Ráduly declara, într-un interviu acordat portalului de ştiri în limba maghiară „Szekelyhon.ro” că „orice om trebuie considerat nevinovat până la probarea culpabilităţii sale, dar o persoană publică, atunci când este trimisă în judecată, trebuie să îşi dea demisia”, referindu-se la preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care tocmai fusese trimis în judecată.

 

Ráduly şi Domokos, trimişi în judecată de DNA

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpaţilor Ráduly Róbert Kálmán, primar al municipiului Miercurea-Ciuc, la data faptelor, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şi conflict de interese şi Szőke Domokos, viceprimar al municipiului Miercurea-Ciuc, la data faptelor, pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

În rechizitoriu, procurorii arată că, în perioada septembrie-octombrie 2014, în calitate de primar, Ráduly Róbert Kálmán a aprobat ilegal o autorizaţie de construcţie pe baza unor documentaţii incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care îşi desfăşoară activitatea filiala din Miercurea-Ciuc a Universităţii „Sapientia”. Acest lucru s-a produs şi ca urmare a relaţiilor dintre Ráduly şi conducerea instituţiei de învăţământ, primarul fiind şi cadru didactic la filiala din municipiu a universităţii respective.

Apoi, în perioada 2007-2011, Ráduly şi Szőke, în calitate de primar, respectiv viceprimar, au aprobat efectuarea de plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea SC Topo Service SA în lipsa recepţiei legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă. Plăţile nejustificate s-au efectuat în baza unui contract încheiat între Primăria Miercurea-Ciuc cu SC Topo Service SA, în care s-a menţionat iniţial preţul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act adiţional.

Actele întocmite de SC Topo Service SA, pentru care aceasta a primit sumele de bani menţionate în contractul şi actul adiţional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărţilor funciare ori realizarea unei evidenţe actualizate de cadastru şi publicitate imobiliară la nivelul municipiului– aşa cum ziarul nostru a relatat pe larg în numărul din 6 mai a.c.– fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică şi finalitate.

De asemenea, în cursul anului 2014, Szőke Domokos, viceprimar al municipiului Miercurea-Ciuc, a determinat modificarea ilegală, în favoarea unui om de afaceri, a unui contract ce avea ca obiect închirierea de către o societate comercială a unui spaţiu comercial proprietate privată a administraţiei locale Miercurea-Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.

De asemenea, în cursul anului 2011, Szőke, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitaţie organizată de Primăria Miercurea-Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de 1.320.170 lei, a acceptat şi declarat câştigătoare o ofertă neconformă depusă de către SC Garden Center Grup SRL din Bucureşti, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentaţii neconforme realităţii care atesta lucrări pentru o suprafaţă de teren de 100 mai mare decât cea reală.

În perioada 2014-2015, cei doi au folosit câte un autoturism de serviciu, din dotarea primăriei, pentru a se deplasa strict în interes personal, de la domiciliul lor din Miercurea-Ciuc, în diferite locaţii din ţară.

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin lui Ráduly Róbert-Kálman şi Szőke Domokos.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

 

În rechizitoriul primarului din Miercurea-Ciuc apare numele vicepreşedintei executive a UDMR, Hegedüs Csilla

Numele vicepreşedintei executive a UDMR, Hegedüs Csilla, apare în rechizitoriul în care primarul din Miercurea-Ciuc a fost trimis în judecată. Numele acesteia este menţionat în declaraţia pe care şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita, Bakos László, a dat-o în calitate de martor.

Bakos le-a povestit anchetatorilor cum Hegedüs Csilla i-a dat ordin să emită un aviz favorabil pentru extinderea sediului filialei din Miercurea-Ciuc a Universităţii „Sapientia”, proiect ce era susţinut şi de primarul Ráduly.

„Acest martor a relatat că pentru emiterea avizului favorabil nu erau îndeplinite condiţiile legale, însă a primit ordin de la Hegedüs Csilla, care în acea perioadă era secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi practic l-a obligat să dispună întocmirea avizului pentru lucrările de construcţie la sediul din Miercurea-Ciuc al Universităţii „Sapientia”. Deşi proiectantul nu a efectuat nici una din modificările indicate de specialistul în protecţia monumentelor istorice din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita şi de către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Braşov, prin dispoziţia nr. 47/11.06.2014 a directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita, emisă fără nici un fel de considerent tehnic, ci exclusiv în baza solicitării secretarului de stat al Ministerului Culturii, aşa cum se arată în motivarea dispoziţiei, s-a ordonat întocmirea avizului favorabil din 11.06.2014”, se arată în rechizitoriu. Mai mult, Bakos László a amintit, în declaraţia sa, date referitoare la legăturile dintre firma Multinvest Târgu-Mureş, care a asigurat proiectarea construcţiei, şi Csilla Hegedüs.

În ceea ce priveşte avizul pe care în cele din urmă l-a eliberat, László Bakos a invocat relaţia de subordonare instituţională faţă de Csilla Hegedüs. „În acord cu declaraţia martorului Bakos László, în sensul relaţiilor de subordonare în care s-a aflat la emiterea dispoziţiei pentru  întocmirea avizului, Ministerul Culturii a precizat că Hegedüs Csilla  a exercitat funcţia de secretar de stat în cadrul ministerului, de la data de 27.03.2014 până la data de 24.11.2014, când a devenit ministru şi pe parcurs, pentru o scurtă perioadă, viceprim-ministru”, se mai precizează în rechizitoriu.

În document este prezentat şi un fragment din dispoziţia nr. 47/11.06.2014, în care este menţionată intervenţia secretarului de stat Csilla Hegedüs: „(…) urmare a solicitării cabinetului secretarului de stat al Ministerului Culturii, în calitate de director executiv la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Harghita dispun compartimentului de specialitate să elibereze avizul favorabil”.

 

Interceptări: „Şi de aceea am dat drumul la asta, ca să primim şi noi de aici 30 de mii lei, nu?”

Presa centrală scrie că Szőke Domokos, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse pentru procedura de achiziţie publică aferentă anunţului de participare publicat în SEAP nr. 129155 din 26.08.2011, a acceptat şi declarat câştigătoare o ofertă neconformă depusă de către SC GARDEN CENTER GRUP SRL din Bucureşti.

Anchetatorii au descoperit că finanţarea obiectivului de investiţii a fost iniţiată în baza unui studiu de fezabilitate întocmit de SC ECO HORTICULTURA SRL (CF 10204555) din Bucureşti, avându-l printre asociaţi şi administratori pe Olteanu Ion. Studiul de fezabilitate a fost aprobat la nivelul administraţiei locale prin HCL Miercurea-Ciuc nr. 143 din 25.09.2009. Prin raportul procedurii de atribuire nr. 11679 din 23.09.2011, semnat şi aprobat de către Szőke Domokos, achiziţia publică a fost atribuită în favoarea singurului ofertant, SC GARDEN CENTER GRUP SRL. Ulterior a fost încheiat contractul de lucrări nr. 533 din 03.10.2011, în valoare de 1.035.327,52 lei, cu privire la lucrări pentru un teren în suprafaţă de 184.500 mp, supradimensionat de 100 de ori faţă de documentaţia tehnică aferentă proiectului, referitoare la suprafaţa de 1.845 mp.

În concret, lucrările au constat în degajarea de deşeuri şi corpuri străine a zonei verzi şi amenajarea unui parc de mici dimensiuni, a unui loc de joacă pentru copii, a unor bănci, măsuţe, plantarea câtorva flori şi arbori. După executarea lucrărilor, Szőke Domokos a semnat şi avizat documentaţii justificative prin care au fost acceptate plăţile pentru lucrări aferente unei suprafeţe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală.

Astfel, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu cu ocazia atribuirii, viceprimarul din Miercurea-Ciuc a prejudiciat bugetele Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi municipiului Miercurea-Ciuc cu minimum 188.011 lei.

La data de 16.06.2014, Szőke Domokos  a purtat un dialog ambiental cu Szakács László, dirigintele de şantier. Cei doi au discutat despre neregulile constatate de Curtea de Conturi cu privire la plăţile efectuate pentru lucrările din Parcul Ret. Redăm mai jos discuţia dintre cei doi:

Szőke Domokos: Şi problemele acolo ar putea să înceapă când ei ar crede, eventual, că noi ne-am înţeles cu o firmă.

Szakács László: Aaaa…

Szőke Domokos: Şi de aceea am dat drumul la asta, ca să primim şi noi de aici 30 de mii lei, nu? Sau ce ştiu eu, cât la sută obişnuiesc să se dea, 10% sau 20% sau 30, înţelegi, şi dacă noi îi apărăm mult pe ei putem chiar deveni suspecţi.

Szakács László: Aaaa…

Szőke Domokos: Că noi de aceea îi apărăm ca ei să nu divulge după aceea că ce ştiu eu, şi noi am primit atât. Deci asta…

Szakács László: Îhî…

Szőke Domokos: Ăă, nu vreau să-i apăr prea tare, pentru că pe de o parte nici nu am ce, iar pe de altă parte voi deveni prea dubios dacă încep să-i apăr, aşa că şi eu spun că suntem oameni, că s-a făcut o greşeală.
Sinteză de M.G.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Gheorghe Vlasa

    Consider că dl.Raduly a procedat foarte corect – moral și legal, nu ca alții care se cramponează de funcție!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.