Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Faţă de ultimii doi ani, când erau restricţii de circulaţie, cererea turiştilor pentru fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice a mai scăzut | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » Faţă de ultimii doi ani, când erau restricţii de circulaţie, cererea turiştilor pentru fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice a mai scăzut
Faţă de ultimii doi ani, când erau restricţii de circulaţie, cererea turiştilor pentru fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice a mai scăzut

Faţă de ultimii doi ani, când erau restricţii de circulaţie, cererea turiştilor pentru fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice a mai scăzut

  • Totuşi, la fel cum era şi înainte de pandemie, weekendurile şi în perioada sărbătorilor legale acestea sunt rezervate în avans

În 2020 şi 2021, în timpul verii, când erau în vigoare restricţiile de circulaţie impuse de pandemie, fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice (DS) Harghita au fost la mare căutare în rândul turiştilor. Dacă de regulă pe timpul verii, înainte de pandemia provocată de COVID-19, cabanele turistice ale direcţiei silvice erau ocupate în weekenduri, în ultimii doi ani acestea au fost rezervate şi în timpul săptămânii. În acest an, însă, cererile pentru sejururi de 7 zile sau mai mult sunt mai puţine, dar în weekenduri şi sărbători legale toate cabanele sunt rezervate cu mai mult timp înainte.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că, fiind perioada concediilor, instituţia pe care o conduce vine în întâmpinarea turiştilor cu servicii de cazare în fostele cabane vânătoreşti, amplasate în mijlocul naturii.

Acesta a explicat că instituţia pe care o conduce nu oferă pachete de servicii, ci doar de cazare. O excepţie o reprezintă pachetele de oferte vânătoreşti, care „sunt foarte bine conturate” şi care sunt legate şi de activitatea de cazare în cabanele direcţiei silvice. Ing. Cătălin Mutică a spus că alte pachete nu sunt oferite deoarece instituţia nu are personal calificat. Totuşi, turiştii pot să fie îndrumaţi spre anumite activităţi în aer liber, cum ar fi drumeţiile sau să viziteze obiectivele turistice din împrejurimi, depinde de zona în care sunt amplasate cabane.

Acesta a spus că, faţă de perioada cu restricţii, „acum vedem că cererea nu mai este la fel ca în ultimii doi ani”. „E un turism de nişă, în care nu foarte mulţi au predispoziţia de a-şi petrece timpul liber într-o zonă izolată, în pădure. Cei care aleg să ne viziteze şi să se cazeze în cabanele noastre au un alt stil de a gândi turistic”, a precizat ing. Cătălin Mutică.

Cabanele sunt construite doar în zone forestiere, în interiorul unei parcele silvice.

Directorul DS Harghita a arătat că instituţia încearcă să creeze la aceste cabane un flux de turişti pe toată perioada anului, dar cele mai multe solicitări sunt toamna, în perioada sezonului de vânătoare la cerb sau la mistreţ. De asemenea, de Crăciun, de Paşti şi de Anul Nou cabanele sunt rezervate cu mult timp în urmă.

Direcţia Silvică Harghita are în momentul de faţă un număr de şase cabane în care sunt oferite servicii de cazare, echipate la nivelul unor pensiuni de 3 margarete, fiind şi certificate la acest nivel de calitate.

Conform sursei citate, la cele şase cabane se efectuează periodic lucrări de întreţinere. „Încercăm să ne ridicăm standardul şi să le menţinem la un nivel calitativ de întreţinere astfel încât pe de o parte să nu se degradeze, pe de altă parte să venim în întâmpinarea cererii clienţilor”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Potrivit acestuia, direcţia silvică a avut mai multe cabane de vânătoare, însă au mai rămas cele şase, deoarece acestea erau cele mai solicitate de turişti. De asemenea, s-a renunţat şi la fostele cabane de vânătoare unde direcţia silvică nu mai are suprafeţe în administrare, ca urmare a retrocedărilor şi a rămas cu imobilele construite. Într-un final se va încerca vânzarea construcţiilor respective proprietarilor de teren sau cuiva din zonă, „deoarece nu mai avem nici personal silvic care să poată să deservească o asemenea cabană”.

Cabana Ivo din Zetea este cea mai cunoscută cabană aflată în administrarea DS Harghita. Este una cu tradiţie, în care obişnuia Nicolae Ceauşescu să se cazeze şi care este destul de căutată de turişti.

O altă cabană este în staţiunea Lacu Roşu, care este foarte bine poziţionată, într-o zonă liniştită, în care nu sunt atât de mulţi turişti cum sunt în centrul staţiunii.

Totodată, câte o cabană este amplasată la ocoalele silvice Topliţa, Tulgheş şi Borsec, dar şi în apropiere de municipiul Miercurea-Ciuc.

În ceea ce priveşte preţurile, acestea au rămas la nivelul celor din anii anteriori, dar probabil că se vor ajusta, directorul DS Harghita precizând că la toamnă se va face o analiză şi se va lua o decizie în funcţie de cheltuielile cu utilităţile. În momentul de faţă, preţurile practicate de direcţia silvică sunt în corelaţie cu cele de la pensiunile din zonă, aproximativ 200 de lei camera pe o noapte pentru două persoane. (Şt.Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.