Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Fără apă potabilă pe tărâmul apelor minerale | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 8 mai 2024
Home » Societate » Fără apă potabilă pe tărâmul apelor minerale
Fără apă potabilă pe tărâmul apelor minerale

Fără apă potabilă pe tărâmul apelor minerale

  • Alimentarea cu apă a trei localităţi şi a oraşului Băile Tuşnad se sistează noapte de noapte, între orele 22:00 şi 06:00, ca să se poată asigura necesarul de apă al staţiunii pentru încă o zi. Peste 3.750 de localnici şi sute de turişti sunt afectaţi de lipsa apei la robinete

Principala sursă de alimentare cu apă a staţiunii Băile Tuşnad este aducţiunea de la staţia de filtrare şi pompare de lângă Sânsimion, cu cele trei puţuri forate aferente, aflate la 17 kilometri distanţă.

Din cauza reliefului variat, distribuţia reţelei de alimentare cu apă este împărţită în două zone de presiune: joasă şi mare, fiecare dispunând de propriile rezervoare de stocare. Alimentarea rezervoarelor se realizează prin pomparea apei din rezervoarele de 750 de metri cubi, unde se realizează şi tratarea acesteia.

Construcţia hidrotehnică a fost refăcută în urmă cu aproape şapte ani. De atunci încoace, ţevile metalice au ruginit şi au început să se crape în pământ, iar problemele în asigurarea alimentării cu apă a comunei Tuşnad, satelor aparţinătoare şi staţiunii Băile Tuşnad nu au întârziat să apară încă din 2017.

Reclamaţiile cu privire la întreruperea alimentării cu apă a hotelurilor, pensiunilor şi locuinţelor localnicilor au început să curgă începând din 2019, în special la sfârşit de săptămână, când consumul este mai mare.

Autorităţile locale de la acea vreme au solicitat o expertiză, prilej cu care au fost descoperite multe neajunsuri în privinţa execuţiei acestui obiectiv. Intenţionând să tragă la răspundere executantul lucrărilor, aveau să constate că lucrarea ieşise din garanţie în ianuarie 2019, că „cel din Cluj, care a făcut lucrarea, este în insolvenţă, iar proiectantul dă din umeri”, declara atunci directorul Serviciului de Gospodărire Comunală, Jánosi Gyula, care a şi demisionat ulterior, potrivit localnicilor.

Au trecut mai bine de doi ani şi jumătate şi situaţia este aproape neschimbată, repetându-se cu mai mare frecvenţă, avariile reţelei dându-le bătăi de cap atât locuitorilor, cât şi turiştilor veniţi la tratament sau la odihnă.

„Conform expertizei, ţevile de alimentare nu întrunesc standardele solicitate. Ţevile actuale sunt de 10 bari şi ar fi trebuit să fie de 16 bari. Pentru că apa pleacă de la pompă cu 9,5 bari şi traversează, conform proiectului, 28 de coturi de 90 de grade; cum la fiecare cot presiunea se măreşte, ajunge în final la 14 bari şi atunci ţevile se tot sparg. Toţi banii pe care i-am avut în buget pentru Asociaţii, pentru Culte, dar şi de la alte capitole i-am luat, ca să avem pentru cheltuielile cu reparaţiile la vechea reţea. La Vrabia este o ţeavă din fier vechi, care cedează mereu; pe raza localităţii Cetăţuia a fost lăsată o ţeavă neschimbată, foarte veche, care creează mari probleme în reţea, aceeaşi situaţie fiind întâlnită şi pe tronsonul Tuşnad Sat. În urmă cu o lună-două, am depus cerere la Fondul de rezervă (la dispoziţia Guvernului – n.a.), la Bucureşti, solicitând două milioane de lei pentru demararea lucrărilor de stabilizare a reţelei. Dar, din păcate, anul acesta există bani doar pentru calamităţi şi atunci, discutând cu preşedintele Borboly, ne-am înţeles că pe zona Vrabia ne va ajuta consiliul judeţean. Trebuie să vedem de unde facem rost de bani şi pentru Cetăţuia”, ne explică primarul oraşului Băile Tuşnad, Butyka Zsolt.

Pentru ca staţiunea Băile Tuşnad să aibă apă, în fiecare seară, după ora 22:00, alimentarea satelor aflate în nordul localităţii şi în oraş se suspendă, pentru a permite umplerea bazinelor, cât să asigure necesarul staţiunii pentru încă o zi. În zori zilei următoare, la ora 06:00, angajaţii Serviciului de Gospodărire Comunală redeschid robineţii. Şi tot aşa iar şi iar…

„Non-stop avem întreruperi de apă şi suntem la limită. În fiecare seară se închide alimentarea satelor Vrabia, Tuşnad Sat şi Tuşnadul Nou şi dimineaţa merg oamenii şi redeschid robinetele, fiindcă apa care ar trebui să ajungă în Băile Tuşnad, curge din ţeavă la Vrabia şi spărtura nu se poate repara. Doar aşa putem să adunăm puţin câte puţin apă în rezervoare, cât să mai rezistăm încă o zi. Chiar şi aşa, seara pe la orele 19:00-20:00 nu mai este presiune şi închidem apa şi în oraş, ca să păstrăm puţinul care rămâne. Ca să putem umple bazinele, ar trebui să avem minimum 60 de litri pe metru cub (l/mc) şi noi suntem undeva la 34 de l/mc. Oraşul e plin de turişti, dar mulţi dintre cei care vin şi află că avem probleme cu apa, îşi caută cazare în altă localitate şi pleacă. Iar cei care rămân, suportă situaţia”, detaliază primarul.

Localnicii sunt şi ei supăraţi din cale-afară.

„E dezastru, degeaba există la magazine sucuri, apă minerală şi mai ştiu eu ce, pentru că apa potabilă nu poate fi înlocuită. Situaţia nu ne este străină, de doi ani tot mai multe au fost astfel de situaţii. Sunt perioade când se ia apa seara şi se dă abia a doua zi după prânz. Avem copii, ne plimbăm cu ei şi când ajungem seara acasă, vrem să le facem baie, să ne facem baie şi nu avem cu ce, mai ales vara, pe căldurile astea. În mileniul III, am ajuns să aducem apă de la pârâu sau de la izvoarele apelor minerale cu bidoane. Veniţi la mine sau la oricine stă la bloc, să vedeţi balconul plin de bidoane. Iar când se dă înapoi, apa nu e curată. Plus că în orice moment se poate întâmpla o tragedie: poate izbucni un incendiu şi noi nu avem cu ce să-l potolim până ajung pompierii cu cisternele cu apă la noi. E cel mai mare pericol. Şi nu primarul actual este vinovat, el abia a venit de câteva luni, ci cei care au condus înainte şi cei de la GOSCOM, foştii conducători trebuie luaţi la răspundere”, ne spune Maksai István, locuitor al staţiunii Băile Tuşnad.

„Oraşul este împărţit în două, partea de joasă presiune şi cea de mare presiune şi aici este problema”, ne lămureşte edilul. Cei care au mai mult de suferit sunt locuitorii din zona de mare presiune, care rămân constant fără apă.

„Alimentarea în partea de joasă presiune nu o putem închide, pentru că nu ar mai intra deloc apă în Băile Tuşnad”, precizează primarul Butyka.

Verdictul expertizelor efectuate recent este unanim: reţeaua de alimentare trebuie înlocuită, un demers extrem de costisitor, pe care Primăria Băile Tuşnad nu şi-l permite fără sprijinul autorităţilor superioare, în condiţiile în care bugetul localităţii este unul mic, pe măsura celui mai mic oraş din România.

„Dacă trecem de acest sezon şi nu putem rezolva înlocuirea reţelei de alimentare cu apă, de la an la an vom pierde tot mai mulţi turişti. În plus, la fiecare spărtură, trebuie să închidem întreaga reţea, începând de la Sânsimion, fiindcă au uitat să pună vane de închidere între localităţi. Asta înseamnă că trei sate şi oraşul rămân fără apă până la rezolvarea avariei şi încă două trei zile după, până se umple sistemul; nemaivorbind despre cheltuielile cu reparaţiile”, adaugă primarul oraşului-staţiune Băile Tuşnad.

Potrivit estimărilor specialiştilor, cheltuielile generate de construirea noii aducţiuni de apă se ridică la aproximativ cinci milioane de euro.

Staţiunea balneoclimaterică de importanţă internaţională Băile Tuşnad, situată într-un cadru natural generos şi beneficiind de un potenţial curativ de excepţie, este, în opinia cunoscătorilor, una dintre cele mai frumoase şi apreciate din ţară. Aerul curat, puternic ozonat, bogat în aerosoli răşinoşi şi ioni negativi cu efecte benefice asupra organismului, sporind rezistenţa acestuia faţă de acţiunea agenţilor patogeni, au motivat tot mai mulţi turişti să o redescopere după primele valuri ale pandemiei COVID-19.

Gândul că astăzi, în secolul XXI, turiştii vin şi sunt nevoiţi să-şi întrerupă sau să renunţe complet la sejurul, rezervat cu luni înainte, în „Mica Elveţie”, aşa cum era supranumită cândva staţiunea, din cauza lipsei apei de la robinete, este revoltător.

Pentru staţiunea Băile Tuşnad şi localităţile din jurul acesteia, Turismul reprezintă principala sursă de venit.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.