Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Despre cum eliberarea eronată a titlurilor de proprietate a condus la divizarea unei comunităţi – cazul Vlăhiţa (1) | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Despre cum eliberarea eronată a titlurilor de proprietate a condus la divizarea unei comunităţi – cazul Vlăhiţa (1)
Despre cum eliberarea eronată a titlurilor de proprietate a condus la divizarea unei comunităţi – cazul Vlăhiţa (1)

Despre cum eliberarea eronată a titlurilor de proprietate a condus la divizarea unei comunităţi – cazul Vlăhiţa (1)

O nouă asociaţie a proprietarilor de terenuri din Vlăhiţa – soluţia identificată pentru a rezolva problema pazei pădurilor, după ce contractul de administrare încheiat cu Ocolul Silvic Homorod a fost reziliat, deoarece nu au fost achitate serviciile

Dacă în multe din localităţile judeţului, procesul de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România stagnează, în altele eliberarea eronată a titlurilor de proprietate creează mari probleme şi în prezent. Un astfel de caz este oraşul Vlăhiţa. Aici s-au eliberat titluri de proprietate fără ca oamenii să ştie (şi nici acum nu ştiu) exact unde le este terenul. S-a făcut scriptic, fără o punere efectivă în posesie. Şi de aici a urmat o serie întreagă de probleme. Inclusiv disensiuni între membrii comunităţii. Unii doresc să se respecte ce e scris în titlul de proprietate, iar o altă parte vrea rectificarea acestuia conform amplasamentului terenului pe care îl folosesc. Mai mult, cele aproximativ 3.000 de hectare de pădure aflate în zonă au rămas de aproximativ jumătate de an din nou fără pază, după ce Asociaţia Proprietarilor de Terenuri din Vlăhiţa (o mare entitate înfiinţată în 2012, din care făceau parte toţi proprietarii din localitate, tocmai ca aceste terenuri să poată fi luate în pază) nu a achitat contravaloarea serviciile de administrare către Ocolul Silvic Homorod, acumulându-se datorii importante.

În momentul de faţă, cu sprijinul autorităţii publice locale, se doreşte înfiinţarea unei noi asociaţii, de tip composesorat, care să poată încheia contract de pază cu un ocol silvic privat. Însă acest lucru nu este tocmai uşor, în condiţiile în care o parte din proprietarii din Vlăhiţa nu sunt de acord să intre în această asociaţie. Pentru început am stat de vorbă cu viceprimarul oraşului Vlăhiţa, Sándor Lajos, despre înfiinţarea şi scopul acestei asociaţii, dar şi problemele apărute.

Sándor Lajos a explicat că primăria nu poate să ajute cu bani, ci numai cu organizarea, pentru că sunt terenuri proprietate privată. Acesta a amintit, la rândul său, că a încetat contractul de pază pe care îl avea Asociaţia Proprietarilor de Terenuri Vlăhiţa cu Ocolul Silvic Homorod din cadrul Direcţiei Silvice Harghita, din cauza neplăţii serviciilor prestate.

În acest context, viceprimarul a declarat că un grup de 15-20 de proprietari de terenuri din Vlăhiţa doresc să înfiinţeze o nouă asociaţie, de tip composesorat (n.n. – în Vlăhiţa, în momentul de faţă mai sunt şase asociaţii). Şedinţa de constituire a noii asociaţii a avut loc pe data de 29 ianuarie. La acea şedinţă au fost prezente aproximativ 170 de persoane, însă, preciza viceprimarul, sunt interesaţi deocamdată circa 270, care au în total o suprafaţă de peste 1.000 de hectare. Iar în continuare se doreşte atragerea unui număr mai mare de proprietari, pentru a se ajunge la o suprafaţă de 2.000 de hectare de teren.

Scopul este ca, odată atinsă această suprafaţă, noua asociaţie va putea încheia contract de pază cu Ocolul Silvic Privat Zetea. „Logic, de Ocolul Silvic Homorod nu putem vorbi. Este într-adevăr o altă asociaţie, dar suntem din Vlăhiţa şi nu putem discuta”, a spus Sándor Lajos.

Potrivit sursei citate, există totuşi o problemă. Şi anume că nu toţi proprietarii sunt interesaţi de această asociaţie, au „alte idei şi alte planuri”. „Dar eu cred că numai asta e ultima soluţie: o nouă asociaţie”, a spus viceprimarul oraşului Vlăhiţa.

Până în vară se doreşte încheierea unui contract de pază a pădurilor

Sándor Lajos a declarat că preşedintele şi vicepreşedintele Asociaţiei, Konrád Dezső şi, respectiv, Lőrincz Csaba, au avut deja discuţii cu reprezentanţii Ocolului Silvic Privat Zetea. Iar până în vară se doreşte încheierea acestui contract de pază şi administrare. Una dintre cererile acestui ocol silvic, pentru a prelua în pază suprafeţele forestiere ale vlăhiţenilor, a fost tocmai de a avea acea suprafaţă compactă de 2.000 de hectare. În Vlăhiţa, proprietarii de terenuri forestiere deţin aproximativ 2.900 de hectare, ceea ce înseamnă că noua asociaţie trebuie să deţină 2/3 din pădurile de pe raza oraşului.

O altă condiţie a ocolului silvic este că trebuie să dea un avans pe un an de zile „şi eu cred că e o idee bună”.

Însă înainte de a se merge la OS Zetea, conducerea trebuie să înregistreze noua asociaţie la judecătorie. De altfel, o întâlnire cu oamenii va avea loc chiar duminică. „Din păcate, dacă nu ai contract de pază, proprietarii pot primi amenzi”, a precizat viceprimarul localităţii.

Sándor Lajos a explicat că la început, în acest an, vor contribui cu sume de bani şi proprietarii de terenuri membri ai noii asociaţii pentru plata serviciilor de pază. Dar se speră că în următorul an membrii asociaţiei să nu mai trebuiască să contribuie, sumele necesare achitării pazei urmând să vină din alte surse. Cum ar fi valorificarea resturilor rămase în urma exploataţiilor forestiere (n.n. – în acest mod ar fi trebuit achitată paza în cazul contractului încheiat cu OS Homorod, însă o parte din proprietari au împiedicat acest lucru), dar şi din alte surse (ciuperci, fructe de pădure etc.). De asemenea, acesta a declarat că în cadrul noii asociaţii se va încerca şi organizarea păşunilor, iar „dacă oamenii sunt interesaţi, pot să depună cereri de subvenţie pe suprafaţă şi la APIA”.

Odată cu rezilierea contractului de pază cu OS Homorod au crescut şi furturile

Despre cauzele care au dus la situaţia actuală din Vlăhiţa – pădurile rămase iar fără pază – şi Sándor Lajos a spus că în trecut s-a făcut o mare greşeală. Şi anume, oamenilor le-au fost eliberate titluri de proprietate doar scriptic. Adică nu au ştiut exact unde le este terenul forestier. „Dar ce scrie în titlul de proprietate asta e legea. (…) Noi acum culegem copiile titlurilor de proprietate şi să vedem unde este terenul. Ocolul silvic cere cele 2.000 de hectare, dar trebuie să fie o zonă compactă. Ocolul silvic nu poate să încheie contract dacă nu este în vecinătatea lui”, a declarat viceprimarul localităţii.

Acesta a mai precizat că pădurile oraşului, şcolii şi bisericii sunt în vecinătatea OSP Zetea, astfel că „ei pot să încheie contract de pază, dar alţi oameni nu pot să facă acest lucru”.

O altă problemă evidenţiată de viceprimarul localităţii este faptul că există disensiuni în comunitate, tocmai datorită acestor titluri de proprietate eliberate eronat. „Între oameni sunt foarte mari probleme. (…) Asta e cred o mare problemă şi vrem să schimbăm şi acest lucru. Să mergem înainte, clar, curat, ca în comunele învecinate”, a precizat Sándor Lajos.

Un alt aspect negativ semnalat de viceprimarul localităţii este că de la rezilierea contractului de pază cu OS Homorod au crescut furturile de material lemnos. Însă, a precizat acesta, echipa care organizează noua asociaţie a intervenit de câte ori a auzit că se întâmplă ceva în pădure, fiind identificaţi mai mulţi hoţi de lemne. Practic, dacă proprietarul aude zgomot de drujbă în pădure, sună la 112 şi merge împreună cu poliţiştii la faţa locului. „În acest sens e foarte importantă paza”, a precizat Sándor Lajos.

Conducerea noii asociaţii este compusă dintr-un preşedinte, un vicepreşedinte, la care se adaugă încă cinci membri.

Potrivit sursei citate, din noua formă de asociere, numai preşedintele Konrád Dezső a mai condus o altă asociaţie. „Dar este un om curat, nu a furat şi cunoaşte situaţia nu numai din prezent, ci şi din trecut”, a precizat viceprimarul oraşului. Acesta a mai spus că ştie că oraşul Vlăhiţa nu are o imagine pozitivă în mass-media, însă se doreşte a se schimba această percepţie.

(Într-un număr viitor vom vedea şi o poziţie mai pesimistă în legătură cu această nouă asociaţie, mai exact opinia personală exprimată de secretarul oraşului. De asemenea, vom prezenta şi care este părerea unor proprietari de terenuri din Vlăhiţa care nu vor sub nici o formă să intre în această asociaţie) (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.