Donaţii de carte, de Ziua Internaţională a Cărţii Dăruite De la Sfântu Gheorghe – la Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 8 august 2022
Home » Cultură »
Donaţii de carte, de Ziua Internaţională a Cărţii Dăruite
De la Sfântu Gheorghe – la Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc
<h5><i>Donaţii de carte, de Ziua Internaţională a Cărţii Dăruite</i></h5> De la Sfântu Gheorghe – la Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc

Donaţii de carte, de Ziua Internaţională a Cărţii Dăruite
De la Sfântu Gheorghe – la Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc

În data de 14 februarie este sărbătorită Ziua Internaţională a Cărţii Dăruite. Din mass-media aflăm că ideea acestei zile a venit din „impulsul de a trezi dragostea pentru cărţi în rândul celor tineri, mai ales a copiilor. Apărut iniţial în Marea Britanie, obiceiul de a dărui cărţi tinerilor, pe 14 februarie, a făcut înconjurul lumii. Sunt organizate în acest scop numeroase centre de colectare unde, donatori şi primitori, toţi iubitori ai cărţilor, se-ntâlnesc şi discută despre pasiunea lor comună”.

Aceeaşi sursă ne informează că, în această zi, „alţii se îndreaptă spre biblioteci, şcoli, centre de caritate unde cărţile vor fi primite cu bucurie. Este foarte obişnuit, de asemenea, în această Zi Internaţională a Cărţii Dăruite, să fie uitate volume în staţiile de metrou, cafenele sau pe băncile din parcuri. Pentru a fi găsite şi citite de cei care vor trece pe-acolo. Este ziua în care dragostea pentru cărţi trebuie împărtăşită, cu cei dragi, cu oameni necunoscuţi, poate chiar cu cei care n-au deschis o carte niciodată”.

Cu acest prilej, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, împreună cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita, cu sprijinul Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni – preşedinte prof. Elena Mândru – au dăruit peste 350 de cărţi Casei de Copii „Sf. Iosif” din Odorheiu Secuiesc şi Liceului „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni.

O bună parte din cărţile dăruite au apărut la editurile Eurocarpatica a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, din Sf. Gheorghe şi Grai Românesc a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, din Miercurea Ciuc, din care cele editate în anii 2019 şi 2020 au beneficiat de cofinanţare din partea Secretariatului General al Guvernului. Tematica principală a acestor volume o reprezintă istoria, cultura şi spiritualitatea românilor din judeţele Covasna şi Harghita, lucrări monografice ale principalelor comunităţi româneşti din această zonă, ale instituţiilor identitare fundamentale – bisericile româneşti, şcolile în limba română, instituţiile şi asociaţiile culturale, personalităţi ale ştiinţei, culturii şi vieţii publice, publicaţii, comori ale patrimoniului cultural etc.

O altă parte a donaţiei o reprezintă cărţile de literatură, de istorie naţională, de cultură generală, cele cu tematică religioasă, de literatură pentru copii şi alte teme de interes, pentru vârsta cititorilor potenţiali. În decursul anilor, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, împreună cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita au donat mii de cărţi bibliotecilor orăşeneşti, comunale şi şcolare, din judeţul Covasna. Majoritatea acestor volume au provenit din donaţiile primite din partea urmaşilor unor familii de intelectuali români din zonă, trecuţi la cele veşnice.

Delegaţia donatorilor din Sfântu Gheorghe a fost alcătuită din pr. Ioan Marin, de la Catedrala ortodoxă din municipiul de reşedinţă al judeţului Covasna, director al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, dr. Ioan Lăcătuşu, director ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita şi doamna Maria Creţu-Graur, director al cotidianului „Mesagerul de Covasna”. Donaţia pentru Liceul „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni a fost preluată de doamna prof. Cosmina Nan, directoarea liceului şi de părintele Emil Nan, de la Parohia Gheorgheni. La eveniment au participat şi doamna prof. Elena Mândru, preşedinta Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni şi pr. dr. Laurenţiu-Gabriel Panciu, secretar eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

Conducerea Liceului „Sfântu Nicolae” a mulţumit pentru cărţile dăruite, subliniind importanţa acestora pentru sporirea posibilităţilor de informare şi documentare ale profesorilor şi elevilor. Oaspeţii au felicitat conducerea liceului pentru apariţia volumul monografic „100 de ani. Timpuri şi oameni la Liceul Teoretic Sfântu Nicolae” şi pentru celelalte proiecte cultural-educative desfăşurate cu elevii, în parteneriat cu parohiile ortodoxe şi societatea civilă din municipiul Gheorgheni. Împreună cu Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni au fost schiţate câteva proiecte comune, pentru anul acesta şi nu numai.

Ca de fiecare dată, întâlnirea de la Casa de Copii „Sf. Iosif”, din Odorheiu Secuiesc, acest binecuvântat aşezământ social-filantropic şi educativ, unde în fiecare zi are loc o „minune de la Dumnezeu”, a constituit un moment unic, de o mare încărcătură sufletească. Aici, delegaţia din Sfântu Gheorghe, însoţită şi de domnul notar public Teodor Dobrean, preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, a fost primită cu aceeaşi căldură de neobosita şi mereu încrezătoare în ajutorul Bunului Dumnezeu, sora Emilia Trif, conducătoarea aşezământului. De peste 20 de ani, de când o cunoaştem, de fiecare dată ne oferă un exemplu de autentică credinţă creştină şi de mare frumuseţe morală, de admirabilă putere pentru a depăşi numeroasele probleme impuse de asigurarea condiţiilor de creştere şi educare a peste 150 de copii şi tineri adolescenţi, proveniţi din întreaga ţară. Fiecare vizită la acest binecuvântat aşezământ constituie o lecţie de viaţă, despre ceea ce înseamnă jertfa ziditoare pentru o cauză nobilă, izvorâtă din dragoste de Dumnezeu şi de oameni. Principiile fondatoare şi spiritul care călăuzeşte organizarea şi funcţionarea acestei instituţii ar trebui mai bine cunoscute, însuşite şi, pe cât posibil, generalizate în societatea românească.

După vizitarea sălilor de studiu şi activităţi practice, creative (informatică, pictură, sculptură, confecţionarea de jucării etc.), în capela aşezământului a avut loc o întâlnire cu locatarii acestuia, în care oaspeţii le-au vorbit despre scopul şi semnificaţia vizitei, au adresat cuvinte de mulţumire şi apreciere la adresa măicuţelor, conduse cu iscusinţă şi dăruire creştină de sora Emilia Trif, şi au propus câteva acţiuni comune, dintre care: invitarea conducerii aşezământului la Sf. Gheorghe, pe 14 martie a.c, de Ziua Solidarităţii Românilor de Pretutindeni, cu românii din Covasna, Harghita şi Mureş, pentru a primi premiul „Pr. prof. dr. Ilie Moldovan”, acordat sponsorilor şi binefăcătorilor instituţiilor identitare româneşti, din cele trei judeţe: invitarea tinerilor pictori, din cadrul aşezământului, pentru a expune din creaţiile lor, în cadrul unei expoziţii de pictură, la Muzeul Spiritualităţii Româneşti, de la Catedrala ortodoxă din Sf. Gheorghe, continuarea acţiunilor de sprijin a aşezământului, de către asociaţiile culturale şi civice, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş ş.a. Părintele Ioan Marin a încântat asistenţa cu un scurt recital de pricesne şi cântece patriotice, iar, în final, am rostit cu toţii o rugăciune de mulţumire Bunului Dumnezeu, pentru acest moment de neuitat, în care am marcat Ziua Internaţională a Cărţii Dăruite, în spiritul omeniei româneşti şi a dragostei creştine.

Pr. Ioan Marin, dr. Ioan Lăcătuşu

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.