Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Ctitori de neam. Dascăli de ieri şi de azi”, volumul III, lansat la Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Cultură » „Ctitori de neam. Dascăli de ieri şi de azi”, volumul III, lansat la Topliţa
„Ctitori de neam. Dascăli de ieri şi de azi”, volumul III, lansat la Topliţa

„Ctitori de neam. Dascăli de ieri şi de azi”, volumul III, lansat la Topliţa

În urmă cu o lună, noul volum din Ctitori de neam. Dascăli de ieri şi de azi se lansa la Şcoala Gimnazială Liviu Rebreanu din Miercurea-Ciuc. Pe 21 noiembrie, lansarea a avut loc şi la Topliţa, în sala festivă a Şcolii Gimnaziale Miron Cristea, unde s-au adunat multe cadre didactice din zona Topliţei pentru a lua parte la un eveniment important pentru fiecare dintre aceştia: lansarea unui volum dedicat lor, activităţilor continue şi eforturilor depuse în modelarea generaţiilor tinere. Evenimentul a fost unul cu, despre şi pentru dascălii de ieri, de azi şi de mâine, iar seria de volume va continua să crească atâta timp cât scopul iniţial al echipei nu se va pierde, iar dorinţa de a continua va exista.

Iniţiat de Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni, proiectul a fost finanţat de Consiliul Judeţean Harghita, iar prin noul volum e dusă mai departe dorinţa şi speranţa cu care a debutat proiectul în 2011 cu primul volum, urmat de volumul II un an mai târziu. Evenimentul, moderat de d-na Anda Ianoşi, director al Şcolii Gimnaziale Miron Cristea şi de d-na inspector Elena Mândru, preşedinte al Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni, a fost o discuţie deschisă în care fiecare dascăl prezent a fost invitat să dea curs propriilor gânduri şi emoţii. Dascălul zideşte şi construieşte, iar aceste volume vor ţine cuvânt tipărit peste ani despre cei care şi-au pus amprenta asupra copiilor şi a şcolilor în care au activat, aceste volume sunt file din istoria şcolilor noastre, spunea atât de frumos d-na Elena Mândru.

În cele trei volume s-au adunat deja un număr de 301 eseuri despre dascăli ai judeţului nostru, despre cei care au susţinut viaţa şcolilor noastre. La materializarea celor trei volume s-au implicat peste 600 de colaboratori, iar felicitările se cuvin adresate echipei, nu doar iniţiatorilor proiectului, sublinia d-na Mândru, care a dorit să evidenţieze implicarea deosebită a d-nei profesor Doina Dobreanu în apariţia primului volum, a d-lui Doru Bucur pentru volumul II şi a contribuţiei d-lui profesor Zorel Suciu pentru concepţia grafică a celor trei volume. Cel mai recent volum, în care au fost conturate 71 de portrete de dascăli harghiteni, este dedicat Centenarului Marii Uniri, motiv pentru care a fost numit ctitori de neam şi care, aşa cum spunea d-na Anda Ianoşi, va servi drept lecţie de istorie pentru elevi, pentru că evocă în paginile sale dascăli care nu mai sunt printre noi, dascăli care sunt, dar nu sunt uitaţi nici dascăli care vor scrie poveştile de mâine.    

În zi de sărbătoare, evenimentul a fost deschis de părintele Adrian Stoian cu rugăciune şi cu o menţiune: cartea este un mijloc prin care poţi deveni ceea ce vrei să devii. D-na profesor Doina Dobreanu, prima dintre dascălii care au luat cuvântul, vede aceste cărţi ca pe o invitaţie la nemurire, sunt cărţi ce ne oferă modele de iubire. Pe cei care cred că nu mai avem modele, d-na Dobreanu îi îndeamnă să nu uite de dascăli pentru că nu ne-am pierdut modelele, dar ele trebuie întâi recunoscute, apoi apreciate şi urmate. Aşa cum atrăgea atenţia şi d-na prof. Cosmina Nan de la Liceul Teoretic Sf. Nicolae din Gheorgheni, recunoştinţa faţă de un profesor trebuie arătată atunci când e simţită, atunci când încă se poate şi nu postum pentru că oricine simte o bucurie atunci când cineva se întoarce la el cu recunoştinţă, când simte că a avut impact asupra vieţii cuiva. Aceasta e şi bucuria supremă a unui dascăl. În primele pagini ale volumului III, prof. Elena Mândru scria că dascălii sunt cei care intră în viaţa copiilor, lasă o amprentă şi devin parte a unei temelii solide în construcţia personalităţii lor. După cum ştim cu toţii, educaţia adevărată şi completă vine în egală măsură din familie şi de la şcoală, iar în sala de clasă elevul trebuie să găsească o a doua familie.

Elevi talentaţi ai Şcolii Gimnaziale Miron Cristea au făcut daruri muzicale educatorilor, învăţătorilor, profesorilor şi directorilor de şcoli prezenţi în sală. Evenimentul, o sărbătoare a dascălilor, a fost astfel animat de momente artistice susţinute de Oana Maria Coja, Laurenţiu Timar, Mădălina Roman, Roxana Truţa, Pavel Ricean, Dragoş Văsălagă, Darius Szeocs-Braic, Cezara Natea-Ţepeş, Alexia Bucur şi, nu în ultimul rând, prof. Bodor Loránd şi Lucica Cucuiet. Cu gândul la sărbătorile care se apropie, seara s-a încheiat cu câteva colinde.

Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.