Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consecinţele codului roşu de inundaţii: Localităţi fără curent electric, şosele blocate, gospodării inundate | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » Consecinţele codului roşu de inundaţii: Localităţi fără curent electric, şosele blocate, gospodării inundate
Consecinţele codului roşu de inundaţii: Localităţi fără curent electric, şosele blocate, gospodării inundate

Consecinţele codului roşu de inundaţii: Localităţi fără curent electric, şosele blocate, gospodării inundate

  • În Lunca de Sus au fost afectate 50 de gospodării, mai multe podeţe, 10 hectare de teren agricol
  • În Corbu au fost afectate 25 de gospodării, în acelaşi timp toată comuna rămânând fără curent electric şi semnal la telefon

 Patru judeţe (Harghita, Bacău, Covasna şi Neamţ) s-au aflat sâmbătă, între orele 11:00 şi 24:00 sub cod roşu de inundaţii, în textul avertizării fiind menţionată probabilitatea producerii de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Trotuş, în judeţele Harghita, Bacău, Covasna, Neamţ.

Pe lângă codul roşu de inundaţii, era emis şi un cod portocaliu de precipitaţii, cu zone în care s-au acumulat peste 50 l/mp. În urma acestor ploi, inundaţii au fost înregistrate aproape în tot judeţul, pompierii militari, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, având mai multe misiuni pentru evacuarea apei, cu ajutorul motopompelor din dotare, din pivniţele şi subsolurile unor case de locuit din municipiile Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc şi comunele Corbu, Tulgheş.

Potrivit centrului infotrafic al Inspectoratului General al Poliţiei Române, ieri dimineaţă, la ora 7:00, circulaţia rutieră era întreruptă pe un tronson de drum din judeţ. Este vorba de DN 11B, între Cozmeni şi Târgu Secuiesc. Aici, preciza ISU „Oltul” Harghita, apa acoperise şoseaua, sâmbătă, pe o porţiune de 2 km, stratul de apă având aproximativ o jumătate de metru.

Un alt tronson închis care afecta şi judeţul nostru era pe raza localităţii Poiana Teiului, astfel fiind perturbată legătura între Borsec şi Moldova.

În ceea ce priveşte drumurile judeţene, ISU „Oltul” Harghita preciza că DJ124 a fost închis pe o porţiune de aproximativ 500 de metri, pe raza localităţii Mihăileni.

În acelaşi timp, şase localităţi au rămas fără energie electrică, fiind vorba de Tulgheş, Recea, Hagota, Corbu, Capu Corbului şi Borsec, fiind afectate 25 de transformatoare şi o reţea de înaltă tensiune.

La Lunca s-a ridicat un dig de protecţie

Pagube au fost înregistrate şi în gospodăriile oamenilor, 50 de curţi şi anexe fiind inundate numai în Lunca de Sus – aici, pompierii din cadrul Detaşamentului Miercurea Ciuc, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Lunca de Sus au acţionat pentru întărirea digului cu saci de nisip, puşi la dispoziţie de SGA Harghita, la vărsarea pârâului Ugra în râul Trotuş; totodată, în Lunca de Sus au mai fost afectate 8 podeţe şi un pod, 0,5 km pe DC 151 şi aproximativ 10 ha teren agricol, iar malul pârâului Ugra a fost afectat pe circa 1 km.

Dar şi în Corbu, Tulgheş, Gheorgheni, Odorheiu Secuiesc şi Miercurea Ciuc au fost case de locuit inundate, pompierii militari, în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, intervenind pentru evacuarea apei cu ajutorul motopompelor din dotare.

În Corbu au fost afectate gospodării, podeţe, drumuri şi terenuri agricole

Potrivit raportului operativ întocmit de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Corbu, în comuna de pe Bistricioara, după revărsarea râului şi a pâraielor din zonă (Barasău, Cupelor, Frasin şi Făgeţel) au fost avariate 25 de gospodării, 4 podeţe, drumurile DN15, DJ174B (pe o porţiune de 2 km), 20 km de drumuri comunale, 10 km de străzi, 25 km de drumuri forestiere şi 10 fântâni. Totodată, întreaga comună a rămas fără curent electric şi fără semnal la telefonia mobilă după ce au fost afectate reţelele electrice şi telefonice.

Conform documentului, pentru a diminua cantitatea de apă din şuvoaie şi revărsări, pompierii voluntari au săpat, cu ajutorul buldoexcavatorului primăriei, mai multe şanţuri. De asemenea, cu ajutorul motopompelor a fost scoasă apa din pivniţele inundate, iar pompierii militari şi voluntari au intervenit pentru scoaterea obiectelor din subsolurile gospodăriilor.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.