Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Conducerea CJ Harghita a explicat principiile pe care s-a bazat adoptarea bugetului pe acest an | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Conducerea CJ Harghita a explicat principiile pe care s-a bazat adoptarea bugetului pe acest an
Conducerea CJ Harghita a explicat principiile pe care s-a bazat adoptarea bugetului pe acest an

Conducerea CJ Harghita a explicat principiile pe care s-a bazat adoptarea bugetului pe acest an

Se speră ca în acest an să demareze cel mai mare proiect finanţat din fonduri europene câştigat de CJ Harghita pentru reabilitarea de drumuri judeţene

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Harghita a prezentat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, bugetul instituţiei pe acest an, care însumează puţin peste 471,8 milioane lei – şi principiile care au stat la baza lui.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a început prin a reaminti că bugetul pe acest an este cu aproape 10 milioane de euro mai mic decât cel din 2019. Totuşi, a continuat acesta, „am aprobat un buget ambiţios, cu obiective clare şi ne-am bazat pe nişte principii”.

Primul principiu şi obiectiv totodată enunţat: „Construim un judeţ în care siguranţa este primordială”, atât în ceea ce priveşte circulaţia rutieră, cât şi în cadrul localităţilor. „Deci omul să se simtă bine în acest judeţ şi să se simtă în siguranţă”, a spus şeful CJ Harghita.

În acest sens, Borboly Csaba a afirmat că vor continua programele prin care se susţine activitatea pompierilor voluntari. De asemenea, primarii vor fi susţinuţi pentru a instala sisteme de camere video „prin care furturile şi tâlhăriile pot fi depistate”. Totodată, a spus preşedintele CJ Harghita, se va întări conlucrarea cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică.

Al doilea capitol vizează sănătatea: „Construim un judeţ sănătos”. Acest lucru se va realiza, conform sursei citate, prin investiţiile în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc (care se doreşte a fi transformat în spital clinic) şi în spitalul din Tulgheş (foto) (aflate în subordinea CJ Harghita), dar se doreşte o colaborare şi cu spitalele municipale.

„Totodată, în paralel, şi activitatea sportivă va fi întărită: omul să iasă din casă, să facă mişcare, să meargă în natură. Deci este un program mai complex”, a precizat Borboly.

Împădurirea a 100 de hectare de teren degradat

Preşedintele consiliului judeţean a spus că se doreşte ca Harghita să fie un judeţ verde. În acest sens se desfăşoară mai multe programe de conştientizare. „Dar vrem să participăm şi la lupta împotriva schimbării climatice, iar în acest an vrem să împădurim cel puţin 100 de hectare de teren degradat. (…) Şi vom susţine astfel de acţiuni şi astfel de proiecte”, a afirmat preşedintele CJ Harghita, precizând că în cadrul instituţiei cantitatea de hârtie folosită în activitate se va înjumătăţi.

Totodată, acesta a spus că în continuare se doreşte ca judeţul să susţină sfera economică, cu accent pe tinerii întreprinzători, care vin acasă din străinătate sau cei care sunt aici fermieri.

Susţinerea familiilor prin programe este un alt obiectiv. „Vrem ca tineretul să se simtă susţinut în demersul de a crea o familie, să se angajeze să aibă mai mulţi copii”.

„Vom continua activitatea de susţinere a comunităţilor, a ONG-urilor, a bisericilor, pentru că noi credem că trebuie să fim parteneri la dezvoltarea comunitară locală. Şi ne vom axa în continuare pe educaţie. (…) Eu cred că, chiar dacă consiliul judeţean nu are obiectiv şi atribuţie primordială în educaţie, indirect (…) putem să avem proiecte, programe, care vor aduce multe schimbări. Vom susţine afterschool, vom susţine foarte multe lucruri în acest an”, a mai spus Borboly Csaba.

În acest an se preconizează că vor fi reabilitaţi şi modernizaţi 115 km de drumuri judeţene

La rândul său, vicepreşedintele CJ Harghita, Barti Tihamér, a fost de părere că acest an este foarte important pentru instituţie şi din punct de vedere al proiectelor europene, în condiţiile în care începe o nouă perioadă de finanţare. „Cred că CJ Harghita este pregătit pentru atragerea de fonduri europene, ceea ce e foarte important din punct de vedere al judeţului. Bineînţeles, vor porni din acest an şi unele proiecte mari care vor fi realizate din bani europeni. Noi credem că cheltuirea banilor europeni poate să înceapă din acest an în judeţul Harghita. Deşi, de obicei, din câte ştiţi, la sfârşitul perioadelor de finanţare se începe cheltuirea marilor fonduri europene. Este un sport naţional acesta”, a spus Barti Tihamér.

Acesta a explicat că în momentul de faţă este câştigat un proiect european major. „Este cel mai mare proiect european de construire de drumuri câştigat vreodată (…) de CJ Harghita”, care include reabilitarea şi modernizarea a 48 de km de drumuri judeţene. Vicepreşedintele consiliului judeţean a spus că valoarea totală a proiectului este de aproximativ 140 de milioane de lei.

În momentul de faţă, a spus Barti Tihamér, pentru realizarea acestui proiect se aşteaptă eliberarea a două avize de la alte instituţii. Se speră că în această lună vor fi eliberate avizele, iar în aprilie să fie finalizată documentaţia pentru reabilitarea acestor drumuri pentru a se demara licitaţia publică.

Concret, proiectul înglobează trei drumuri judeţe: 131, 133 şi 137A. Acestea fac legătura cu judeţele Braşov şi Covasna. „Din acest motiv e important şi din punct de vedere economic şi turistic pentru judeţul nostru. (…) Aceste drumuri vor deservi partea sudică a judeţului, dar vor face legătura cu două judeţe”, a spus Barti Tihamér.

Acesta şi-a exprimat speranţa că lucrările vor fi contractate în vara acestui an, „dar bineînţeles că depinde de licitaţiile care vor fi pornite”.

Vicepreşedintele CJ Harghita a mai spus că instituţia este pregătită să mai depună proiecte pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere judeţene, deoarece în ultima perioadă au fost făcute foarte multe proiecte tehnice în ceea ce priveşte aceste drumuri. „Deci există capacitate şi există suport tehnic pentru a depune aceste proiecte”, a conchis Barti Tihamér.

În legătură cu acest subiect, Borboly Csaba a amintit că în acest an este prevăzută reabilitarea şi modernizarea a 115 km de drumuri judeţene. De asemenea, 224 km de drumuri judeţene sunt în fază de proiectare. „Aceasta înseamnă că vom fi primii pe ţară cu proiecte ce le putem depune pentru finanţare europeană. Şi ne pregătim din timp. Aici strategia noastră a fost foarte bună în ultimii 4 ani”, a spus preşedintele consiliului judeţean.

Totodată, acesta a precizat că 13 drumuri judeţene vor face legătură cu 6 judeţe, „deci vom deschide judeţul Harghita”. „Şi aceasta o facem pentru dezvoltarea economică şi turistică. Noi credem şi suntem foarte ambiţioşi în această privinţă”, a conchis Borboly Csaba.

Rămâne problema asigurării fondurilor pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

Prezent la conferinţa de presă, Biró Barna Botond, de asemenea vicepreşedinte al CJ Harghita, a spus că bugetul votat se bazează pe un consens politic „şi acesta e un lucru bun”, însă nu s-a arătat la fel de optimist ca antevorbitorii săi. Motivul este că nu s-au putut aloca fondurile necesare funcţionării Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita pe parcursul întregului an. Din suma de 55-60 milioane de lei necesară pentru un an, au fost alocaţi 36 de milioane de lei. „Şi asta e o problemă mare. Şi este o problemă că trebuie să facem circ în fiecare an şi Guvernul nu ne ajută cât trebuie”, a spus Biró Barna Botond. Totuşi, acesta şi-a exprimat speranţa că o să fie un Guvern stabil care la jumătatea anului o să aloce sume de bani pentru domeniul social, „nu numai la consiliile judeţene, ci şi consiliilor locale, pentru că şi ei au o problemă în acest sens”.

Pe de altă parte, vicepreşedintele CJ Harghita a spus că s-au mărit sumele de bani destinate finanţării programelor proprii, ajungând la 9,75 milioane de lei.

Totodată, peste 15 milioane de lei din buget au fost alocaţi instituţiilor culturale din subordinea CJ Harghita.

∗∗∗

Pe lângă sumele amintite, din bugetul total de 471,8 milioane lei, 27,35 milioane lei sunt pentru cheltuieli de personal, 8,764 milioane lei pentru funcţionarea instituţiei, 97,03 milioane lei pentru investiţii, 15 milioane lei pentru reparaţii de drumuri, 37,6 milioane lei pentru cofinanţarea proiectelor europene, 196,55 milioane lei pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă şi cel din Tulgheş, 6,1 milioane lei pentru celelalte instituţii subordonate.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Dacă v-a plăcut acest material și doriți să citiți știri pe acest site și în continuare, o puteți face abonându-vă la ziarul Informația Harghitei.

Puteți opta pentru abonamentul clasic: făcut la oficiul poștal și veți primi ziarul în cutia poștală.

Sau puteți alege varianta abonamentului în format PDF, în acest caz urmând să primiți ziarul în format electronic, pe adresa de e-mail. Costul unui abonament în format PDF pornește de la 16 lei/lună și ajunge  la 150 de lei/an.

Puteți obține detalii trimițând un e-mail la informatiahr@gmail.com.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.