Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproximativ 1.200 de pomi de Crăciun scoşi la vânzare de Direcţia Silvică Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Aproximativ 1.200 de pomi de Crăciun scoşi la vânzare de Direcţia Silvică Harghita
Aproximativ 1.200 de pomi de Crăciun scoşi la vânzare de Direcţia Silvică Harghita

Aproximativ 1.200 de pomi de Crăciun scoşi la vânzare de Direcţia Silvică Harghita

Direcţia Silvică (DS) Harghita comercializează în acest an aproximativ 1.200 de pomi de Crăciun, la ocoalele silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş, unde mai sunt păduri proprietate publică a statului în judeţ. Pomii se vor vinde la sediile celor trei ocoale silvice, iar preţurile sunt cuprinse între 15 lei, cel mai ieftin, din specia molid, şi 35 de lei, cel mai ridicat, din specia brad. Mai scumpi sunt puieţii ornamentali, molizi argintii, care costă 55 de lei şi pot fi achiziţionaţi de la pepiniera direcţiei silvice de la Gheorgheni.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a explicat că, atât Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva (din care face parte direcţia), cât şi instituţia pe care o conduce au păstrat preţurile pentru pomii de Crăciun scoşi la vânzare la nivelul de anul trecut. Astfel, pentru pomii din specia brad preţurile, care includ şi TVA, sunt, în funcţie de înălţime, următoarele: între 0,7 şi 1,3 metri – 25 de lei; între 1,31 şi 2 m – 30 de lei; între 2,01 şi 3 m – 35 de lei. Pomii din specia molid costă, cu TVA, la fel în funcţie de înălţime: între 0,7 şi 1,3 m – 15 lei; între 1,31 şi 2 m – 20 lei; între 2,1 şi 3 m – 25 de lei.

Ing. Cătălin Mutică a declarat că DS Harghita, ca şi în ceilalţi ani, încearcă să facă faţă într-o măsură adecvată cererii de pe piaţă în ceea ce priveşte pomii de Crăciun.

Acesta a reamintit că atât RNP – Romsilva, cât şi direcţia silvică în judeţul Harghita nu mai sunt demult principalii furnizori de pomi de Crăciun. Pe de o parte, pentru că suprafaţa forestieră de stat a scăzut (a ajuns la aproximativ o treime din fondul forestier naţional, restul sunt terenuri private). Pe de altă parte, pe piaţa din România, şi implicit din Harghita, sunt foarte mulţi pomi de Crăciun proveniţi din plantaţiile specializate. De asemenea, „unii dintre noi şi-au schimbat şi gândirea în ceea ce priveşte sacrificarea unui arbore pentru o săptămână şi aleg o alternativă pe care o consideră mai ecologică”, fie că e vorba de pomi artificiali sau „doar cu alte accesorii care redau atmosfera de odinioară în ceea ce priveşte sărbătorile de iarnă”.

În legătură cu numărul pomilor de Crăciun oferiţi spre vânzare, directorul DS Harghita a afirmat că această cifră de 1.200 este fundamentată pe solicitările persoanelor fizice din localităţile arondate celor trei ocoalele silvice. Cei care-şi procură un pom de la direcţie sunt în general persoane care nu au suprafeţe forestiere private sau nu au altă alternativă pentru a-şi cumpăra un brăduţ.

„Din practica anilor precedenţi pot să vă spun că nici cererea nu este foarte mare, nu se formează cozi sau să fie ordin de priorităţi. Pomii se vând până în ajunul Crăciunului în mod decent”, a spus ing. Mutică.

Acesta a arătat că direcţia silvică nu-şi propune să-şi creeze un plus de venituri în bugetul instituţiei din această activitate. „Este doar o formă de a ajuta populaţia pentru a-şi achiziţiona un pom de Crăciun”.

Totodată, DS Harghita oferă în această perioadă servicii de identificare, marcare şi de eliberare a documentelor de transport pentru pomii care aparţin proprietarilor persoane fizice sau juridice care au terenuri forestiere, inclusiv composesorate sau unităţi administrativ-teritoriale. Conform sursei citate, o parte din aceşti pomi ajung în pieţele din sudul ţării, însă şi numărul acestora a scăzut foarte mult în ultimii ani „deoarece nici în alte zone deficitare de pădure din ţară cererea nu mai este la nivelul anilor trecuţi”. În urmă cu mai mulţi ani, datorită faptului că era o cerere mare, se tăiau foarte mulţi pomi de Crăciun, în special molizi în zona noastră, care rămâneau nevânduţi şi erau aruncaţi în diferite locuri.

În urmă cu 10-15 ani, numai la Ocolul Silvic Topliţa, de exemplu, se întocmeau documente pentru 200.000-250.000 de pomi.

Ing. Cătălin Mutică a explicat că pomii puşi pe piaţă de Direcţia Silvică Harghita provin din tăieri de îngrijire, în special curăţiri. Practic, a continuat acesta, sunt exemplare care oricum erau supuse extragerii din arboretele tinere.

„Populaţia trebuie să ştie că achiziţionarea pomilor de Crăciun puşi pe piaţă de RNP – Romsilva este cel mai ecologic mod de a-şi procura un pom de Crăciun, fiindcă provin din operaţiuni care ţin de culturile forestiere pe care, dacă nu le-am face noi, le-ar face natura”, a spus directorul DS Harghita. Acesta a explicat că, în mod normal, dintr-un arborete plantat cu 5.000 de puieţi la hectar sau unul regenerat natural, care are peste 10.000-15.000 de plantule la hectar, la vârsta de exploatare ajung aproximativ 400 de bucăţi. „Nu e nici un dezastru ecologic dacă o parte din aceşti brăduţi ajung de Crăciun şi în casele oamenilor”.

Referitor la puieţii ornamentali de molid argintiu din pepiniera de la Gheorgheni, ing. Cătălin Mutică a spus că o perioadă aceştia se vindeau cu pământ la rădăcină. Iar cei care îi cumpărau aveau posibilitatea să-i replanteze după folosirea ca pomi Crăciun. Însă practica a demonstrat că dacă stau în casă, chiar şi o săptămână, nu mai pot fi replantaţi, pentru că dezechilibrul de căldură este prea mare şi nu rezistă. În acest moment, puieţii din pepinieră au ajuns la o înălţime prea mare pentru a mai putea fi transplantaţi cu pământ la rădăcină. Astfel că ei se taie ca orice pom de Crăciun, fiind de fapt o cultură specializată.

∗∗∗

Ing. Cătălin Mutică a mai declarat că, în această perioadă, silvicultorii direcţiei participă la acţiuni comune pe linie silvică cu alte instituţii din judeţ, în special Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita, deoarece creşte presiunea asupra pădurii din cauza necesarului de lemn de foc şi a pomilor de Crăciun, astfel că şi controalele se vor înăspri.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.