60% dintre lucrările scoase la licitație de Consiliului Județean nu se finalizează, în lipsa executanților | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 decembrie 2021
Home » Economic » 60% dintre lucrările scoase la licitație de Consiliului Județean nu se finalizează, în lipsa executanților
60% dintre lucrările scoase la licitație de Consiliului Județean nu se finalizează, în lipsa executanților

60% dintre lucrările scoase la licitație de Consiliului Județean nu se finalizează, în lipsa executanților

Lipsa firmelor de construcții împiedică realizarea multor proiecte de investiții ale Consiliului Județean Harghita, preponderent în infrastructura rutieră

În urmă cu trei zile, președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita a fost nevoit să semneze procesul verbal de anulare a achiziției publice pentru construirea trotuarului la Joseni. Ieri, în timpul ședinței ordinare, situația s-a repetat: încă două licitații eșuate – una pentru executarea trotuarului din Ciumani, alta organizată în urma surpării unei porțiuni de drum la Șoimușu Mic – proceduri la care nu s-a prezentat nici măcar un executant.

„Peste jumătate dintre lucrările scoase la licitaţie rămân nefinalizate, având în vedere că nu se prezintă nici o societate la licitaţie şi este un fenomen care ne pune pe gânduri, legat de cum vom realiza investiţiile propuse. Încercăm să atragem atenţia societăţilor de construcţie din judeţ, că ar trebui să participe, încercăm să convingem societăţi mai mici să se asocieze şi împreună să se prezinte la licitaţie. (…) Din cinci licitaţii, trei rămân fără ofertant”, a explicat președintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Șeful autorității publice județene susține că „nu e vorba de bani”, ci de lipsă de personal, firmele de construcții din județ fiind ocupate „până peste cap” în această perioadă. Borboly Csaba susține că a făcut chiar și „o bază de date” cu societăţi de construcţii din alte judeţe, cărora le trimite oferte și invitații. Din păcate, nici una nu răspunde afirmativ, motivând că numărul solicitărilor le depășesc mijloacele de realizare.

„Acum suntem la 15 investiţii care încă nu au ofertant şi nu s-a reuşit contractarea unui executant. E păcat, pentru că în judeţul Harghita iarna vine cam repede şi acum, în timpul verii, ar fi fost benefic să începem aceste lucrări. Dar noi nu ne lăsăm şi continuăm, (…) am luat din topul firmelor judeţene primele zece firme de construcţii din fiecare judeţ şi acum trimitem ofertele şi pentru aceste societăţi. De exemplu, noi lucrăm cu proiectanţi din Iaşi, Suceava, Botoşani, Bucureşti, Cluj, la proiectanţi am găsit soluţia; acum încercăm să găsim şi la executanţi. Pentru că oricine poate să vină, de oriunde. Dacă face o lucrare de calitate, este binevenit şi acceptat”, a conchis președintele CJ Harghita.

Borboly Csaba este convins că lipsa forţei de muncă poate fi rezolvată de către sistemul de educație, care ar trebui să îndrume elevii nu numai către liceele teoretice, ci, în funcție de aptitudini, și către filiera profesională, pregătindu-i pentru meserii care sunt cerute pe piața muncii și bine plătite.

DANIELA MEZEY

 

 

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Nu vin firme din alte județe datorită atmosferei șoviniste promovate de UDMR. Dacă toată ziua cer autonomie, atunci au autonomie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.