Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zi de grevă în cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Muncii | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Societate » Zi de grevă în cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Muncii
Zi de grevă în cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Muncii

Zi de grevă în cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Muncii

Sindicaliștii afiliați Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii au fost, miercuri dimineață, în grevă de avertisment, timp de două ore, între orele 8:00 și 10:00, suspendând activitatea. Este vorba despre angajații de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Harghita, Casa Județeană de Pensii (CJP) Harghita și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Harghita.

Cristina Vlaic, reprezentant sindicat, spunea că la ITM Harghita s-au aflat în grevă 20 de angajați, inclusiv cei de la punctele de lucru din Odorheiu Secuiesc, Toplița și Gheorgheni.

„Am hotărât să ne asociem revendicărilor colegilor noștri care sunt în Casele de Pensii, AJOFM, AJPIS, pentru că acum se negociază noua lege a salarizării și se pare că n-avem loc, din nou, lângă alte clase ocupaționale care sunt identice cu noi. Deja știm de la colegii de la ANAF că au primit măririle salariale cu octombrie, ceea ce nu este corect. Toată lumea ar fi trebuit să fim în aceeași etapă, noi nu am mai primit majorări salariale”, motiva Cristina Vlaic decizia declanșării grevei de avertisment.

Printre dificultățile cu care se confruntă se află și lipsa de personal, cauzată atât de neorganizarea concursurilor de angajare, cât și de salariile neatractive, care pe de o parte determină o parte din angajați să părăsească instituția, iar pe de altă parte face ca lumea să nu dorească să se angajeze.

„Foarte rar au fost organizate concursuri pentru că nu aveam posturi pe organigramă, iar când am organizat concursuri și am apelat la tineri să se prezinte, când auzeau de salariu nu venea nimeni”, arăta Cristina Vlaic.

Aceasta mai spunea faptul că volumul de muncă este mult prea mare comparativ cu remunerația primită de angajații ITM, iar salariul mai mic decât al altor angajați care au sarcini comparabile. „Până la urmă și cei de la Finanțe, de multe ori, se laudă cu amenzile încasate, date pe spatele nostru. Noi suntem cei care stăm în fața angajatorului, noi suntem cei care – nu contează că plouă, ninge – suntem pe teren. În pandemie a fost identic, ITM a fost tot timpul în prima grupă; MAI a primit banii, iar ITM a primit zile libere pe care n-am putut să le luăm ca recuperare, pentru că nu avem când, nu că nu ni s-ar fi dat”.

În ceea ce privește revendicările, reprezentanta sindicatului amintea de: condiții de muncă pentru remunerație corectă și tratament echitabil vizavi de colegii care sunt în alte instituții cu muncă comparabilă. „Noi, când am intrat pe legea salarizării unitare, am intrat pe aceeași clasă, pe aceleași grile. Acuma și Vama și Finanțele sunt cu salariile de încadrare mult peste noi”.

Activitatea a fost întreruptă și la AJOFM Harghita. Jano Edit, lider de sindicat la nivelul AJOFM Harghita, preciza că se dorește ca nivelul de salarizare să fie același ca cel din alte familii ocupaționale din administrație, să nu mai existe inechități și excepții.

„De asemenea – continua Jano Edit – la noi, pe plan local, este foarte important deficitul de personal. Deci, să ni se aloce un personal suficient față de volumul de muncă. Noi de ani de zile nu mai putem să facem angajări, avem posturile vacante blocate, iar acum cu noile măsuri s-au și luat (posturile – n.n.)”.

O altă problemă cu care se confruntă angajații din cadrul AJOFM este cea a stabilității locurilor de muncă, precum și optimizarea aplicațiilor informatice care, în opinia reprezentantei sindicatului, sunt sub nivelul așteptărilor, atât a angajaților, cât și a clienților, iar acestea nu sunt compatibile cu echipamentele vechi.

De asemenea, se dorește un mediu sănătos și sigur, „pornind de la faptul că noi avem două mașini care aproape nu mai funcționează. Colegii se duc cu propriile mașini de multe ori, pentru că nu mai au curajul să meargă cu mașina Agenţiei”, arăta Jano Edit.

După aproximativ trei săptămâni de protest spontan, organizat de salariați, în această dimineață s-au aflat în grevă de avertisment și angajații de la AJPIS și CJP. Acolo, ca urmare a întreruperii programului de muncă, câteva zeci de persoane au așteptat în fața instituției.

Kezdi Pál, din cadrul Casei Județene de Pensii Harghita și reprezentant al sindicatului, spunea că în grevă au fost 29 din cei 50 de angajați ai instituției. Revendicările sunt aceleași ca și în cazul instituțiilor amintite anterior.

„Nu contează cine face această formă de protest – fac salariații, prin protestul început acum 3 săptămâni, sau face sindicatul – important e să înțeleagă guvernanții că-și bat joc de noi, important e ca Baciu (Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii – n.n.) să plece acasă pentru că nu e în stare să fie lângă noi. El provine din rândul salariaților Casei de Pensii, dar nu face nimic să ne ajute”, spunea Claudiu Sere, reprezentant al salariaților CJP.

Din cadrul AJPIS Harghita s-au aflat în grevă de avertisment 16 angajați, dintr-un total de 28.

„Suntem revoltaţi și am decis să facem grevă pentru că personalul este insuficient  și în cadrul instituției noastre, salariile sunt  blocate deja din 2019, cred, şi nu avem tratament echitabil cu ceilalți funcționari publici. În ultimii 30 de ani nu am cerut nimic, am fost tăcuți și am decis să ne fie auzită și nouă vocea, ca să știe cei de la minister că facem și noi o muncă enormă și nu suntem apreciați așa cum am dori noi”, preciza Kósa Enikő, din cadrul AJPIS Harghita.

***

Greva de avertisment nu va mai continua și zilele următoare, însă nu vor înceta protestele salariaților, cele spontane. Dacă până la sfârșitul săptămânii nu se va ajunge la o înțelegere, atunci salariații celor patru instituții vor intra în grevă generală.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.