Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Veşmintele liturgice-unicat pentru liturghia Papei de la Şumuleu, purtând simboluri religioase ale Transilvaniei, sunt confecţionate la un mic atelier de croitorie din Leliceni | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Religie » Veşmintele liturgice-unicat pentru liturghia Papei de la Şumuleu, purtând simboluri religioase ale Transilvaniei, sunt confecţionate la un mic atelier de croitorie din Leliceni
Veşmintele liturgice-unicat pentru liturghia Papei de la Şumuleu, purtând simboluri religioase ale Transilvaniei, sunt confecţionate la un mic atelier de croitorie din Leliceni
?

Veşmintele liturgice-unicat pentru liturghia Papei de la Şumuleu, purtând simboluri religioase ale Transilvaniei, sunt confecţionate la un mic atelier de croitorie din Leliceni

Veşmintele liturgice pe care le vor purta episcopii şi preoţii concelebranţi la Sfânta Liturghie ce va fi oficiată de Sanctitatea Sa Papa Francisc la Şumuleu se realizează în atelierul unei micuţe croitorii din satul Leliceni, ridicată cu fonduri europene şi deschisă în luna ianuarie

Abia trecuse de ora 10:00, când soarele şi-a trimis pe pământ primele raze, să spulbere ceaţa aşternută peste albia Oltului. Jocul fuioarelor de pâclă ce se înălţau, dar nu mai sus de vârfurile ninse ale munţilor, dezvăluia privirii un peisaj de o frumuseţe aproape ireală. „Aşa e la noi, natura se schimbă în fiecare zi, niciodată nu este la fel, dar întotdeauna este deosebit de frumos”, ne spune părintele Zsolt Ilyés, preotul paroh romano-catolic al comunei Leliceni. Ne primeşte zâmbitor şi apoi ne conduce către atelierele micuţei croitorii din sat, unde şase femei muncesc de zor la veşmintele liturgice. Stau aplecate peste maşinile de cusut, atente la fiecare detaliu, pentru că totul trebuie să iasă perfect. Dintr-un alt atelier, unde o maşină performantă realizează broderiile în formă de cruce cu fir aurit, şefa secţiei de croitorie aduce încă un braţ de stole (piese vestimentare în formă de fâşie lungă şi îngustă), pe care le vor purta pe umeri preoţii concelebranţi în timpul oficierii serviciului religios. Sunt aproape gata – 400 de bucăţi.

Prezenţa preotului este un prilej potrivit pentru a pune la punct ultimele detalii în privinţa casulelor (veşmânt cu aspect de pelerină – n.a.) pentru cei 60 de episcopi, la care vor începe să lucreze chiar de mâine. Atât stolele preoţilor, cât şi casulele episcopilor vor fi înnobilate cu simboluri euharistice, cu simboluri religioase ale Transilvaniei – imaginea statuii Fecioarei Maria de la Şumuleu, a altarului triplu, unde se ţin an de an slujbele de Rusalii – şi, bineînţeles, cu reprezentarea Papei Francisc.

„Veşmântul liturgic, pe care îl facem pentru Sfânta Liturghie pe care o va oficia Papa, are în faţă simbolurile euharistice ostia şi Sfântul Duh, fiindcă întotdeauna prin Sfântul Duh ostia se transformă în trupul lui Iisus, dar şi pentru că noi avem hramul mare la Rusalii – anul acesta aproape de venirea Papei – au fost alese aceste simboluri sfinte pentru noi aici. Pe spatele casulei va fi Sfânta Maria, pentru că Şumuleul este un loc de pelerinaj sfânt care o are în centru pe Sfânta Fecioară, apoi imaginea Papei, fiindcă Papa vine la Şumuleu, şi, de asemenea, altarul, de unde Papa va celebra slujba”, ne-a explicat preotul Zsolt Ilyés.

Gidró Éva, conducătoarea micuţei întreprinderi, ne povesteşte că activitatea atelierului de croitorie a început în urmă cu patru luni. Pentru ea a fost o onoare să primească această comandă şi este mândră să-şi aducă aportul la organizarea vizitei Sfântului Părinte. La slujba pe care Papa Francisc o va celebra în şaua Şumuleului, va privi cu satisfacţie la veşmintele slujitorilor bisericii şi ierarhilor.

„Am primit comanda aceasta, ne-a rugat dl preot, dacă putem să facem. Şi am spus da. Deja stolele sunt gata, am terminat 400 de bucăţi şi acum avem veşmintele preoţeşti, pe care o să le terminăm peste 10 zile. E o mândrie că noi suntem cei care lucrăm pentru vizita Papei, mai ales când o să vedem 60 de episcopi şi 400 de preoţi, fiecare cu casula şi stola făcută de noi, şi vom fi mândri că am reuşit, cu 5-6 oameni”, a povestit Gidró Éva.

Molnár Anna, şefa secţiei de croitorie, supraveghează cu atenţie fiecare etapă de lucru. Responsabilitatea este mare şi emoţia pe măsură. Este încântată că micul lor atelier de croitorie a fost cel ales să confecţioneze vestimentaţia liturgică pentru vizita Papei Francisc. Ne spune că, odată terminate, stolele vor ajunge la o firmă din Miercurea Ciuc, unde vor fi imprimate imaginile şi simbolurile euharistice. Apoi se vor întoarce la atelier, pentru ultimele retuşuri. De mâine se vor ocupa de casulele episcopilor, căci cele aproape două săptămâni pe care le mai au la dispoziţie trec repede.

„De o săptămână şi jumătate am început să lucrăm şi am reuşit să terminăm stolele. Acum începem să facem casulele. Este un lucru foarte frumos, ne bucurăm că noi am primit comanda, mai ales că suntem la primii paşi, acum s-a făcut atelierul acesta, din bani europeni şi vrem să facem ceva aparte, ceva frumos; sperăm să reuşim. Avem şase muncitoare (…) trebuie să fim foarte atente, se lucrează foarte mult şi cu mâna, se brodează, vrem să facem cât mai bine şi femeile sunt încântate că lucrăm cu aceste veşminte. Va fi o mare bucurie, că noi le-am făcut”, a precizat şefa secţiei de croitorie.

Ferencz Judit, una dintre muncitoare, mărturiseşte că pentru ea „e un lucru foarte mare” că poate să lucreze pentru vizita Sfântului Părinte, şi este recunoscătoare, fiindcă „o dată în viaţă” i se întâmplă omului să aibă o astfel de şansă, iar emoţia o copleşeşte, umezindu-i ochii. Şi colega ei, Péter Zsófia, este impresionată că au „fost alese”. „Suntem creştini şi simţim mai mare bucurie din lucrul acesta”, rosteşte femeia.

Preotul Ilyés vine mereu la croitorie, el ştie cel mai bine cum trebuie să arate straiele bisericeşti şi nu de puţine ori le probează; „totdeauna el este modelul nostru”, ne spune Molnár Anna. Iar părintele este oricând bucuros să dea o mână de ajutor. Probează una dintre stolele finalizate, poate chiar pe cea pe care o va purta la 1 iunie, când va celebra alături de Sfântul Părinte şi de alte sute de preoţi, de episcopi şi de cardinali, la Şumuleu. Ne spune că îşi doreşte din tot sufletul ca motto-ul vizitei apostolice a Sfântului Părinte în România – „Să mergem împreună” – să devină realitate.

„E un mesaj foarte frumos şi important. E o suferinţă de-a mea că, de multe ori, nu mergem împreună, mergem separat şi mergem în direcţii diferite; parcă nu vrem să ajungem tot acolo, la unitate, la o viaţă frumoasă pentru oameni, pentru noi şi invocarea Să mergem împreună este ceva foarte frumos. Ar fi mult mai frumos dacă am merge împreună, indiferent de naţionalitate şi de orice religie, de orice rasă, viaţa noastră ar fi mult mai frumoasă dacă am merge împreună. (…) Ar fi frumos să nu rămână numai un mesaj, ci să devină realitate”, a conchis preotul paroh din Leliceni.

De pe coastă, deasupra vetrei satului, veghează biserica albă, ridicată în secolul al XIV-lea, străjuită de teiul bătrân de peste cinci secole, monument al naturii. Liniştea este încă stăpână peste comuna în care 2.000 de suflete, oameni cuminţi şi harnici, îşi împart o suprafaţă de aproape 37 de kilometri pătraţi. Din când în când, lucrătoarele de la micul atelier de croitorie îşi ridică ochii osteniţi de migală şi privesc cu gratitudine bolta cerului şi la peisajul de o frumuseţe aproape ireală care li se dezvăluie prin ferestre, ca un colţ de Rai.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.