Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Biserica Ortodoxă Română și-a ales noul organismul central deliberativ pentru perioada 2022‑2026 | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Religie » Biserica Ortodoxă Română și-a ales noul organismul central deliberativ pentru perioada 2022‑2026
Biserica Ortodoxă Română și-a ales noul organismul central deliberativ pentru perioada 2022‑2026

Biserica Ortodoxă Română și-a ales noul organismul central deliberativ pentru perioada 2022‑2026

  • Doi harghiteni și un covăsnean, desemnați membri în Secretariatul și ai Comisiilor de lucru ale Adunării Naționale Bisericești până în 2026

Joi, 29 septembrie, la Palatul Patriarhiei din București s-a desfășurat ședința de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești pentru perioada 2022-2026, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În cadrul acesteia au fost validate mandatele reprezentanților clerici și mireni ai eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române în acest organism central deliberativ în următorii patru ani.

Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei a fost reprezentată la acest eveniment de Preasințitul Părinte Episcop Andrei și de delegații acesteia: preotul Marius-Aurelian Țepeș, dl. notar public Teodor-Constantin Dobrean din Harghita și dl. Gheorghe Druțu, ofițer în rezervă delegat din partea județului Covasna.

Ședința de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești a fost precedată de slujba de Te Deum, oficiată în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei de Presfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix.    

În cadrul cuvântului de deschidere rostit de Preafericitul Părintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ordodoxe Române a explicat că actualul model al Adunării Naționale Bisericești este moștenit de la Sfântul Ierarh Andrei Șaguna și reprezintă „forma cea mai înaltă de conlucrare a ierarhilor, clerului și credincioșilor mireni la nivelul Patriarhiei Române”, amintind și rolul important al Primului Patriarh al României, Miron Cristea, născut la Toplița, o personalitate provenită dintr-o comunitate mică, având rol atât de însemnat la nivel național.

„Această adunare are o tradiție în Biserica Ortodoxă Română, aceea de conlucrare la toate nivelurile, parohial și eparhial. În Adunarea Națională Bisericească sunt prezenți delegați ai eparhiilor, un cleric și doi mireni. Această tradiție este de pe timpul Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna, când adunarea din Mitropolia Transilvaniei era și un fel de parlament românesc, pentru că teritoriul se afla sub conducere străină. Deci, adunarea formată din ierarhi, clerici și mireni era o formă de reprezentare a întregului popor în structura aceasta bisericească. S‑a păstrat și la nivelul întregii țări această formă după unirea din 1918, deși ea nu exista ca atare în Țara Românească. A avut dificultăți Patriarhul Miron, care era ardelean, dar a fost ajutat de Regele Ferdinand ca să facă activă această propunere și în cele din urmă a dat roade și până astăzi ea a devenit o practică sănătoasă”, a mai explicat Părintele Patriarh Daniel, potrivit Agenției de Știri Basilica a Patriarhiei Române.

Conform sursei citate, Adunarea Națională Bisericească este organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice și patrimoniale, alcătuit din câte trei reprezentanți ai fiecărei eparhii a Bisericii Ortodoxe Române, un cleric și doi mireni, delegați de adunările eparhiale pe termen de patru ani. Ei pot fi delegați pentru cel mult două mandate. Președintele Adunării Naționale Bisericești este Patriarhul iar ierarhii Sfântului Sinod participă la lucrările organismului central deliberativ.

Doi harghiteni și un covăsnean au fost desemnați membri în Secretariatul și Comisiile de lucru ale Adunării Naționale Bisericești până în 2026

Componența Secretariatului și structurile Comisiilor de lucru permanente ale noii Adunări Naționale Bisericești alese pentru perioada 2022-2026 au fost aprobate prin vot deschis.

În urma exprimării opțiunilor, dl. Teodor Constantin Dobrean, notar public în municipiul Gheorgheni, a fost desemnat membru al Secretariatului Adunării Naționale Bisericești și membru al Comisiei culturale și educaționale în următorii patru ani.

Preapucernicul Părinte Marius-Aurelian Țepeș, Parohul Prohiei Ortodoxe Tulgheș – Protopopiatul Călimani, membru cleric delegat din partea Adunării Eparhiale în Adunarea Națională Bisericească, face parte din Comisia socială și pentru comunicații media, iar dl. Gheorghe Druțu din județul Covasna  a fost validat membru al Comisiei economice, bugetare si de patrimoniu imobiliar (bunuri bisericești).

În discursul susținut în fața Adunării Naționale Bisericești, Teodor Dobrean a apreciat rolul central al Bisericii Ortodoxe Române în societate și în fiecare comunitate, atât pe plan misionar pastoral, filantropic, cultural și educațional și nu în ultimul rând în păstrarea culturii și identității naționale ale comunităților românești din județele Harghita și Covasna.

„Biserica Ortodoxă Română este în opinia mea cel mai mare filantrop prin prisma programelor sociale desfășurate în ultimii ani. De aceea este foarte important ca toate aceste lucruri să fie aduse la cunoștința cetățeanului într-un mod corect. Îi mulțumesc din suflet pe această cale Preasfinției Sale Andrei Episcop al Covasnei și Harghitei pentru încrederea acordată, de a ne pune întreaga pregătire în slujba comunității creștine românești, pentru păstrarea valorilor naționale și a veni în sprijinul clerului din parohiile bisericii noastre străbune”, a declarat Teodor Constantin Dobrean.

La finalul ședinței de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești pentru perioada 2022-2026, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulțumit ierarhilor membri ai Sfântului Sinod, preoților, diaconilor și credincioșilor mireni aleși.

„Desigur, avem speranța că timp de patru ani putem lucra frumos împreună și cu conștiința coresponsabilității, iar în același timp și cu bucuria cooperării, fiindcă este o mare împlinire când aduci bucurie comunității pe care o slujești”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.