Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Fonduri în valoare de 270.000 de lei accesate de parohiile ortodoxe din judeţ prin Programul destinat Cultelor | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Religie » Fonduri în valoare de 270.000 de lei accesate de parohiile ortodoxe din judeţ prin Programul destinat Cultelor
Fonduri în valoare de 270.000 de lei accesate de parohiile ortodoxe din judeţ prin Programul destinat Cultelor

Fonduri în valoare de 270.000 de lei accesate de parohiile ortodoxe din judeţ prin Programul destinat Cultelor

  • Parohiile ortodoxe din Tulgheş şi Bălan – campioane la atragerea de sume prin proiecte depuse la Consiliul Judeţean în ultimii doi ani

Anul acesta şapte parohii ortodoxe din Harghita au solicitat documentat sprijinul Consiliului Judeţean acordat prin Programul anual de sprijinire a cultelor religioase din judeţ.

Episcopia ortodoxă română a Covasnei şi Harghitei, cu sediul în Miercurea-Ciuc, a depus un proiect şi a primit sprijinul financiar solicitat în valoare de 30.000 de lei pentru reparaţii exterioare, gletuire şi zugrăvirea bisericii ortodoxe din Miercurea-Ciuc.

Parohia ortodoxă română Bălan a depus, la rândul ei, un proiect în valoare de 40.000 de lei pentru executarea lucrărilor de schimbare a învelitorii acoperişului şi pentru montarea de jgheaburi şi burlane, precum şi pentru zugrăvelile exterioare.

Prin proiectul depus de Parohia ortodoxă Tulgheş şi aprobat spre finanţare se va schimba învelitoarea cu tablă de cupru a bisericii parohiale, sprijinul acordat fiind de 40.000 de lei, iar Parohia ortodoxă Frumoasa, cu sprijinul financiar de 35.000 de lei aprobat de Consiliul Judeţean va putea efectua lucrările de zugrăvire interioară şi reparaţiile la pardoseală care se impun.

Un proiect pentru înlocuirea învelitorii acoperişului bisericii, în valoare de 40.000 de lei, a fost rezolvat favorabil şi în cazul Parohiei ortodoxe Topliţa III, iar lucrările de reparaţii necesare şi de înfrumuseţare a soclului bisericii din cadrul Parohiei ortodoxe române Gheorgheni II vor putea fi înfăptuite tot printr-un proiect depus şi finanţat cu suma de 25.000 de lei prin Programul anual de sprijinire a cultelor religioase din judeţ al Consiliului Judeţean.

Proiectul cu cea mai mare sumă solicitată dintre cele depuse în acest an de parohiile ortodoxe din Harghita a fost cel al Parohiei ortodoxe Subcetate Mureş, care a solicitat 60.000 de lei pentru „Lucrări de reparaţii la acoperiş şi la exteriorul bisericii”.

Dacă se puteau depune mai multe proiecte sau nu, rămâne la aprecierea clericilor. Cert este că fiecare sumă care vine prin acest Program anual dedicat cultelor religioase reprezintă o oportunitate, care suplimentează susţinerea pe care o asigură credincioşii.

„Consider că este important să fie susţinute cultele religioase şi, în calitate de membru al Adunării Eparhiale şi de reprezentant al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei în Adunarea Naţională Bisericească, cred că şi Consiliul Judeţean Harghita este unul dinte consiliile judeţene la nivel naţional care sprijină unităţile de cult. Este bine că s-a realizat acest sprijin, pentru că şi parohiile şi bisericile ortodoxe au atât de mare nevoie de el pentru rezolvarea problemelor legate de reparaţii, de reabilitarea picturii, a acoperişurilor şi a altor investiţii care se impun în lăcaşurile de cult. Îi îndemn pe preoţii din Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei ca în perioada următoare să îşi îndrepte privirea şi spre posibilitatea de a solicita sprijin din partea Consiliului Judeţean Harghita pentru realizarea lucrărilor pe care şi le propun”, ne-a declarat consilierul judeţean liberal Teodor Dobrean.

Suma accesată în acest an de parohiile ortodoxe din judeţul Harghita este de 270.000 de lei, reprezentând 6,75% din suma totală alocată în 2022 la nivelul întregului judeţ Programului anual de sprijinire a cultelor religioase al Consiliului Judeţean Harghita.

„Din punctul meu de vedere este totuşi o sumă mică, vis-à-vis de întreaga sumă alocată pentru cultele religioase prezente în judeţul Harghita. De aceea îi îndemn pe preoţii şi personalul clerical din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei să depună proiecte şi să solicite sprijinul Consiliului Judeţean pentru realizarea lor, pentru că în măsura solicitărilor, cu siguranţă aceste sume vor creşte”, a reiterat reprezentantul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei în Adunarea Naţională Bisericească.

Potrivit sursei citate, campioane între comunităţile religioase creştine ortodoxe din Harghita la accesarea de fonduri prin Programul anual de sprijinire a cultelor religioase sunt parohiile Tulgheş şi Bălan, care în fiecare dintre ultimii doi ani, precum şi anul acesta au depus proiecte bine documentate, obţinând finanţare – substanţială în anii precedenţi – de la Consiliul Judeţean.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.