Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Vernisaj la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Vernisaj la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc
Vernisaj la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc

Vernisaj la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc

În decursul zilei de vineri, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc a avut loc deschiderea expoziţiei „Jandarmeria Română 1850-2020”, realizată prin colaborarea mai multor instituţii ale statului. Muzeul Naţional de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita şi Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Gheorgheni au făcut posibilă această expoziţie, fiecare având reprezentanţi care au luat cuvântul cu ocazia vernisajului. Istoria, evoluţia şi tradiţia care înconjoară Jandarmeria Română au putut fi vizionate în cadrul deschiderii acestei expoziţii.

„Două instituţii care urmăresc acelaşi scop, dar lucrează cu metode diferite şi-au dat astăzi mâna. Să sperăm că, dacă noi vom lucra mai bine si mai eficient, dumneavoastră o să aveţi mai putină treabă”, a declarat Valerii Kavruk, manager al Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni în momentul în care a vorbit despre relaţia dintre instituţii.

Reprezentantul Muzeului Naţional de Istorie a României, domnul Flavius Nicolae Roaită, a povestit în cadrul discursului său despre colaborarea cu instituţiile statului şi modul în care s-a realizat „expoziţia Jandarmeria Română 1850-2020”. „Putem spune că a ajuns (expoziţia – n.n.) într-un moment al maturităţii, fiindcă este a 18-a deschidere a acesteia”, a mai spus reprezentantul Muzeului Naţional de Istorie a României.

Invitaţii au putut admira ţinutele pe care jandarmii le-au îmbrăcat de-a lungul celor 170 de ani de la înfiinţare, expoziţia cuprinzând şi fotografii din arhive şi descrieri pentru fiecare, astfel încât cei interesaţi să poată înţelege istoria şi motivele din spatele însemnelor şi ţinutelor purtate de jandarmi de-a lungul timpului. Textele sunt în limba română, fiind traduse în engleză şi germană. A fost menţionat faptul că acestea vor fi disponibile şi publicului de etnie maghiară. Etichetele care însoţesc obiectele din cadrul expoziţiei sunt în română şi maghiară.

La vernisaj a fost prezent şi domnul Nicolae Adrian Alexe de la Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu. Acesta a prezentat în câteva cuvinte expoziţia, fiind cel care a făcut posibil ca ţinutele să fie expuse. Au fost expuse ţinute originale, dar şi replici.

Cuvântul a fost dat şi domnului colonel Traian Mîrza, şeful Direcţiei Cabinet din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, care a susţinut în discursul său faptul că această expoziţie este un produs de succes „al unor instituţii care sunt total diferite, instituţie de aplicare a legii, de forţă, şi instituţie de cultură”. Acesta a menţionat complexitatea expoziţiei şi faptul că aceasta reprezintă „istoria noastră”, vorbind despre înfiinţarea Jandarmeriei şi rolurile pe care le-a avut de-a lungul anilor, indiferent dacă erau pozitive sau negative – „aşa au fost vremurile, aşa au fost oamenii”, spune el.

Inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, domnul colonel Dan Iamandi, a vorbit în intervenţia sa despre ce reprezintă instituţia şi faptul că este nevoie de expunere, mai ales în privinţa celor tineri. „Nu întâmplător aţi ajuns aici, eu întotdeauna am spus că Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita nu este o simplă unitate militară, este o stare de spirit, iar această stare de spirit trebuia completată cu aceste uniforme extraordinare”, a declarat acesta.

La vernisajul expoziţiei au fost prezenţi atât elevi, împreună cu doamnele profesoare, cât şi persoane pasionate de istorie, care după discursurile susţinute de către reprezentanţii instituţiilor amintite au putut admira expoziţia.

Expoziţia „Jandarmeria Română 1850-2020” poate fi vizitată până în data de 18 ianuarie 2024.

Emilia ŞERDEAN

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.