Protest al angajaţilor de la Ambulanţă şi în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate » Protest al angajaţilor de la Ambulanţă şi în Harghita
Protest al angajaţilor de la Ambulanţă şi în Harghita

Protest al angajaţilor de la Ambulanţă şi în Harghita

  • Activitatea serviciului nu a fost afectată

După adoptarea noii legi a pensiilor, luni seara, mai mulţi sindicalişti din Ambulanţă au intrat în greva foamei, iar începând de marţi, protestele au fost extinse la nivelul întregii ţări.

Şi la Miercurea-Ciuc în jur de 15-20 de angajaţi au protestat în faţa sediului central.

Részeg Attila, lider de sindicat al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Harghita – Sindicatul Ambusan Miercurea-Ciuc, preciza că nemulţumirea a pornit de la promisiunile neonorate ale politicienilor în ceea ce priveşte noua lege a pensiilor.

„Şi noi, prin Legea 5 din 2021, aveam posibilitatea să ieşim în pensie anticipată pentru condiţii deosebite de muncă. În noua lege a pensiilor au scos articolul care ne dă această oportunitate, deşi ne-au dat de înţeles că nu o vor face pentru că lucrăm în condiţii deosebite, la fel ca pompierii, ca poliţiştii. În multe cazuri suntem împreună, dacă este un foc, dacă este un accident. Mai mult, ei primesc şi pensie specială, noi am cerut numai să putem ieşi anticipat în pensie obişnuită.

Aşa va trebui să lucrăm până la 65 de ani”, spunea Részeg Attila.

Acesta dădea şi un exemplu de ce personalul care lucrează în acest sistem ar trebui să poată beneficia de posibilitatea de a ieşi anticipat la pensie: la 60 şi ceva de ani, să urci până la etajul 4 cu 25-30 de kg de aparatură, acolo să salvezi o viaţă şi după aceea să cobori la parter, să urci pacientul în ambulanţă – în aceste condiţii, calitatea muncii are de suferit.

În ceea ce priveşte protestul din Miercurea-Ciuc, în prima zi au participat în jur de 15-20 persoane. Acestea aveau o pancartă şi un steag cu numele sindicatului, precum şi foi A4 pe care se puteau citi mai multe mesaje. Unul dintre ele era un extras din Legea nr. 5, în care se precizează că angajaţii serviciului de ambulanţă beneficiază de condiţii de muncă deosebite. Alte mesaje: „Susţinem greva foamei a colegilor noştri!”, „Vrem condiţii deosebite şi la pensionare!” sau „Protest pentru Legea nr. 5”.

Important este faptul că – spunea Részeg Attila – activitatea Serviciului de Ambulanţă Judeţean Harghita nu a fost întreruptă, la protest având voie să participe doar angajaţii care în acea zi sunt liberi, care nu sunt de serviciu, pentru că „pacienţii nu pot să sufere din această cauză”.

Protestele vor continua şi zilele următoare, fiind aşteptate mai multe persoane.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.