Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Verificări ale ITM Harghita la firmele şi PFA-urile care folosesc zilieri | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Societate » Verificări ale ITM Harghita la firmele şi PFA-urile care folosesc zilieri
Verificări ale ITM Harghita la firmele şi PFA-urile care folosesc zilieri

Verificări ale ITM Harghita la firmele şi PFA-urile care folosesc zilieri

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita au derulat, recent, verificări la beneficiarii unor activităţi desfăşurate de zilieri, în cadrul unei campanii naţionale care a vizat modul de respectare a reglementărilor în vigoare în acest domeniu. ITM Harghita a informat, printr-un comunicat, că această campanie s-a desfăşurat în perioada 9-13 octombrie pentru verificarea modului de respectare de către beneficiari a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. În Harghita au fost verificaţi 17 beneficiari, dintre care 14 au fost sancţionaţi contravenţional, fiind dispuse 32 de măsuri de remediere a deficienţelor constatate. Au fost aplicate 25 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 7 amenzi în valoare totală de 36.000 de lei.

Potrivit comunicatului ITM Harghita, campania a avut mai multe obiective, între care identificarea beneficiarilor care folosesc zilieri şi luarea măsurilor care se impun pentru nerespectarea de către aceştia a prevederilor legii amintite, creşterea gradului de conştientizare a beneficiarilor şi a zilierilor care desfăşoară activităţi cu caracter ocazional, în domeniile stabilite de legiuitor, în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea reglementărilor de către beneficiarii din domeniile controlate, depistarea celor care utilizează munca copiilor şi a tinerilor fără respectarea legislaţiei în vigoare, identificarea beneficiarilor care foloseau zilieri în condiţiile în care se impunea încheierea contractelor individuale de muncă şi luarea măsurilor care erau necesare pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi determinarea beneficiarilor de a respecta obligaţia de a înfiinţa şi completa registrul de evidenţă a zilierilor şi de a transmite, în termenul legal, un extras al acestuia la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia societatea îşi are sediul.

În baza Legii nr. 52/2011, beneficiarii activităţilor cu caracter ocazional prestate de zilieri pot fi persoane juridice, persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.