Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un tânăr de 26 de ani, aflat în moarte cerebrală, a salvat vieţile a trei semeni | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Sănătate » Un tânăr de 26 de ani, aflat în moarte cerebrală, a salvat vieţile a trei semeni
Un tânăr de 26 de ani, aflat în moarte cerebrală, a salvat vieţile a trei semeni
RemasterDirector_V0

Un tânăr de 26 de ani, aflat în moarte cerebrală, a salvat vieţile a trei semeni

  • Dr. Adrian Cristian Dobrică, coordonatorul de transplant al spitalului judeţean: „Mulţumesc familiei, tatălui acestui băiat, un părinte de o amabilitate şi de un bun simţ pe care nu le-am întâlnit, de la dânsul pornind dorinţa de a dărui organele propriului copil”

În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, mai multe echipe formate din medici aparţinând Centrelor de Transplant din ţară, ajutate de medici şi personalul medical din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc, au efectuat o nouă intervenţie de prelevare de organe – a şaptea din istoria spitalului judeţean harghitean şi prima din acest an – de la un pacient tânăr în vârstă de 26 de ani, aflat în moarte cerebrală.

Donatorul, originar din Lunca de Sus, s-a născut cu o malformaţie congenitală cerebrală, cu complicaţii recidivante.

„Vorbim în acest caz despre un bolnav pluri-spitalizat, plimbat prin zeci de spitale din ţară şi din Ungaria, pentru că a avut zeci de spitalizări în scurta lui viaţă, care a avut nenumărate infecţii de tot felul. Şi de această dată s-a încercat recuperarea pacientului, însă a fost deasupra tuturor posibilităţilor de recuperare şi atunci aparţinătorul – tatăl pacientului, un om extraordinar de amabil şi de altruist încât nu există cuvinte să mă pot exprima, ceva ce eu nu am întâlnit până acum – şi-a dat acordul pentru prelevarea organelor de la fiul lui”, a explicat dr. Adrian Cristian Dobrică.

Echipele de prelevare au fost coordonate de către directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, dr. Genady Vatachki, de la Institutul Clinic Fundeni, şi de dr. Moisoiu Tudor, de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

„Intervenţia a durat cinci ore, nu au fost înregistrate evenimente deosebite, medicul anestezist a fost dr. Bartha István – medicul şef al Secţiei ATI, ajutat de colega sa Dobos Mária, iar asistenţii şi infirmierii au aparţinut exclusiv spitalului nostru – de la Blocul operator chirurgie şi respectiv de la Secţia ATI. Încă o dată vreau să mulţumesc familiei, tatălui acestui băiat, care cu o amabilitate şi de un bun simţ pe care nu le-am întâlnit la celelalte şase prelevări de organe şi-a dat acceptul; practic, de la dânsul a pornit această dorinţă de a dărui organele propriului copil”, a declarat luni, în cadrul conferinţei de presă dedicată acestui eveniment, dr. Adrian Cristian Dobrică.

Echipele medicale au prelevat ficatul, rinichii şi corneele, care au ajuns deja la alte centre medicale pentru a fi folosite la vindecarea mai multor pacienţi: la Spitalul Clinic Fundeni – Clinica de Chirurgie, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca şi la Spitalul Clinic de Urgenţă Oftalmologică din Bucureşti.

În context, coordonatorul de transplant al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a vorbit despre listele enorme de aşteptare, alcătuite din persoane care au nevoie de transplant de organe.

„Numărul donatorilor este limitat atât la noi în ţară, cât şi în celelalte ţări ale Uniunii Europene şi în general pe glob. Pandemia a avut un impact devastator asupra donărilor, pentru că în anii de pandemie numărul acestora a scăzut exponenţial. Acum există o oarecare redresare, dar probabil nu vom ajunge prea curând la numărul de donatori existent înainte de pandemie. În România, anul trecut au fost 50 de recoltări în toată ţara, în condiţiile în care listele de aşteptare numără sute de cazuri disperate: copii cu malformaţii incompatibile cu viaţa la un moment dat, care aşteaptă un ficat, un rinichi. Dacă am fi în situaţia unui părinte care are un astfel de copil, am face orice pentru o bucăţică minimă de ficat”, a declarat presei dr. Adrian Cristian Dobrică.

Dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, a mulţumit, la rândul ei, familiei tânărului donator. „Mulţumesc familiei îndurerate, că în aceste momente de grea încercare au avut puterea să se gândească şi la ceilalţi pacienţi, cărora poate copilul lor le-a salvat viaţa sau le-a prelungit-o, asigurându-le un trai de calitate”, a spus dr. Konrád Judit.

De asemenea, a mulţumit echipei de transplant, celor de la Blocul ATI şi de la Blocul operator care au efectuat prelevarea de organe în toiul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Trebuie ştiut că activitatea de prelevare de organe este benevolă, neremunerată în cazul medicilor şi asistenţilor. Există fonduri pentru prelevare de organe, dar ele au destinaţii precise; spitalul este îndreptăţit să achite o parte din cheltuielile de înmormântare, aşa cum se va proceda şi în cazul tânărului donator din Lunca de Sus, aşa cum s-a făcut şi până acum şi cum se va face în continuare.

La finalul conferinţei de presă, dr. Adrian Cristian Dobrică a transmis un mesaj celor care înfierează orice prelevare de organe.  

„Am primit mesaje care în marea lor majoritate salută această activitate de prelevare de organe, unele cu nelămuriri şi altele răutăcioase. Sunt câteva dintre  idei care răzbat din aceste mesaje, dar ceea ce trebuie ştiut este că obiectivul nostru, rolul unui spital în comunitate este să salveze viaţa oamenilor. Noi nu luăm organele tuturor celor care se internează în spital şi nu îi tratăm astfel încât să ajungă să doneze organe, pentru că există astfel de comentarii şi nu sunt puţine. Nu luăm organele nimănui, prelevările sunt cazuri excepţionale, care se pretează la aşa ceva. SJU Miercurea-Ciuc este o unitate avizată, am fost evaluaţi – suntem unul dintre cele 37 de centre de prelevare la nivel naţional, din sute de spitale existente pe teritoriul României. Prelevările se fac exclusiv cu acordul familiei, noi nu facem muncă de convingere cu familiile pacienţilor, nici nu forţăm pe nimeni, nu sărim cu picioarele pe sufletele oamenilor şi nu ne batem joc de nimeni. Este bine să comenteze cei care se află în astfel de situaţii, pentru că nimeni nu ştie ce este în sufletul lor, al aparţinătorilor. Gestul lor, de a dona organele fiinţei dragi, este puţin spus de altruism, nici nu există cuvânt în limba română pentru un astfel de gest venit din partea aparţinătorilor donatorului, părinţi care sunt de acord ca organele propriului copil pe care l-au crescut la un moment dat să fie donate pentru a merge în alt trup, să dea viaţă şi să ajute alţi oameni, pentru că firul vieţii copilului lor s-a întrerupt. Noi respectăm convingerile tuturor. Ideea donării de organe este de a ajuta alţi semeni şi nicidecum alta”, a concluzionat dr. Adrian Cristian Dobrică.

O astfel de intervenţie nu este uşoară din punct de vedere al trăirilor sufleteşti nici pentru familia donatorului, dar nici pentru medici şi personalul medical.

„Momentul în care părăseşte sala de operaţie către morgă este un moment cumplit, indiferent cât ai fi de tare. Femeile plâng – şi acolo aşteaptă părinţii donatorului. Trebuie să ai foarte multă tărie sufletească să accepţi aşa ceva. Şi gândiţi-vă că sunt oameni simpli, care nu citesc metafizică şi psihologie şi parapsihologie, care din propria convingere consideră că fiul lor trebuie să trăiască prin ceea ce lasă în urma lui”. Aceasta este mărturisirea unui medic care participă la prelevarea de organe.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.