Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un portret al Regelui Mihai, pictat în biserica din Scheii Braşovului, a supravieţuit perioadei comuniste | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Un portret al Regelui Mihai, pictat în biserica din Scheii Braşovului, a supravieţuit perioadei comuniste
Un portret al Regelui Mihai, pictat în biserica din Scheii Braşovului, a supravieţuit perioadei comuniste

Un portret al Regelui Mihai, pictat în biserica din Scheii Braşovului, a supravieţuit perioadei comuniste

Un portret al Regelui Mihai, pictat în 1946 alături de cel al mamei sale, Elena, pe peretele din partea dreaptă a intrării în Biserica „Sf. Nicolae” din Scheii Braşovului, a supravieţuit perioadei comuniste, când a fost tencuit, fiind redat luminii după 1990, iar condiţiile bune în care s-a păstrat îi uimeşte pe cei care calcă pragul lăcaşului.

„Portretul a fost tencuit pe vremea comuniştilor. Toată lumea ştia, dar nu spunea nimeni nimic. Pictorul braşovean Eftimie Modâlcă a fost cel care a restaurat frescele şi le-a scos de sub tencuială. Cu ce credeţi? Cu pâine udă. Era o tencuială foarte uşoară, dar atât de bine s-a păstrat că zici că acum sunt pictate, dar au fost pictate în anul 1946 de pictorul Costin Petrescu, când studenţii de la Belle Arte restaurau pictura Bisericii Sf. Nicolae. Fiind rege în 1946, fireşte că l-au pictat ca ctitor al Bisericii Sf. Nicolae exact în locul ctitorilor, împreună cu mama sa, Elena, într-o splendoare estetică extraordinară. Orice creştin care intră în Biserica Sf. Nicolae dă cu ochii de cele două picturi, care au dimensiuni de doi metri înălţime şi 60 de cm lăţime. Este ca un fel de omagiu, am zice noi, pe care îl aducem Regelui Mihai I al României în acest moment atât de trist”, a afirmat directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti din Scheii Braşovului, muzeu care se află în curtea Bisericii „Sf. Nicolae”, preot dr. Vasile Oltean.

Regele Mihai a vizitat Biserica „Sf. Nicolae” şi Muzeul Primei Şcoli Româneşti de două ori, în anii 1996 şi 2006. A fost impresionat de pictură, pe care a privit-o îndelung, spune preot dr. Vasile Oltean.

„Când a venit aici a spus trei cuvinte. Bună ziua, când a venit, mulţumesc, când i-am dat în dar un album cu fotografii ale familiei regale şi ale oamenilor de la Castelul Peleş, şi bună ziua, când a plecat. Un om foarte modest, teribil de profund, interiorizat. Nu puteai să-i ghiceşti gândurile. El gândea. Era un gânditor, acesta este adevărul”, a punctat preot dr. Vasile Oltean.

Unul dintre preoţii Bisericii „Sf. Nicolae”, Vasile Prodea, a declarat că Regele Mihai I al României şi-a iubit profund ţara, pe care „a ajutat-o în tăcere”.

„Tot respectul nostru pentru tot ce a făcut pentru această ţară Regele Mihai I al României. Mama sa, Elena, l-a educat într-un spirit religios şi ortodox, fiind originară din Grecia. Şi nu numai atât. Şi ca ortodox şi ca bărbat de stat a acceptat să-şi recunoască cu mare dragoste şi respect credinţa de care aparţinea. Acestea trebuie spuse pentru că ele vor deveni într-un timp şi modele pentru generaţiile care vor urma şi care vor vrea să-şi cunoască istoria”, a precizat, pentru Agerpres, părintele Vasile Prodea.

Tot la Biserica „Sf. Nicolae” există o frescă care îl înfăţişează pe Ferdinand intrând în Alba Iulia călare. Reginei Maria, care apare alături de el, i-a fost pictată de către pictorul braşovean Eftimie Modâlcă o barbă, astfel încât comuniştii să creadă că este vorba despre doi sfinţi militari, şi aşa a fost salvată pictura.

„Toată lumea s-a întrebat de ce portretele sunt aici – şi nu la Alba Iulia. Sunt aici pentru că înainte cu două săptămâni de a merge la Alba Iulia a fost găzduit la Braşov de stegarul său, Costin Petrescu, care l-a pictat în timpul acesta intrând în Alba Iulia. Reginei Maria a trebuit să ulterior să i se facă o barbă, astfel încât comuniştii să creadă că este vorba despre doi sfinţi militari, iar acest lucru a salvat pictura. După căderea comunismului, pictura a fost restaurată şi acum se vede în toată splendoarea sa Ferdinand şi Maria intrând călare în Alba Iulia”, a mai spus Vasile Oltean.

Muzeul Primei Şcoli Româneşti găzduieşte şi steagul încoronării lui Ferdinand în 1922, care a fost ascuns în turnul Bisericii „Sf. Nicolae”. Steagul a fost păstrat într-o ladă în podul Bisericii „Sf. Nicolae” împreună cu alte hrisoave şi documente, peste care au fost puse hârtii murdare, prapuri rupţi care să mascheze totul, şi aşa au fost găsite după Revoluţie.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.