Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tribunalul Harghita a respins cererea formulată de Borboly Csaba de retrimitere a cauzei în camera preliminară | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Tribunalul Harghita a respins cererea formulată de Borboly Csaba de retrimitere a cauzei în camera preliminară
Tribunalul Harghita a respins cererea formulată de Borboly Csaba de retrimitere a cauzei în camera preliminară

Tribunalul Harghita a respins cererea formulată de Borboly Csaba de retrimitere a cauzei în camera preliminară

Procesul preşedintelui Consiliului Judeţean cercetat pentru fapte de corupţie

Tribunalul Harghita a judecat, ieri, un nou termen în procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, este cercetat pentru fapte de corupţie alături de alte 12 persoane. După ce a respins o nouă cerere de amânare a procesului, formulată de unul dintre inculpaţi, pe motiv că a rămas fără apărător, s-a trecut la judecarea excepţiilor invocate de apărătorii inculpaţilor.

Una dintre ele, formulată de avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul lui Borboly Csaba, s-a referit la retrimiterea cauzei la camera preliminară. Avocatul preşedintelui CJ a argumentat că există o decizie a Curţii Constituţionale (CC), dată tocmai în acest dosar, prin care s-a decis că procedura din camera preliminară a fost neconstituţională. Procurorul DNA – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş a cerut respingerea acestei solicitări, argumentând, printre altele, că deciziile CC sunt obligatorii doar pentru viitor, dar şi că procesul s-ar prelungi cu încă cel puţin jumătate de an. Instanţa a decis să respingă această cerere (urmând să fie motivată în încheierea de şedinţă), astfel că judecata continuă pe fond la Tribunalul Harghita.

Avocatul preşedintelui CJ Harghita, Sergiu Bogdan, a declarat la ieşirea din tribunal că nu a cerut altceva decât să fie puse în aplicare deciziile Curţii Constituţionale şi s-a arătat surprins de decizia instanţei. „Nu am cerut altceva decât să fie puse în aplicare deciziile Curţii Constituţionale. CC a decis, în acest dosar, că ceea ce s-a întâmplat în camera preliminară se baza pe o procedură care este neconstituţională. Logica firească pentru orice om este ca această ilegalitate să fie înlăturată. Singura modalitate de înlăturare era ca această cauză să fie retrimisă în cameră preliminară. (…) Se pare că instanţa nu doreşte să aplice deciziile Curţii Constituţionale. Mai mult nu avem ce să comentăm. Este o situaţie ciudată. Cred că, fără nici o îndoială, din perspectiva dreptului la un proces echitabil lucrurile sunt clare. Când am invocat această excepţie la CC ni s-a spus că, dacă Curtea a hotărât că e neconstituţională, să nu mai îmi fac nici o problemă. (…) Toţi politicienii sunt criticaţi că nu respectă deciziile CC. Şi Justiţia este supărată pe această chestiune. Iată că în cauza în care tu ai invocat (n.n. – excepţia de neconstituţionalitate), de data aceasta Justiţia nu este supărată şi nu vrea să respecte deciziile CC”, a spus Sergiu Bogdan. Acesta a explicat că „CC a spus că tot ceea ce se întâmplă în camera preliminară trebuie să fie guvernat de un proces echitabil. Adică toată lumea să poată discuta în contradictoriu, cum se întâmplă într-o fază de judecată. Un lucru logic şi de bun simţ. Modul cum era reglementată această cameră preliminară nu permitea acest lucru. Din acest motiv, toate instanţele din România, deşi nu există cadru legislativ, s-au apucat, pe bună dreptate, şi judecă acum camera preliminară în mod contradictoriu, şedinţă publică, citând părţile. Ei bine, în dosarul nostru nu se poate”.

Sergiu Bogdan a declarat că „este o situaţie cel puţin ciudată şi aberantă” ţinând cont că toţi ceilalţi inculpaţi, care erau în cameră preliminară la momentul pronunţării deciziei, beneficiază de această decizie a Curţii Constituţionale, iar clientul său nu. Acesta a precizat că, după ce va vedea motivarea, va ataca decizia Tribunalului la CEDO. „Am fost surprins de maniera în care s-a întâmplat. Nici nu am apucat să depunem concluziile scrise. A fost un nivel foarte rapid de reacţie şi a spus: NU. În opinia noastră o astfel de decizie – fără îndoială, dacă nu există motiv pentru trimitere că nu este reglementat – este un motiv de revizuire (n.a. – la CEDO). Şi ne vom întoarce peste vreo doi sau trei ani de zile exact în situaţia asta. Şi să constatăm că un lucru care putea fi rezolvat foarte simplu, banal, fără să se întâmple nimic, îl complicăm, ca întotdeauna, româneşte”, a spus Sergiu Bogdan. Hotărârea luată de instanţă nu poate fi atacată.

Tot ieri s-a judecat şi introducerea în proces a părţilor responsabile civilmente. Este vorba despre introducerea în proces a trei societăţi comerciale, deoarece în dosar se vorbeşte de abuz în serviciu, iar respectivele firme au efectuat lucrările suspecte. De asemenea, inculpaţii au cerut introducerea în proces ca parte responsabilă civilmente şi a firmei de asigurări SC Carpatica SRL, deoarece greşelile de management eventuale sunt fapte din culpă, nu sunt infracţiuni, şi dacă e cazul ar trebui să fie acoperite de asigurator pentru culpă profesională. Instanţa se va pronunţa în legătură cu acest aspect la termenul următor, din 19 mai.

 

XXX

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele CJ Harghita este cercetat în acest dosar pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Prejudiciul total produs judeţului Harghita ca urmare a activităţilor desfăşurate de cei 13 inculpaţi, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este conform rechizitoriului de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată). Prejudiciul constă în caracterul fictiv al materialelor de construcţii date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici. Alături de Borboly Csaba, în acest proces mai sunt judecaţi Sófalvi László (fost vicepreşedinte al CJ), Csiszer Botond Benedek, Kelemen Csongor, Gábor László, Biró Ema, Kosa Petru (primarul comunei Mihăileni), Imre Madarasz Attila, Imre Madarasz Julia, Sajo Tibor, Pálffy Domokos, Hargitay Ladislau Gavril şi Mandache Cristian Daniel. Iar ca parte civilă s-au constituit Consiliul Judeţean Harghita şi Primăria comunei Mihăileni. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.