Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Întâlnire plastică în miez de primăvară | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Întâlnire plastică în miez de primăvară
Întâlnire plastică în miez de primăvară

Întâlnire plastică în miez de primăvară

„Un adevărat creator nu se poate cunoaşte pe sine însuşi,

şi eul său îi e totdeauna o surpriză neaşteptată şi neprevăzută”

(Lucian Blaga – „Pietre pentru templul meu”)

 

Preocupările în domeniul artelor plastice nu au fost niciodată o misiune uşoară, creatorul de frumos artistic confruntându-se mereu cu gingaşa menire, ca strădania efortului său – lucrarea, să aibă o deschidere largă şi animatori pe măsură. Dacă pictura se mărgineşte să fie şi să arate ce este, celui interesat de ea îi revine obligaţia s-o desluşească şi s-o perceapă datorită virtuţiilor ei de contagiune. Sigur e foarte greu să vezi, să simţi în artă pe autorul ideal, cum tot atât de minunat ar fi ca într-un tablou cântecul naturii, cel al frumuseţii sau cel al sufletului să fie toate regăsite, întâlnite, desluşite.

Cu aceste gânduri ne-am dat întâlnire în acest miez de primăvară la cea de-a IX-a ediţie a Expoziţiei „STUDIO 9” a artiştilor din Ciuc. De necrezut, să fi trecut atâţia ani de la evenimentul inaugural din 2006, când grupul de artişti a expus pe o tematică liberă „fructele” activităţii creatoare?!

Mesajul de astăzi devine acelaşi, ca cel de la începuturi – creaţia artistică este o expresie directă, puternică a  stării de libertate lăuntrică. Arta acestor meleaguri, aşa cum glăsuiesc creaţiile, este proaspătă, sinceră,  creatorii au har şi inventivitate. Fiecare eveniment artistic aduce ceva nou, declanşează o mutaţie în felul ei, atrage admiratori spre acea ieşire din starea lor subiectivă, şi ralierea la acela care îşi propune şi un „altceva”… Căutători ai înnoirilor permanente, artiştii, ca persoane, dar şi în postura de grupări cum este cel al „Studio 9” din Ciuc – fac salturi de la viziunile figurative spre nuanţările abstracte, mulţumind prin această logodire spectatorul rafinat de la noi, dar şi cel ieşean, de acum câţiva ani, pentru a rămâne doar la această notabilă reuşită pe un alt teritoriu  geografic.

Neconduşi de prejudecăţi, atât pictorii, cât şi sculptorii păstrează fermitatea expresiei şi convertirea simbolică, spectacolul vizual şi emoţional propus reuşind să capteze atenţia privitorului. Se experimentează cu semnele şi imaginile, cu formele ori culorile, majoritatea artiştilor aplecându-se spre teme ca natura, spaţiul, timpul, ordinea lucrurilor şi fenomenelor. Fiinţa umană devine motiv şi simbol, singurul sens al vieţii, doresc a ne dezvălui lucrările acestor autori, nu poate fi decât să iubească şi să fie iubit, iar acest demers îi aparţine omului, tocmai pentru a se cunoaşte pe sine şi pentru a se bucura de descoperirea sa. Într-o expoziţie de artă privitorul trăieşte acel prezent al schimbării, emoţiile sunt altele, sentimentele la fel… Trăind clipa de relevaţie plastică, omul înţelege că are nevoie şi de astfel de trăiri. Se uită deseori că fericirea este în noi înşine, trebuie doar să conştientizăm această sursă de lumină şi bunătate interioară. Iată de ce o vizionare făcută cu atenţie şi chibzuinţă îţi deschide calea ieşirii – fie şi pentru câteva minute/ore – din labirintul minţii şi întoarcerea către suflet, acolo unde se află iubirea, compasiunea, generozitatea şi recunoştinţa.

Să venim şi la această a IX-a ediţie expoziţională pentru a comunica şi dialoga cu autorii şi lucrările lor plastice, pentru că artistul creează ca opera să-i fie percepută şi să dăinuie într-o nouă existenţă.

Dr. Nicolae Bucur, critic de artă

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.