Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tabără de limba română pentru elevi din sistemul de protecţie socială | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Tabără de limba română pentru elevi din sistemul de protecţie socială
Tabără de limba română pentru elevi din sistemul de protecţie socială
sdr

Tabără de limba română pentru elevi din sistemul de protecţie socială

Douăzeci de adolescenţi de la Centre de Plasament şi Case de tip familial din Cristuru Secuiesc, Frumoasa, Bilbor şi Subcetate participă săptămâna aceasta la cea de-a şaptea ediţie a Taberei de comunicare în limba română, organizată de DGASPC la Centrul de Recreere şi Pregătire Profesională Şumuleu-Ciuc

Prima ediţie a taberei a avut loc în 2013, propunându-şi să acopere dorinţa şi necesitatea copiilor aflaţi în sistemul de protecţie socială de a se familiariza şi de a învăţa în mod eficient limba română, într-o zonă în care se vorbeşte îndeosebi limba maghiară. Ideea taberei aparţine dnei psiholog Margareta Adela Chiţu şi s-a materializat într-un proiect, adaptat nevoilor şi cerinţelor specifice vârstei şi provenienţei copiilor.

„Folosim foarte mult învăţarea non-formală, axată pe jocuri, pe situaţii în care adolescenţii sunt obligaţi să înveţe, să memoreze, ca să comunice, pe principiul am nevoie acum şi trebuie să fac eu efortul de a reuşi să-mi satisfac această nevoie. Şi constat că le foloseşte copiilor, le este mult mai uşor aşa şi nu resping ideea de a învăţa şi de a vorbi româneşte. Începem cu noţiuni de bază, dar  folosite corect din punct de vedere gramatical, ţinând cont că majoritatea, fiind vorbitori de limba maghiară, nu consideră că le-ar fi necesară limba română, cel puţin pentru moment, aspect care îşi va dovedi utilitatea cu siguranţă în viitorul apropiat”, ne dezvăluie iniţiatoarea proiectului, Margareta Adela Chiţu.

Prima zi a trecut repede, au făcut cunoştinţă, au socializat, iar câţiva tineri vorbitori de română i-au ajutat pe ceilalţi să-şi depăşească teama de a folosi cuvintele româneşti învăţate la şcoală şi de a le lega în propoziţii.

Programul este unul încărcat şi dinamic, aşa că participanţii nu au vreme să lenevească prea mult. Dimineaţa, o lingură de inox şi o oală din acelaşi material se dovedesc cel puţin sau chiar mai eficiente decât un ceas deşteptător. Copiii au aproximativ zece minute la dispoziţie să se pregătească pentru înviorarea constând în câteva procedee de Karate, de care este „responsabil” avocatul Bogdan Burjan. „Vin pentru a doua oară la această tabără şi dacă anul trecut ne temeam că nu se vor trezi la 08:00, să facă sport, toţi copiii au îmbrăţişat cu mare drag ideea şi acum se implică total. Şi, nu în ultimul rând, învaţă principiile de bază în această artă marţială: respect, sinceritate, loialitate, coordonare şi armonie”, a detaliat avocatul Burjan.

Lévai Attila are 17 ani şi locuieşte într-o casă de tip familial în satul Rugăneşti (comuna Şimoneşti). Până la vârsta de 5 ani a fost dat în plasament unei familii de români, unde a învăţat să vorbească româneşte. A aşteptat un an Tabăra de comunicare în limba română. „Îmi place foarte mult aici, pentru că învăţ multe lucruri, am mulţi prieteni şi multe amintiri frumoase (din anii precedenţi – n.a.). Aici învăţ nu doar limba română şi gramatica, învăţ ce este iubirea, învăţ ce înseamnă să fii într-o mare familie şi despre viaţă. Chiar dacă la Rugăneşti vorbesc în limba maghiară, mie îmi place limba română, foarte mult”, ne-a spus tânărul.

Apoi toţi se dedică activităţilor educative, la care fiecare elev este încurajat să participe: câteva verbe, substantive, articolul care le dă de furcă maghiarilor, adjective învăţate şi multe exerciţii, cu rolul de a lega mai uşor conversaţiile, ateliere de lucru creative şi recreative, programe de interacţionare şi dezbatere la sediu sau în afara acestuia. „Avem programate patru vizite în această săptămână: la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, unde pompierii ne vor vorbi despre meseria lor şi ne vor arăta câteva exerciţii, la Judecătoria Miercurea Ciuc, la Fabrica de Mase Plastice şi la (covrigăria – n.a.) András-Bácsi, unde vom avea parte de o surpriză. Toate sunt activităţi legate de hobby, de meserii, de curiozitate, dar şi tot atâtea prilejuri de a învăţa o mulţime de cuvinte în limba română şi de a participa la discuţii interactive. Facem lucruri serioase, copilărindu-ne cu toţii”, a explicat Margareta Adela Chiţu, alias „Tanti”.

Edit (17 ani) trăieşte la Centrul de la Frumoasa. Este „veterană”, ediţia actuală fiind a cincea la care participă. „Totul” îi place la tabăra de limba română: „felul în care învăţăm, cum recapitulăm gramatica şi că aici ne simţim mai liberi”, îi plac deopotrivă programele, oamenii şi colegii. Dar cel mai mult îi place „concursul de căutat bomboane”, un joc în care copiii şi tinerii învaţă să lucreze în echipă, căutând kilograme de dulciuri, ascunse în toată curtea.

Seara, înainte de stingere, fiecare copil este îmbrăţişat de Tanti şi îşi aşteaptă rândul la „pupicul de Noapte bună”! „A devenit o tradiţie acest mic răsfăţ. În tabăra aceasta suntem ca o mare familie, toţi facem de toate, împreună, de la aşezat masa şi ordinea în camere, până la activităţile programate şi petrecerea timpului recreativ. Este o tabără la care doar cei care vor participă şi, ca în oricare familie, există şi reguli, care trebuie respectate, precum şi pedepse pentru cei care le încalcă”, a explicat coordonatoarea taberei.

Gábor Adina Laura, psiholog în cadrul Centrului de Plasament Bilbor şi Subcetate, vine de mai mulţi ani în tabără, pe care o consideră o binefacere pentru copiii din sistemul de protecţie socială. „Observ mulţi copii care învaţă limba română prin toate activităţile didactice posibile, dar îmbinate cu cele ludice, ei se joacă şi învaţă. Este foarte important, pentru că, pe lângă faptul că socializează cu alţi copii, învaţă aproape în mod inconştient limba, nu fac un efort propriu-zis, ceea ce nu numai mie mi se pare mult mai frumos şi mai simplu”, afirmă cunoscătoarea sufletului omenesc.

Szilivás Gyöngyi, educatoare principală la Casa de tip familial din Frumoasa, vine pentru a treia oară la Tabăra de comunicare în limba română şi o face cu „mare plăcere”, fiindcă simte „că tabăra aceasta are suflet”. Ne spune că „Tanti şi toţi colegii şi voluntarii fac tot posibilul ca aceşti copii să se simtă bine, să înveţe cât mai mult, fără să le impună ceva. Dar, cel mai important, simt că aici adulţii îi iubesc, că aici sunt acceptaţi, că sunt importanţi şi valorizaţi”.

Pentru avocatul Bogdan Burjan, tabăra este o experienţă cu totul aparte, care îi ajută atât pe copii, cât şi pe dascălii lor ocazionali să evolueze „în sensul cel mai larg posibil”. „Putem vorbi despre legături sentimentale care se încheagă foarte frumos aici, de asemenea despre bagajul de cunoştinţe al copiilor, acumulat într-o modalitate net superioară celor clasice de predare, de care suntem sătui cu toţii, până la urmă. Am observat că aici copiii se deschid unul faţă de altul, cu naturaleţe şi cursiv”, a relatat acesta.

Elena Tamas este din Bilbor şi a venit în tabără ca voluntar. La cei 20 de ani ai ei ştie ce vrea: să înveţe „multe lucruri noi”, de folos în viitoarea ei carieră. „Am fost primită cu căldură, tabăra aceasta mă va ajuta foarte mult să mă dezvolt şi sper să ajung şi eu, cândva, ca Tanti”, mărturiseşte tânăra.

La finalul taberei, fiecare participant va primi câte o diplomă. Şi, cel mai important, va putea să spună în limba română cum s-a simţit, ce i-a plăcut, ce a învăţat, ce i-a fost mai greu şi ce ar dori să mai înveţe.

Tabăra de comunicare în limba română destinată copiilor din sistemul harghitean de protecţie socială este sprijinită material de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, de Episcopia Covasnei şi Harghitei, prin Preasfinţitul Părinte Andrei şi, nu în ultimul rând, prin contribuţiile voluntare, sub formă de donaţie ale câtorva persoane care au dorit să se implice şi să ajute. La buna desfăşurare a taberei şi-a adus aportul Instituţia Prefectului – judeţul Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.