Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Suntem produsul mediului în care trăim” – campanie de informare şi conştientizare a opiniei publice lansată de Penitenciarul Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 8 mai 2024
Home » Societate » „Suntem produsul mediului în care trăim” – campanie de informare şi conştientizare a opiniei publice lansată de Penitenciarul Miercurea-Ciuc
„Suntem produsul mediului în care trăim” – campanie de informare şi conştientizare a opiniei publice lansată de Penitenciarul Miercurea-Ciuc

„Suntem produsul mediului în care trăim” – campanie de informare şi conştientizare a opiniei publice lansată de Penitenciarul Miercurea-Ciuc

  • Societăţile comerciale sunt încurajate să folosească deţinuţii în activităţi productive

Penitenciarul Miercurea-Ciuc a iniţiat, prin Biroul de Presă, campania de informare şi conştientizare a opiniei publice cu privire la problematica deţinuţilor, intitulată „Suntem produsul mediului în care trăim”,cu scopulde a înlătura mentalităţi discriminatorii care îngreunează incluziunea socială a acestui grup vulnerabil, „parte a societăţii în care trăim”.

„De-a lungul timpului, s-a creat astfel o prăpastie între persoanele private de libertate şi comunitate, care, insuficient informată din cauza avalanşei de ştiri sau date trunchiate cu privire la această problematică, a plasat deţinuţii şi foştii deţinuţi la marginea societăţii. Campania urmăreşte, pe lângă mediatizarea activităţilor educative, de şcolarizare şi de formare profesională care se derulează în penitenciare, şi încurajarea agenţilor economici în vederea angajării deţinuţilor, ca principiu al responsabilităţii sociale. În acest context, agenţii economici sau societăţile comerciale care doresc stabilitate, forţă de muncă ieftină, eficienţă şi rentabilitate în activităţile desfăşurate au posibilitatea contractării deţinuţilor pentru activităţi productive. Totodată, Penitenciarul Miercurea-Ciuc face cunoscut faptul că folosirea la muncă a deţinuţilor se poate face atât în exteriorul unităţii penitenciare, cât şi prin înfiinţarea unor puncte de lucru ale agenţilor economici în interiorul acestuia”, se arată într-un comunicat de presă remis de Penitenciarul Miercurea-Ciuc.

Conform sursei citate, parteneriatele încheiate între agenţii economici cu Penitenciarul Miercurea-Ciuc prezintă numeroase avantaje care pot conduce la optimizarea performanţelor economice sau de comerţ ale acestora. Astfel, societăţile comerciale vor fi scutite de obligaţiile de plată la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate, fondul de şomaj. Pe toată perioada derulării contractului Penitenciarul Miercurea-Ciuc va asigura un număr constant de deţinuţi, în funcţie de nevoile beneficiarului. Reprezentanţii Penitenciarului Miercurea-Ciuc arată că un alt avantaj este continuitatea serviciilor prestate pe întreaga perioadă de derulare a lucrărilor. De asemenea, există posibilitatea asigurării unor spaţii de producţie în interiorul penitenciarului. Tarifele vor fi negociate în funcţie de complexitatea lucrărilor efectuate, durata contractului şi numărul de persoane private de libertate implicate. În comunicat se mai evidenţiază că „folosirea la muncă a deţinuţilor nu implică încheierea unor contracte cu aceştia, ci doar încheierea unui contract de prestări servicii între beneficiar şi directorul penitenciarului”. La solicitarea agenţilor economici există posibilitatea întreruperii temporare a activităţii, din cauze obiective, fără ca aceasta să atragă cheltuieli suplimentare. Potrivit sursei citate, un alt avantaj îl constituie faptul că nu există riscul sustragerii materiilor prime, materialelor, uneltelor şi utilajelor folosite în procesul tehnologic.

Pentru persoanele juridice, la încheierea unui contract de prestări servicii cu administraţia penitenciarului sunt necesare următoarele documente: r copie a certificatului de înregistrare şi a certificatului constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul teritorial; r declaraţie pe propria răspundere că nu se află în niciuna din situaţiile prevăzute la art. 180-181 din OUG 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare; r dovada bonităţii financiare certificată prin ultimul bilanţ contabil sau achitarea unui avans lunar în procent de 40% din valoarea lunară a prestaţiei de servicii cu regularizarea acestuia lunară; r declaraţie autentificată la notar, pe proprie răspundere, că nu are obligaţii de plată restante către unităţi subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

În cazul persoanelor fizice,sunt necesare următoarele documente: r actul de identitate; r achitarea în avans a contravalorii estimate a serviciilor, în cazul în care perioada de derulare a contractului este mai mică de o lună. Pentru contractele ce urmează să se deruleze pe o perioadă mai mare de o lună, beneficiarul va achita în avans contravaloarea estimată a lucrărilor ce urmează a fi realizate în luna următoare.

Pentru cei interesaţi, datele de contact ale Penitenciarului Miercurea-Ciuc sunt: str. Zöld Péter, nr. 2, nr. de telefon 0266/31.69.72, fax 0266/31.69.74, e-mail pmciuc@anp.gov.ro, adresa web: www.anp.gov.ro/penitenciarul-miercurea-ciuc. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.