Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Câinele – nu doar un animal de companie | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 8 mai 2024
Home » Societate » Câinele – nu doar un animal de companie
Câinele – nu doar un animal de companie

Câinele – nu doar un animal de companie

Câinele, împreună cu pisica, sunt cele mai răspândite animale de companie din lume. Iniţial, patrupedul canin a fost domesticit pentru a fi folosit la pază sau vânătoare, însă în prezent este utilizat în mai multe domenii, chiar şi în cele psihologice şi medicale.

Pe lângă binecunoscutele activităţi din cadrul poliţiei, armatei şi pompierilor, iată încă 3 lucruri la care câinii mai sunt folosiţi:

1. Detectarea cancerului

S-a descoperit că datorită simţului mirosului foarte dezvoltat, câinii pot identifica cancerul. Astfel, în unele ţări s-a recurs la dresarea acestora pentru a putea mirosi şi detecta anumite tipuri de cancer, specialiștii creând şi adaptând diferite aparate bazate pe mecanismul simţului olfactiv al câinelui.

2. Câini însoţitori pentru persoanele cu dizabilităţi

Încă din anii ’30 se testau câini pentru a stabili, în funcţie de tipul lor de personalitate, dacă sunt sau nu potriviţi pentru a asista persoanele cu dizabilităţi. Un astfel de test este şi cel realizat de Joachim şi Wendy Volhard, bazat pe o grilă care asigură o interpretare obiectivă – evaluează reacţia câinelui la anumiţi stimuli din mediu. Desigur, pe parcursul timpului, aceste teste au evoluat şi au fost îmbunătăţite. Aceşti câini însoţitori ai persoanelor cu dizabilităţi sunt alocaţi acelor oameni cu deficit de văz, deficit de auz, epilepticilor, persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, cu autism sau cu afecţiuni psihice.

3. Câini de terapie

Terapia cu animale este un stil de terapie adoptat de psihologi – chiar şi de Freud, care şi-a folosit câinele ca să poată comunica mai bine cu pacienţii. Acest gen de terapie se pretează atât la copii, cât şi la adulţii cu afecţiuni cognitive sau psihiatrice.

Ruxandra MANU, medic veterinar

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.