21 apeluri la 112 din cauza urşilor într-o singură săptămână | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 13 iunie 2024
Home » Societate » 21 apeluri la 112 din cauza urşilor într-o singură săptămână
21 apeluri la 112 din cauza urşilor într-o singură săptămână

21 apeluri la 112 din cauza urşilor într-o singură săptămână

Jandarmii harghiteni au primit, în perioada 29 aprilie – 6 mai, 21 de apeluri efectuate prin intermediul serviciului 112 prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona localităţilor Miercurea-Ciuc, Morăreni, Avrămeşti, Lueta, Lupeni, Turdeni, Cristuru Secuiesc, Topliţa şi Ocna de Sus. Din Lueta au fost primite 5 astfel de apeluri, dar oamenii au sunat la 112 de 4 ori din Miercurea-Ciuc şi Avrămeşti şi de 2 ori din Lupeni şi Cristuru Secuiesc. Din celelalte localităţi a fost primit câte un singur apel. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, a fost nevoie de intervenţia efectivă pentru alungarea urşilor doar în 6 situaţii, în celelalte cazuri animalele sălbatice nemaifiind prezente în locurile indicate de către apelanţi.

„În primul caz a fost semnalată prezenţa unui urs în municipiul Miercurea-Ciuc. La caz s-a deplasat o patrula de jandarmi, care ajunsă la faţa locului a confirmat prezenţa animalului sălbatic. În scurt timp aceştia au alungat ursul în zona împădurită. În cel de-al doilea caz, în satul Turdeni, s-a deplasat un echipaj de jandarmi pentru a verifica o zonă unde era indicată prezenţa unui urs. Cazul s-a confirmat şi s-a trecut la alcătuirea echipei de intervenţie, dar ursul a fost alungat în pădure imediat după. O intervenţie asemănătoare a avut loc şi în cazul cu numărul trei, când din comuna Avrămeşti a fost semnalată prezenţa unui urs. Cazul s-a confirmat şi s-a trecut la alcătuirea echipei de intervenţie, dar ursul a fost alungat în pădure de către echipajul de jandarmi în scurt timp. În cel de-al patrulea caz, după cele 4 apeluri înregistrate din Lueta, a fost primit încă un apel în data de 6 mai care indica prezenţa unui urs, în acest caz a fost necesară constituirea echipei de intervenţie pentru extragerea animalului sălbatic. La faţa locului, echipajul de jandarmi a asigurat zona şi a menţinut un climat de siguranţă. În ultimele două cazuri a fost semnalată prezenţa unor urşi în Ocna de Sus şi Avrămeşti, în ambele cazuri la faţa locului s-a deplasat un echipaj de jandarmi pentru a verifica zonele confirmând prezenţa animalelor sălbatice. S-a trecut la constituirea echipei de intervenţie pentru extragerea urşilor. Echipajele de jandarmi au asigurat zonele”, se arată în comunicatul IJJ Harghita.

Potrivit sursei citate, de la începutul anului au fost înregistrate la dispeceratul IJJ Harghita 71 apeluri, efectuate prin intermediul serviciului 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite, în toate situaţiile fiind trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie.

„Le reamintim oamenilor că este recomandat ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, se mai precizează în comunicatul IJJ Harghita. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.