Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sprijin financiar acordat cultelor, mediului de afaceri şi „urgenţelor”, la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Sprijin financiar acordat cultelor, mediului de afaceri şi „urgenţelor”, la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita
Sprijin financiar acordat cultelor, mediului de afaceri şi „urgenţelor”, la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Sprijin financiar acordat cultelor, mediului de afaceri şi „urgenţelor”, la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Aproape o jumătate de milion de lei, sprijinul consiliului judeţean pentru organizarea vizitei Papei Francisc

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Harghita a fost convocată datorită unor proiecte „urgente”, a căror aprobare nu suferea amânare până la şedinţa ordinară, programată în prima decadă a lunii mai. Potrivit conducerii CJ, unul dintre cele mai importante proiecte ale ordinii de zi a vizat aprobarea Programului de cooperare al Consiliului Judeţean Harghita în vederea derulării unor activităţi ale cultelor religioase în anul 2019.

„Proiectul de hotărâre privind sprijinirea unor activităţi ale cultelor religioase a fost motivul pentru care s-a convocat şedinţa extraordinară. Evident, cea mai mare parte a sumei (473.035 de lei – n.a.) s-a alocat vizitei Papei. Am votat pentru a susţine activităţile de organizare, bunurile şi serviciile necesare vizitei Suveranului Pontif la Şumuleu cu aproape o jumătate de milion de lei. Dar, totodată, prin alte activităţi şi prin alte evenimente conexe, această sumă se va mări în viitor”, a declarat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

În afara contribuţiei la vizita Papei Francisc, au fost aprobate încă şapte proiecte ale cultelor religioase care au obţinut punctajul minim necesar. Astfel, consilierii au votat pentru susţinerea Taberei familiilor din Lueta (8.000 de lei), a Taberei ministranţilor Sfântul Tarsiciu (15.750 de lei), Întâlnirea Tineretului Catolic la Şumuleu-Ciuc – CSIT (38.400 de lei), Mariapolis 2019 (11.000 de lei), Tabăra SzUVI (16.800 de lei), Pelerinajul şi Conferinţa Protopopiatului Unitarian (13.000 de lei) şi Întâlnirea Unitarienilor de la Băile Szejke (15.000 de lei).

 Sprijin pentru înfiinţarea a două noi incubatoare de afaceri la Odorheiu Secuiesc

Consilierii judeţeni au votat „pentru” şi în cazul proiectelor privind înfiinţarea a două incubatoare de afaceri sectoriale în municipiul Odorheiu Secuiesc, depuse în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 2 – „Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii” – „Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”. Consiliul judeţean va sprijini financiar realizarea acestor proiecte cu 1,7 milioane de lei.

„Astăzi am votat pentru tineret, am votat pentru tinerii întreprinzători din zona Odorhei, unde se vor realiza două incubatoare de afaceri. Judeţul Harghita este partener al acestui proiect, unde finanţăm jumătatea părţii neeligibile, aşadar, noi vom susţine cu suma de 1,7 milioane de lei realizarea acestui proiect finanţat din bani europeni, împreună cu municipiul Odorheiu Secuiesc”, a precizat Borboly Csaba.

Planificarea strategică şi managementul performanţei în folosul cetăţenilor din Harghita

Consiliul judeţean va participa şi la realizarea unui nou proiect având ca obiect „Planificare strategică şi managementul performanţei în folosul cetăţenilor din judeţul Harghita, prin implementarea CAF (Common Assessment Framework – Cadrul Comun de Evaluare – n.a.)”. Proiectul a fost iniţiat de Direcţia Generală de Management, a fost declarat câştigător şi are un buget de 610.000 lei, din care 597.000 de lei sunt fonduri europene, restul urmând să fie alocaţi din bugetul CJ Harghita. „Proiectul dispune de un buget pentru personal, pentru deplasări, achiziţii de echipamente, dispune de bani pentru dezvoltarea sistemelor informatice, pentru perfecţionare şi pentru consiliere în management”, a precizat directorul general al Direcţiei de Management din cadrul CJ. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, care are ca obiectiv general crearea unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace, în contextul evoluţiei socio-economice naţionale. Un număr de 91 de persoane vor participa, în cadrul acestui proiect, la cursuri de perfecţionare în orice activitate care se leagă de managementul administraţiei publice. De asemenea, vor lua parte la un schimb de experienţă la sediul instituţiei centrale care dezvoltă permanent Cadrul European Comun de Evaluare, la Bruxelles.

Cinci localităţi au primit bani din cota de 7,5%  din impozitul pe venit, aflată la dispoziţia CJ Harghita

Repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a fondului aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, constituit din cota de 7,5%  din impozitul pe venit pe anul 2019, se va face în funcţie de urgenţe, a anunţat preşedintele Borboly Csaba.

„S-a luat o decizie politică, urmând tactica mai multor judeţe, astfel încât să nu rămână mulţi bani la o localitate (deoarece – n.a.) ştim de la parlamentarii noştri, care participă la dezbaterile pe buget, că la sfârşitul anului se va lua excedentul. Noi nu vrem să finanţăm excedente care să fie luate la sfârşitul anului, ci să dăm acolo unde a pornit un proiect sau este o urgenţă. Şi dacă vă uitaţi bine la Legea bugetului, nu mai vorbim de echilibrarea bugetelor, ci despre subvenţii care stau la dispoziţia CJ”, a explicat preşedintele consiliului judeţean.

Borboly Csaba a precizat că primarii au fost înştiinţaţi cu privire la acest sistem de repartizare a fondului constituit din cota de 7,5%  din impozitul pe venit şi a dat asigurări că „în cazul fiecărei localităţi vor fi identificate subiectele care au caracter de urgenţă”. Fondul se repartizează comunelor, oraşelor şi municipiilor pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, a programelor de infrastructură care necesită co-finanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare pe care autorităţile administrativ-teritoriale din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

La şedinţa extraordinară, consilierii au aprobat alocarea de sume din fondul constituit din cota de 7,5%  din impozitul pe venit unui număr de cinci localităţi: Vlăhiţa a primit 150.000 de lei, iar localităţile Cârţa, Dăneşti, Mădăraş şi Sândominic câte 50.000 de lei.

La repartizarea acestor sume s-a avut în vedere urgenţa lucrărilor descrise în nota de fundamentare, a menţionat Borboly. Oraşului Vlăhiţa i-au fost repartizate 100.000 de lei pentru contribuţia proprie la modernizarea spitalului din localitate şi 50.000 de lei pentru construirea de trotuare. În cazul celorlalte localităţi, unde lucrările se desfăşoară în cadrul proiectului european „Dezvoltarea integrată a Microregiunii Felcsík”, depus în cadrul PNDR 2007-2013 şi derulat de Asociaţia Intercomunitară Felcsík, sumele alocate vor susţine modernizarea drumurilor publice în comunele Mădăraş şi Sândominic, achiziţionarea de autospeciale de pompieri, reabilitarea Casei de Cultură din Sândominic şi înfiinţarea Programului After school în comuna Mădăraş.

„Nu trebuie luată această decizie ca şi cum am avea ceva cu ceilalţi. Şi la ceilalţi, dacă apare o urgenţă şi este motivată, vom interveni, sprijinindu-i. Poate că o să ţinem mai multe şedinţe, mai ales în luna mai, să vedem despre ce este vorba şi împreună să putem să alocăm resurse acolo unde este necesar, din banii care ne stau la dispoziţie”, a mai spus preşedintele CJ Harghita.

În conformitate cu prevederile Legii bugetului de stat pe anul în curs, suma corespunzătoare cotei de 7,5% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat pe 2019 se repartizează în mod egal judeţelor, în limita sumei de 28,492 de milioane de lei, reprezentând fond la dispoziţia consiliului judeţean.

La Diverse, între altele, preşedintele Borboly a solicitat juriştilor şi Direcţiei Economice a CJ Harghita să identifice o formă juridică pentru colaborarea cu şefii gărilor din zona Ghimeş, de la Sândominic, Topliţa, Gheorgheni, Siculeni şi Miercurea Ciuc, în vederea igienizării clădirilor staţiilor CFR înainte de vizita Papei Francisc.

„În legătură cu vizita Papei, am văzut în ce stare sunt gările noastre, parlamentarii noştri încearcă să aloce sume şi se văd câteva schimbări la Miercurea Ciuc, dar la Odorhei şi la Gheorgheni nu se mişcă nimic. Şi atunci ar trebui să acţionăm pompieristic; trebuie să primim oaspeţii şi încercăm să-i determinăm pe pelerini să vină cu trenul (…) dar nu putem fi mândri de cum arată gările. Solicitarea mea ar fi să vedem împreună ce putem face. Cei de la CFR ar dori să colaboreze cu noi în ceea ce priveşte înfrumuseţarea clădirilor, mai sunt 40 de zile şi în acest timp ar trebui să găsim o formă juridică pentru colaborare, aşa încât măcar vopsitul, zugrăvitul să le putem rezolva”, a conchis preşedintele CJ Harghita.

Următoarea şedinţă a Consiliului Judeţean Harghita va avea loc în data de 9 mai, de Ziua Europei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.