Sper în colaborarea cu bună-credinţă pentru dezvoltarea tuturor | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 26 iunie 2024
Home » Politic » Sper în colaborarea cu bună-credinţă pentru dezvoltarea tuturor
Sper în colaborarea cu bună-credinţă pentru dezvoltarea tuturor

Sper în colaborarea cu bună-credinţă pentru dezvoltarea tuturor

Am 53 de ani, sunt căsătorit şi împreună cu soţia mea avem trei copii. Am absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, unde am terminat şi Masterul. Sunt doctor în istorie, doctorat obţinut la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi. Din anul 1998 sunt profesor de istorie la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa, iar din 2012 director al Centrului Cultural Topliţa. Din anul 2021 sunt Subsecretar de stat în Ministerul Culturii. Am fost consilier local în municipiul Topliţa în perioada 2008-2020, am publicat lucrări şi studii de istorie. Am fost dintotdeauna implicat în plan civic, activând în diverse asociaţii şi fundaţii. Nu sunt „traseist politic”, am activat încă într-un singur partid – Partidul Naţional Liberal.

Am educat generaţii întregi de elevi în spiritul patriotismului, al iubirii de ţară dar şi al democraţiei, al toleranţei, al acceptării celorlalţi, indiferent de limbă, confesiune, convingeri politice. Tot ce am scris şi publicat de-a lungul timpului îmi stă mărturie pentru ceea ce spun aici. Dumnezeu ne-a binecuvântat aici cu tot ce ne trebuie. Oamenii locului, indiferent că sunt români sau secui sunt harnici, frumoşi, de cuvânt, statornici. Şi în acelaşi timp buni la suflet şi toleranţi: cred că aproape fiecare familie din judeţul nostru are cel puţin un membru din cealaltă etnie.

De noi toţi depinde dacă vom face din judeţul nostru unul mai prosper, mai bogat, care să ofere nouă şi copiilor noştri o viaţă mai bună. De noi depinde dacă vom atrage fonduri europene, dacă vom crea locuri de muncă, vom avea infrastructura ca în ţările mai dezvoltate: drumuri, şcoli, spitale. De noi depinde dacă vom reuşi să trăim în armonie unii cu alţii, dacă vom convinge copiii noştri să rămână acasă, să le putem oferi ceea ce le oferă alte zone. Fiindcă avem tot ce ne trebuie: oameni, locuri, resurse. Ne mai trebuie fapte!

Zona de nord a judeţului nostru se pare că a rămas cumva în urma celorlalte zone ale judeţului. Iar pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple, va trebui să ne implicăm cu toată puterea în aducerea investitorilor serioşi, în crearea locurilor de muncă bine plătite, în distribuirea corectă a fondurilor primite de la guvern şi de la Consiliul Judeţean. Cred că acest lucru se poate face prin colaborare şi respectul reciproc pe care îl vom da dar îl vom şi cere în egală măsură! Dacă bunul Dumnezeu a hărăzit să locuim aici împreună, trebuie să convieţuim paşnic, dar în acelaşi timp nu trebuie să fim lăsaţi la coada mesei când se împart bucatele…

Cred cu tărie în respectarea Constituţiei (a întregii Constituţii!), a legilor statului, care trebuie să ocrotească şi să pedepsească în egală măsură pe toţi. Acestea nu sunt lucruri negociabile!

Pentru toate acestea am decis să candidez pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita şi pentru un loc de consilier judeţean.

Consider că am în spate o practică în administraţia locală şi cea centrală care îmi poate fi de folos în acest demers. Ca unul care cunoaşte istoria acestei zone, cu tot ce a fost bun şi rău de-a lungul timpului, pot să vă spun că doar prin colaborare, bună convieţuire şi respect reciproc putem reuşi să avem o viaţă mai bună aici. Însă toate acestea presupun muncă, implicare, bunăvoinţă reciprocă. Şi mă voi lupta cât voi putea eu pentru ca aceste lucruri să se întâmple!

Am fost călăuzit întotdeauna de câteva principii, atât în viaţa mea particulară cât şi în implicarea politică. Unul dintre acestea este corectitudinea şi cinstea. Cred că atunci când mergem şi cerem votul oamenilor, încrederea lor, ar trebui să aruncăm o privire înăuntrul nostru şi să ne răspundem la câteva întrebări. Suntem corecţi cu noi înşine când vrem ca ceilalţi să aibă încredere în noi? Am fost cinstiţi cu ceilalţi din jurul nostru întotdeauna? Avem în urma noastră fapte şi acţiuni care ne pot împiedica să ne facem cu cinste treaba de aleşi ai comunităţii? Suntem datori cuiva cu ceva ce ne-ar împiedica să fim corecţi? Privim politica ca o „meserie”, ca o cale de căpătuială, sau mergem acolo să slujim comunitatea? Am făcut ceva în viaţa noastră care să merite încrederea oamenilor?

În decursul timpului am avut ocazia să fiu alături şi să lucrez cu foarte mulţi oameni, de diverse condiţii. Şi am văzut că lucrul cel mai important este să fii OM. Indiferent de stare materială, de studii, de condiţie socială, de etnie sau de religie. Am cunoscut oameni adevăraţi cu studii puţine dar mari caractere, după cum şi mulţi împopoţonaţi cu diplome la diverse bombe de aşa-zise facultăţi dar cu zero caracter. Am văzut oameni bogaţi şi oameni sărmani. Şi dintr-o parte şi din alta am avut şi mulţumiri dar şi dezamăgiri. Ce-i diferenţia pe oameni erau caracterul, cinstea, corectitudinea. Nu poţi cere încrederea cuiva când tu minţi, când furi, când te dai altfel decât eşti. Nu poţi păcăli oamenii la infinit.

De asemenea cred că nu trebuie să promiţi marea cu sarea, că vei coborî luna de pe cer. Tot ceea ce vă pot promite eu este că mă voi bate pentru interesele tuturor oamenilor cinstiţi, corecţi, atât cât îmi va sta în putere.

Şi mai cred că oamenii merită cu toţii un trai mai buni. Indiferent că sun români, maghiari, romi sau de alte naţionalităţi. Fie ei de la sat sau de la oraş. Tineri sau bătrâni, mai bogaţi sau mai sărmani. Şi că dacă ajungem într-o poziţie de decizie, trebuie să lucrăm pentru toţi.

De când am început să activez în plan politic, am încercat cât am putut să mă ghidez după vorbele marelui patriot Iuliu Maniu, care spunea la Alba Iulia pe 1 decembrie 1918:

Este adânc înrădăcinată în noi convingerea, că numai un regim cu adevărat democratic ne poate întări ţara şi înălţa Neamul. Trebuie să avem colaborarea organică a tuturor păturilor sociale şi a tuturor cetăţenilor în serviciul prosperităţii Statului Român. Nu se poate spera, că cetăţeni fără drepturi şi ţinuţi în întunerec sufletesc şi în mizerie socială să devie stâlpii siguri ai unui Stat modern. Deplina libertate şi egala împărtăşire în puterea de Stat a cetăţenilor, este singura bază solidă a dezvoltării unui stat”.

Cred că aceste vorbe sunt astăzi mai actuale ca oricând!

Lazăr Costel-Cristian

Comandat de Partidul Naţional Liberal Filiala Harghita, Executat de Fundaţia Adevărul Harghitei, CMF 21240015

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.