Apel al liderilor UDMR şi AMT din Miercurea-Ciuc către comunitatea maghiară pentru a participa în număr cât mai mare la alegerile europarlamentare din 9 iunie | Informația Harghitei - jurnal independent Apel al liderilor UDMR şi AMT din Miercurea-Ciuc către comunitatea maghiară pentru a participa în număr cât mai mare la alegerile europarlamentare din 9 iunie | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Politic » Apel al liderilor UDMR şi AMT din Miercurea-Ciuc către comunitatea maghiară pentru a participa în număr cât mai mare la alegerile europarlamentare din 9 iunie
Apel al liderilor UDMR şi AMT din Miercurea-Ciuc către comunitatea maghiară pentru a participa în număr cât mai mare la alegerile europarlamentare din 9 iunie

Apel al liderilor UDMR şi AMT din Miercurea-Ciuc către comunitatea maghiară pentru a participa în număr cât mai mare la alegerile europarlamentare din 9 iunie

  • Korodi Attila: „Suntem astăzi aici ca să spunem foarte clar că este foarte important şi este imperios ca comunitatea maghiară, care este mai mare decât anumite state europene, să poată să aibă reprezentanţi în Parlamentul European”
  • Tőke Ervin (AMT): „Pentru autonomii trebuie să luptăm şi la nivel local, şi la nivelul României, şi la nivelul european”

Candidaţii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) şi Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT) la Primăria Miercurea-Ciuc, Korodi Attila şi Tőke Ervin, care sunt şi liderii locali ai celor două partide, au făcut un apel comun, luni, către comunitatea maghiară pentru a participa în număr cât mai mare la alegerile europarlamentare din 9 iunie, pentru a avea reprezentanţi în Parlamentul European.

Preşedintele UDMR Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, care candidează pentru un nou mandat de primar, a spus luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că forţele politice care reprezintă comunitatea maghiară la nivel local fac un apel comun „pentru a mobiliza comunitatea într-un moment foarte important”. „Pe 9 iunie sunt alegerile europarlamentare, alegeri care pentru o comunitate care înseamnă 1,1 milioane de suflete sunt cruciale. Pentru noi, dacă la nivel local există o competiţie sănătoasă politică unde comunitatea locală (…) are opţiunea de a alege, de a decide pe cine să trimită în consiliul local, când vorbim de Parlamentul European nu putem face altfel decât printr-un apel comun, printr-o uniune într-un scop foarte bine definit, acela de a avea reprezentanţi în Parlamentul European ai forţelor politice maghiare din România, din Transilvania. Suntem astăzi aici ca să spunem foarte clar că este foarte important şi este imperios ca comunitatea maghiară, care este mai mare decât anumite state europene, să poată să aibă reprezentanţi în Parlamentul European. Pentru aceasta este nevoie de o mobilizare, este nevoie de o prezenţă la alegeri, este nevoie de a sprijini o alianţă care a fost construită pentru a garanta participarea în deciziile politice ale comunităţii maghiare atât în cazul acesta, pe data de 9 iunie, în cazul alegerilor europarlamentare, cât şi în cazul alegerilor parlamentare care vor fi la sfârşitul anului. Cred că pentru noi opţiunea de a avea reprezentanţi în consiliul local, de a decide comunitatea pe cine aleg ca primar, este o opţiune deschisă, dar când vorbim pe cine poate să ne reprezinte în Parlamentul European deja vorbim de o alianţă, deja vorbim de un interes care ne leagă şi care ne-a dat şansa să avem liste comune şi să fie organizată prin aportul semnificativ al UDMR, dar şi a partenerilor noştri”, a spus preşedintele UDMR Miercurea-Ciuc.

La rândul său, Tőke Ervin, preşedintele organizaţiei orăşeneşti Miercurea-Ciuc a AMT, actual consilier local şi candidat la funcţia de primar, a declarat că din partea AMT pe lista UDMR la alegerile europarlamentare este Szilágyi Zsolt, care e vicepreşedintele EFA (Alianţa Liberă Europeană), care îi reprezintă pe „autonomiştii din toată Europa”. „Cred că noi, Alianţa Maghiară din Transilvania, avem lucruri şi în Parlamentul European legate de autonomia teritorială a Secuimii şi autonomia culturală a comunităţii maghiare din Transilvania. Deci, pentru autonomii trebuie să luptăm şi la nivel local, şi la nivelul României, şi la nivelul european”, a declarat Tőke Ervin.

De asemenea, acesta a mai arătat că „drumul lui Orbán Viktor este cel bun pentru europeni”. „O altă cauză legată de Uniunea Europeană este în ce direcţie trebuie să meargă Parlamentul European şi Uniunea Europeană. Noi credem că drumul lui Orbán Viktor este cel bun pentru europeni şi asta trebuie să ajute şi maghiarii din Transilvania”, a spus Tőke Ervin.

În legătură cu alegerile locale, liderul AMT a afirmat că Primăria Miercurea-Ciuc a făcut un sondaj în care locuitorii au fost întrebaţi ce denumire să aibă străzile din Szécsenyi, iar pe listă a apărut şi numele lui Avram Iancu, care „pentru noi, maghiarii, înseamnă un ucigaş”. „Ştim că acest personaj (Avram Iancu – n.n.) înseamnă ceva pozitiv pentru unii români, dar pentru noi, maghiarii, înseamnă un ucigaş. Să vorbim liber că el şi semenii au făcut lucruri groaznice în sudul Transilvaniei. Există oameni care vor să intre în consiliul local şi presupun că acei oameni au spus că ar trebui să fie acolo şi numele respectivului”, a susţinut Tőke Ervin.

Acesta a făcut un apel ca maghiarii să iasă la vot pentru ca acei oameni care au propus numele lui Avram Iancu şi care candidează la alegerile locale să nu intre în consiliul local. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.