Un singur reprezentant al comunităţii româneşti în Consiliul Local Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Politic » Un singur reprezentant al comunităţii româneşti în Consiliul Local Miercurea-Ciuc
Un singur reprezentant al comunităţii româneşti în Consiliul Local Miercurea-Ciuc

Un singur reprezentant al comunităţii româneşti în Consiliul Local Miercurea-Ciuc

  • Korodi Attila: „Comunitatea românească a respins mesajele naţionaliste, extremiste, populiste”

Primăria municipiului Miercurea-Ciuc a susţinut marţi o conferinţă de presă care a avut drept subiect evaluarea alegerilor locale şi a celor europarlamentare. Primarul municipiului, Korodi Attila, care a câştigat alegerile de duminică cu o majoritate semnificativă, a declarat că mandatul său şi al consilierilor UDMR este unul solid. El a subliniat că este îmbucurător faptul că şi comunitatea românească din oraş are un reprezentant în Consiliul Local.

„Am primit un mandat de la mai mult de trei sferturi dintre cetăţenii care şi-au exprimat votul la alegeri. Este un mandat puternic, care contează pentru noi, un mandat care vine după patru ani foarte intenşi, foarte complicaţi, pentru că de la prima clipă am declarat că vrem să lucrăm cu o administraţie publică deschisă tuturor, asta însemnând că orice temă tabu care înainte a existat în comunitate să fie pusă pe masă”, a declarat Korodi Attila.

El a subliniat că la rezultatul votului a contribuit şi generaţia tânără, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani având o participare semnificativă în comparaţie cu generaţia de 33-36 de ani.

„Asta înseamnă că ceea ce am început noi, comunitatea locală, a fost foarte bine înţeles şi de către generaţia tânără. Avem în viitoarea echipă a Consiliului Local trei colegi care vor reprezenta tinerii din oraş”, a menţionat primarul.

Referitor la reprezentarea comunităţii româneşti în cadrul Consiliului Local, primarul a precizat că există un singur reprezentant, adăugând faptul că votul din 9 iunie a transmis un mesaj clar de respingere a extremismului în comunitatea locală. „Este foarte îmbucurător că avem în Consiliul Local şi un reprezentant al comunităţii româneşti. Şi ceea ce este şi mai îmbucurător, comunitatea românească a respins mesajele naţionaliste, extremiste, populiste şi a ales forţe politice şi a optat pentru forţe politice care sunt deschise dialogului şi cooperării. Vrem să menţinem această atmosferă în comunitatea locală, în care toate comunităţile pot să îşi trăiască identitatea apropie, cu deschidere şi cu prietenie şi asta va fi un avantaj, nu un dezavantaj. Votul care s-a exprimat duminică a dat un mesaj foarte clar, puternic, pentru respingerea extremismelor şi poziţiilor care sunt împotriva vieţii comunităţii coerente”, a subliniat Korodi Attila.

În cadrul conferinţei de presă, Hajdu Gábor, deputat şi coordonatorul campaniei electorale pe Miercurea-Ciuc, a descris rezultatele drept un moment istoric, comparabil cu alte puncte de cotitură din istoria recentă a României. El a subliniat importanţa reorganizării administrative şi menţinerea şcolilor maghiare, punctând că succesul campaniei a fost datorat contactului direct cu cetăţenii, inclusiv cu comunitatea românească.

„Mă bucur că avem rezultate atât de bune în Miercurea-Ciuc, din 2009 nu am avut rezultate atât de bune şi asta se datorează în mare parte contactului direct pe care l-am realizat cu concetăţenii noştri, mergând din uşă în uşă. M-am întâlnit, ne-am întâlnit şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din zonă şi am fost foarte bine primiţi. Cred că trăim bine şi în armonie pe plan local şi dorim să trăim bine şi în armonie pe plan naţional. Noi am cerut monitorizarea alegerilor europarlamentare şi parlamentare din 2024 şi am semnalizat de fiecare dată când am observat tendinţe naţionaliste manifestate de către forţele radicale, extremiste, de către AUR. Şi munca noastră a avut şi rezultate, de aceea AUR a fost nevoit să reacţioneze pe plan naţional faţă de acuzaţiile noastre. Dorim să mergem pe această idee, nu dorim ca AUR să fie acceptat la nivel european ca un partener politic de către forţele europene”, a spus deputatul UDMR.

În urma votului de duminică, UDMR va avea 16 membri în viitorul Consiliu Local Miercurea-Ciuc, cu unul mai mult decât în prezent, în timp ce Alianţa Maghiară din Transilvania va avea doi consilieri. Comunitatea românească din Miercurea-Ciuc va fi reprezentată de un consilier local de la PSD.

EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.