Succes la Topliţa şi Bilbor, eşec la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Politic » Succes la Topliţa şi Bilbor, eşec la Miercurea-Ciuc
Succes la Topliţa şi Bilbor, eşec la Miercurea-Ciuc

Succes la Topliţa şi Bilbor, eşec la Miercurea-Ciuc

  • Sebastian Buzilă, primarul ales al municipiului Topliţa: În Consiliul Local e obligatoriu să facem majoritate

După alegerile de duminică, PNL a obţinut 7 mandate de consilieri locali în Topliţa. Sebastian Buzilă, primarul ales al municipiului de pe Mureşul Superior şi totodată preşedintele PNL Harghita, vedea acest rezultat ca pe un succes, „pentru că am recâştigat Primăria şi avem cu un consilier mai mult decât am avut în mandatul precedent”.

Dacă în ultimii 4 ani conducerea primăriei nu s-a putut bucura şi de o majoritate în Consiliul Local, deşi PSD a avut cel mai mare număr de mandate obţinute, de această dată se doreşte ca lucrurile se stea invers. Astfel, viitorul primar al municipiului preciza că e obligatoriu să se facă o majoritate în cadrul CL, iar în acest sens vor fi discuţii cu partidele care vor avea reprezentanţi.

În acelaşi timp, preşedintele PNL Harghita vedea pierderea mandatului de consilier local din Miercurea-Ciuc ca o înfrângere, mai ales că mai erau necesare foarte puţine voturi.

„Din păcate, am înţeles că mai aveam nevoie de 19 voturi să prindem un mandat.

S-a făcut o contestaţie, încă aşteptăm rezultatul contestaţiei. E vorba de o secţie de votare unde PNL apare cu 0 voturi şi acolo preşedintele de la organizaţia din Miercurea-Ciuc consideră că e posibil să fie o eroare. Aşteptăm rezultatele.

Dacă nu o să avem niciun consilier, într-adevăr pentru noi e o înfrângere şi se pare că singurul consilier care va reprezenta românii din Miercurea-Ciuc va fi de la PSD”, spunea Sebastian Buzilă.

Întrebat de ce crede că s-a pierdut la Miercurea-Ciuc, preşedintele PNL Harghita vedea mai multe motive. În primul rând, apariţia mai multor partide care au divizat votul românilor. Apoi, prezenţa mai mare a maghiarilor la vot, lucru văzut şi în rezultatele de la Consiliul Judeţean. Şi, nu în ultimul rând, lipsa de pe listă a lui Marius Ţepeluş, care, fiind subprefect, nu a putut candida şi care, în opinia partidului, ar fi adus mai multe voturi.

Sebastian Buzilă nu a uitat nici de celelalte localităţi, unde PNL a obţinut mandate de consilier local sau, în cazul Bilborului, reconfirmarea primarului în funcţie. Este vorba despre Tulgheş – 1 mandat, Corbu – 3 mandate, Bilbor – 8 mandate şi primăria, Gălăuţaş – 1 mandat, Sărmaş – 3 mandate, Subcetate – 2 mandate.

În perspectiva rezultatelor de la Consiliul Judeţean, unde se preconizează că partidele româneşti vor avea 4 consilieri, câte doi de la PNL şi PNL, Sebastian Buzilă afirma că acest lucru nu va schimba relaţia cu conducerea şi soarta proiectelor din nordul judeţului, pentru că numărul este prea mic pentru a putea influenţa într-un fel deciziile din cadrul Consiliului Judeţean.

Concluzionând alegerile din 9 iunie, la nivelul judeţului, preşedintele PNL Harghita spunea că „ne bucurăm că la Topliţa am reuşit să recâştigăm primăria. E un succes. Cel mai important succes al meu este că am recâştigat primăria la Topliţa şi avem mai mulţi consilieri decât până acum.

Din păcate, la partea negativă e Miercurea-Ciuc, unde am avut un consilier şi nu-l mai avem în momentul de faţă. PSD a reuşit acolo să obţină un consilier”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.