Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sentinţă definitivă a Curţii de Apel Târgu Mureş: Cheile Bicazului aparţin judeţului Neamţ | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 mai 2024
Home » (Inter)Național » Sentinţă definitivă a Curţii de Apel Târgu Mureş: Cheile Bicazului aparţin judeţului Neamţ
Sentinţă definitivă a Curţii de Apel Târgu Mureş: Cheile Bicazului aparţin judeţului Neamţ

Sentinţă definitivă a Curţii de Apel Târgu Mureş: Cheile Bicazului aparţin judeţului Neamţ

Curtea de Apel Târgu Mureş s-a pronunţat, luni, în procesul în care, practic, s-a stabilit graniţa dintre judeţele Harghita şi Neamţ. Mai exact, cărei unităţi administrativ-teritoriale îi aparţine zona Cheile Bicazului. Astfel, Curtea de Apel Târgu Mureş a hotărât definitiv ca graniţele dintre cele două judeţe să rămână conform împărţirii administrativ-teritoriale din anul 1968.

„Hotarul Cheilor Bicazului – Decizie definitivă! Curtea de Apel Târgu Mureş a dat verdictul! Hotarul administrativ dintre judeţele Harghita şi Neamţ a fost stabilit odată pentru totdeauna. Aflat în centrul unor dezbateri aprinse şi al unor demersuri judiciare repetate, stabilirea traseului hotarului administrativ pe segmentul Gheorgheni – Tulgheş – Bicaz a fost reconfirmată! În pofida faptului că Curtea de Apel Ploieşti a decis anterior pe această temă, UAT Harghita a încercat din nou. Însă, decizia de ieri a Curţii de Apel Târgu Mureş nu lasă loc de interpretare. Cheile Bicazului, cu frumuseţea lor incontestabilă, aparţin judeţului Neamţ!”, a scris pe pagina sa de socializare prefectul judeţului Neamţ, Adrian Niţă.

„Admite recursul formulat de UAT judeţul Harghita împotriva Sentinţei civile nr. 472/27.04.2023 pronunţată de Tribunalul Harghita în dosarul nr. 1309/96/2022. Casează în parte sentinţa atacată şi în rejudecare menţine soluţia primei instanţe cu privire la admiterea excepţiei prescripţiei/tardivităţii introducerii acţiunii şi în consecinţă respinge, ca tardivă, acţiunea formulată de reclamantul UAT judeţul Harghita în contradictoriu cu pârâţii UAT municipiul Gheorgheni, UAT comuna Bicaz Chei, SC Satelit NT SRL, UAT JUD Neamţ, Instituţia Prefectului Judeţului Harghita, Instituţia Prefectului Judeţului Neamţ, OCPI Harghita şi OCPI Neamţ. Înlătura din sentinţa atacată dispoziţiile referitoare la admiterea excepţiei autorităţii de lucru judecat (efectul pozitiv) şi cele cu privire la fondul cauzei. Definitivă”, se arată în soluţia Curţii de Apel Târgu Mureş.

***

Problema graniţei dintre cele două judeţe în zona Cheilor Bicazului este una veche. În 2019, după un proces care a durat aproape 10 ani, Tribunalul Prahova a decis că zona Cheile Bicazului nu mai aparţine de judeţul Neamţ, ci intră în administrarea Harghitei. Autorităţile din judeţul vecin s-au declarat „uluite” atunci de decizia instanţei prahovene, deoarece în ea se invoca o Hotărâre de Guvern din anul 2000 şi nu Legea din 1968 care prevede organizarea administrativ-teritorială a României. Astfel că autorităţile din Neamţ au atacat decizia Tribunalului Prahova la Curtea de Apel Ploieşti, care a pronunţat un an mai târziu, în 2020, sentinţa prin care desfiinţa hotărârea Tribunalului Prahova şi se revenea la situaţia anterioară, în care Cheile Bicazului aparţineau judeţului Neamţ.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat după hotărârea Curţii de Apel Ploieşti că va utiliza calea de atac extraordinară, ceea ce s-a şi întâmplat. Autorităţile harghitene susţineau că, în anul 1998, oficiile de cadastru ale celor două judeţe au înregistrat un proces-verbal conform căruia zona cu puternic potenţial turistic aparţine comunei Bicaz-Chei, procesul-verbal fiind semnat şi de viceprimarul de atunci al oraşului Gheorgheni. Iniţiativele de mai târziu, pornite din judeţul Harghita, aveau ca scop anularea acestui proces-verbal şi rectificarea limitei între cele două localităţi şi judeţe, scria Agenţia ungară de presă MTI atunci.

În 27 aprilie 2023, Tribunalul Harghita a respins acţiunea formulată de Consiliul Judeţean Harghita, iar luni Curtea de Apel Târgu Mureş a hotărât definitiv în diferendul dintre cele două judeţe.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.