Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita s-a desfăşurat, luni, la sediul fabricii de bere „Csíki Sör” din Sânsimion | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Societate » Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita s-a desfăşurat, luni, la sediul fabricii de bere „Csíki Sör” din Sânsimion
Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita s-a desfăşurat, luni, la sediul fabricii de bere „Csíki Sör” din Sânsimion

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita s-a desfăşurat, luni, la sediul fabricii de bere „Csíki Sör” din Sânsimion

  • Borboly Csaba: „ Cred că a venit timpul să acordăm o atenţie mai mare celor din mediul economic. Aici s-a făcut o investiţie de care foarte mulţi putem fi mândri. Din punct de vedere al dezvoltării economiei, este o atracţie”

„Proiectul de la Sânsimion, din punct de vedere al dezvoltării economiei şi turismului, se află pe harta locaţiilor de interes. Oferta de festivaluri de vară conţine foarte multe evenimente, a venit aşadar timpul să alocăm o atenţie mai mare domeniului economic, pentru a fi vizibil impactul asupra comunităţii”, a continuat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Intrând în ordinea de zi a şedinţei, aflăm că urgenţa noii rectificări a bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2023, aprobată luni, s-a impus din mai multe considerente. Primordial, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea-Ciuc a solicitat modificarea Listei programelor de investiţii publice ale Consiliului Judeţean Harghita din acest an, prin includerea următoarelor investiţii: Echipament de arhivare (40.000 de lei), Videobronhoscop (103.000 de lei), Sterilizator rapid (107.100 de lei), Pompe de recirculare (44.000 de lei), autoutilitară (80.000 de lei), Masă instrumentar chirurgical Mayo cu sistem hidraulic (102.000 de lei), Aspirator chirurgical (60.000 de lei), Aparat EKG (20.000 de lei), Sistem imunologic automat evidence multistat pentru testarea calitativa a drogurilor din urina sânge şi salive (298.000 de lei), Videogastroscop (210.000 de lei), Windows server 2022 Standard – 16 Core (8.000 de lei), Sistem centralizat de post-procesare a imaginilor radiologice CT, RMN, RTG (300.000 de lei) şi Centrala de apartament (8.000 de lei).

Proiectul de hotărâre a necesitat aprobarea în regim de urgenţă, în vederea începerii procedurilor de achiziţie publică pentru investiţiile menţionate.

A fost modificat şi bugetul Agenţiei de Dezvoltare Judeţeană Harghita.

Pentru finanţarea proiectelor şi programelor de dezvoltare locală, din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, constituit din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul în curs, comunei Atid i s-a repartizat suma de 250.000 de lei.

Comunei Sânsimion, care a găzduit şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean, i s-a aprobat suma de 500.000 de lei, din cele două milioane solicitate de Primărie pentru reabilitarea caselor de cultură din satele Sânsimion şi Cetăţuia, în vederea îmbunătăţirii stării tehnice şi creşterii gradului de confort al utilizatorilor. „Sper că această sumă este doar o primă rată din suma solicitată”, a spus primarul István-Florin Kozma.

Comunei Atid i s-au alocat 250.000 de lei din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pentru co-finanţarea investiţiei „Reabilitarea Cabinetului medical” şi a investiţiei „Reabilitarea Căminului Cultural din satul Cuşmed.

De o sumă similară (250.000 de lei) va beneficia şi comuna Satu Mare pentru „Construirea centrului PSI” destinat pompierilor voluntari din localitate, o clădire cu parter, unde vor fi amenajate garajele pentru autospeciale şi spaţii de depozitare, mezanin şi mansardă pentru spaţii de odihnă şi anexe, care pot fi folosite temporar şi pentru cazarea în regim de urgenţă.

Comunei Ocland i-a fost repartizată suma de 250 mii lei din acelaşi fond constituit din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul 2023, sumă din care 150.000 de lei au fost solicitaţi pentru finanţarea reparaţiilor care se impun la clădirea Remizei PSI Ocland şi 100.000 de lei pentru finanţarea reparaţiilor drumurilor de exploatare agricolă din localitate, iar comuna Vărşag va primi 300.000 de lei pentru izolarea exterioară, zugrăvirea şi vopsirea interioară a clădirii grădiniţei.

Cele mai mari suma aprobate în şedinţa de luni vor merge către comuna Praid 750.000 de lei pentru co-finanţarea modernizării infrastructurii rutiere – prin asfaltarea unor străzi din localităţile Ocna de Jos, Ocna de Sus şi Praid, respectiv către comuna Zetea – 800.000 de lei pentru trei obiective: finanţarea DALI – modernizarea unor drumuri de exploatare agricolă (280.000 de lei), finanţarea achiziţionării unor terenuri în satul Zetea (350.000 de lei) şi pentru finanţarea proiectului de investiţie „Execuţie lucrări – Extinderea reţelei electrice în zona Cartierul Tinerilor din Sub Cetate, sat Zetea (170.000 de lei).

Din acelaşi fond, a primit bani pentru dezvoltare localitatea Ciucsângeorgiu – 200.000 de lei pentru finanţarea proiectului de investiţie „Ofertă Utilaj Mobil pentru Situaţii de Urgenţă – stingere incendii şi prevenire inundaţii”.

În judeţul Harghita există încă localităţi în care în prezent, din cauza lipsei sistemului centralizat de alimentare cu apă sau a lipsei hidranţilor corespunzători prescripţiilor legislaţiei speciale în domeniu, nu este asigurată rezerva de apă pentru stingerea incendiilor. În vederea ameliorării situaţiei existente, pentru sporirea siguranţei la incendiu şi a intervenţiei prompte a Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi pentru protejarea cetăţenilor acestor localităţi, se va realiza proiectul de acţiune constând în achiziţionarea echipamentelor necesare asigurării rezervei de apă pentru stingerea incendiilor,în baza unui Acord semnat între Consiliul Judeţean şi fiecare unitate administrativ teritorială în cauză, în vederea asigurării rezervei de apă pentru stingerea incendiilor, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitate de prelungire prin acordul părţilor. Potrivit bazei de date a ISU Harghita, în judeţ sunt peste zece localităţi în care nu este asigurată o rezervă de apă pentru stingerea incendiilor sau hidranţi adecvaţi.

De asemenea, Consiliul a aprobat contractarea unui credit prin Trezorerie necesar co-finanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi pentru continuarea investiţiilor pe drumurile judeţene aflate în execuţie, preşedintele CJ Harghita Borboly Csaba apreciind că aceste investiţii nu trebuie lăsate fără resurse. „Din păcate, Ministerul de Finanţe nu ne permite să tragem sume şi dacă ne uităm la 127 Ditrău – Tulgheş, La Valea Rece, în zona Ciucului la 136 şi 136 B, nu putem lăsa aşa aceste investiţii care sunt în execuţie momentan, şi din acest motiv încercăm să luăm un credit de la Trezorerie”, a explicat Borboly Csaba.

După mai mulţi ani se poate vorbi acum şi despre accesul la Rezervaţia Naturală Tinovul Mohoş-Lacul Sfânta Ana dinspre Harghita, pentru construirea drumului fiind nevoie de o investiţie consistentă. Primul pas în această direcţie a fost făcut luni, prin aprobarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii.

În cadrul şedinţei a fost aprobată depunerea cererii de finanţare şi implementare a proiectului „Achiziţionarea de microbuze verzi pentru elevii din judeţul Harghita” de către Consiliul Judeţean Harghita, în parteneriat cu UAT-urile din judeţ, în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), de care vor beneficia mai ales localităţile defavorizate şi aflate la distanţă, pentru care accesul la şcoală este dificil. Localităţile au fost alese pe baza studiilor realizate de Banca Mondială şi APIA în privinţa zonelor defavorizate, montane. Vicepreşedintele CJ Harghita Biró Barna Botond a detaliat, informând consilierii cu privire la tipurile de autobuze ce urmează a fi achiziţionate, menţionând că data limită de încărcare a proiectului este 13 iunie, solicitând în acest sens sprijinul localităţilor, pentru care se depune această cerere.

Între altele, a fost aprobată şi modificarea strategiei de tarifare a Harvíz SA.

La finalul şedinţei extraordinare, consilierul judeţean PNL Teodor Dobrean a vorbit despre inaugurarea Aeroportului din Braşov „care va avea cu siguranţă un impact foarte bun şi pentru transportul şi turismul din judeţul Harghita”.

„Ne ajută pe toţi, inclusiv această zonă de importanţă comercială şi turistică. (…) Sperăm că şi noi vom putea colabora foarte bine cu judeţul Braşov în ceea ce priveşte intensificarea legăturilor pe acest subiect”, a afirmat consilierul judeţean Teodor Dobrean.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.