Programul de protecţie şi consolidare a sănătăţii mintale în şcolile din Miercurea-Ciuc este organizat de către primăria municipiului pentru al doilea an consecutiv. Cursurile au început în octombrie 2023 şi au atras participarea a 104 profesori şi educatori.
„Educaţia adecvată a copiilor poate fi asigurată doar de profesori echilibraţi din punct de vedere mintal şi fericiţi. Sănătatea mintală şi armonia interioară sunt condiţii fundamentale pentru a se putea asigura performanţa educatorilor. Programul nostru, lansat în urmă cu doi ani, îşi propune să facă exact acest lucru. Primim în mod constant feedback-uri pozitive, care ne întăresc în convingerea că am pornit pe un drum bun şi trebuie să continuăm munca începută”, a declarat viceprimarul Sógor Enikő.
Bartha Dalma, consilier şcolar, supervizor, specialist în sănătate mintală şi coordonatorul profesional al programului, arăta că la cursurile din cadrul programului participă 99 de profesori din localitate şi 5 educatori din partea Serviciului de Protecţie a Drepturilor Copilului. Profesorii sunt împărţiţi în patru grupuri pentru instruiri în abordări restaurative şi sesiuni de training autogen, desfăşurate atât în limba română, cât şi în maghiară. În plus, trei alte grupuri sunt implicate în procese de supervizare pentru îmbunătăţirea competenţelor profesionale şi personale, precum şi prevenirea epuizării profesionale. Sesiunile sunt coordonate de 14 experţi locali, dintre care 6 sunt consilieri şcolari, 5 provin din alte domenii ale personalului educaţional şi 3 sunt profesionişti din alte sfere de activitate.
Potrivit unui comunicat de presă emis de către Primăria municipiului Miercurea-Ciuc, în primul an al programului au fost 126 de profesori înscrişi, în timp ce în ediţia curentă participă cu 27 de educatori mai puţini faţă de ediţia trecută, dintre aceştia, 31 de profesori au participat la cursuri în ambele ediţii.
„Mai avem de lucrat în această direcţie, deoarece obiectivul nostru este să integram auto-reflecţia şi grija pentru sănătatea noastră în cultura noastră. Feedback-ul pozitiv venit din partea cursanţilor ne confirmă că trebuie să continuăm această iniţiativă”, a evidenţiat viceprimarul. Acest program oferă credite profesorilor care participă la cursurile de formare, organizate în colaborare cu Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János” şi Asociaţia Profesorilor Maghiari din România.
Anul acesta, programul include şi implicaţia elevilor în două grupuri de psihodramă
O noutate în programul de anul acesta este implicarea elevilor din clasele a II-a şi a V-a în două grupuri de psihodramă. Aceste cursuri oferă elevilor oportunitatea, dar şi instrumentele necesare pentru a explora, experimenta şi uneori procesa provocările vieţii. Cei 17 participanţi au fost recomandaţi de părinţii lor, care au manifestat o atitudine conştientă sau instinctivă faţă de sănătatea mintală a copiilor lor.
„Conform relatărilor coordonatorilor de activităţi, elevii sunt mai atenţi unii la alţii în comparaţie cu primele şedinţe, se oferă voluntari pentru sarcini şi îşi susţin ideile proprii. Se concentrează pe aspectele pozitive şi se încurajează reciproc. Jucând diferite roluri din poveşti, ei devin treptat mai încrezători şi mai curajoşi, simţindu-se mai abili şi mai eficienţi de la o săptămână la alta. Îndrăznesc să experimenteze tot mai multe roluri şi sunt din ce în ce mai deschişi în sesiunile de lucru. Încrederea dobândită se reflectă treptat şi în viaţa de zi cu zi, integrându-se în personalitatea copiilor”, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, programul a stârnit interesul nu doar în comunitatea locală, ci şi în alte oraşe, atrăgând atenţia profesorilor şi a companiilor. Totodată, mai multe ateliere şi asociaţii se concentrează pe această temă, iar discuţiile despre sănătatea mintală sunt din ce în ce mai prezente. Scopul programului este de a promova dezvoltarea copiilor şi de a transforma procesul educaţional într-o experienţă plăcută. (E.Ş.)