Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita
Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

  • 7.500.000 lei pentru programul de realizare şi extindere a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare menajeră a localităţilor din Harghita, în perioada 2024-2027

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Harghita s-a desfăşurat marţi, 20 februarie, la Căminul Cultural din comuna Avrămeşti.

Şedinţa a debutat cu votul consilierilor asupra programului special de finanţare nerambursabilă al proiectelor culturale ale comunităţii de romi din judeţul Harghita pe anul 2024, unde s-a alocat suma de 80.000 lei. De asemenea, în acest an se va derula şi „Programul pentru dezvoltarea şi promovarea identităţii etnice a romilor în judeţul Harghita”.

Totodată, s-a aprobat de către consilieri judeţeni rectificarea bugetului general al judeţului printr-o majorare pe partea de venituri, datorate unor proiecte, prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

A fost aprobat proiectul de construire a trotuarului din comuna Avrămeşti, pentru realizarea acestuia fiind nevoie de asocierea dintre judeţul Harghita cu Avrămeşti, pe parcursul anilor 2024 şi 2025. Suma alocată pentru investiţie este de 2.029.000 lei, din care 1.011.000 lei credite bugetare şi 1.018.000 lei credite de angajament.

Un număr de 28 de angajaţi ai Spitalului  Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc vor beneficia de stimulente financiare pentru luna februarie, în urma voturilor consilierilor judeţeni, sumele sunt între 855 şi 3.000 lei.

S-a aprobat organizarea reţelei şcolare de învăţământ special din judeţul Harghita pentru anul şcolar 2024-2025, pentru trei unităţi de învăţământ, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ocland, Centru de Educaţie Incluzivă din Bilbor şi Şcoala Specială Profesională Sfânta Anna din Miercurea-Ciuc.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului va beneficia de o alocare de 50.000 lei, din bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul în curs, pentru programul de soluţionare a cazurilor sociale în mod organizat şi mijloace de acces adecvate, prin ajutorarea familiilor din comunitate, care din cauza unui handicap al unui membru din familie, din neputinţă, sau datorită izolării, în lipsa sprijinului uman şi social, se află în stare de disperare.

De asemenea, se alocă suma de 515.000 lei din bugetul pe anul 2024, pentru îngrijire socio-medicală la domiciliu şi suma de 85.000 lei pentru activităţi de protecţie a persoanelor vârstnice. Pentru activităţile de protecţie a persoanelor cu handicap s-a alocat suma de 50.000 lei, iar pentru programul anual de colaborare cu drepturile copilului şi tinerilor aflaţi în situaţii de risc în judeţul Harghita s-a alocat suma de 250.000 lei.

Judeţul Harghita va participa la proiectul internaţional „SAFETY4TMF”, care prevede activităţi coordonate de prevenire şi gestionare a dezastrelor la unităţile de gestionare a sterilului de către autorităţi, municipalităţi şi alte părţi interesate, pentru soluţii de reducere a riscurilor şi pericolelor transnaţionale. Valoarea totală a acestui proiect este de 158.948,76 euro, din care 127.159,01 euro este contribuţia Comisiei Europene, 28.610,78 euro vin din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi 3178,98 euro este contribuţia proprie a consiliului judeţean.

Pentru dezvoltarea judeţului este alocată suma de 7.500.000 lei pentru programul de realizare şi extindere a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare menajeră a localităţilor din Harghita, în perioada 2024-2027.

Imobilul Vila nr. 6, situat în Băile Homorod, va intra în administrarea Şcolii Populare de Artă şi Meserii Vamszer Geza, pe o durată de 5 ani.

A fost aprobată transmiterea în folosinţă gratuită a unei locuinţe de serviciu pentru medici din domeniul privat al judeţului Harghita în favoarea Serviciului de Ambulanţă Judeţean Harghita.

În ceea ce priveşte programul de protecţie a monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Harghita, suma alocată este de 1.600.000,00 lei din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Harghita pentru anul 2024. Pentru „Programul de cooperare interetnică şi bilingvism în administraţie pe anul 2024” s-a alocat suma de 20.000 lei.

S-a aprobat actualizarea Devizului general şi al Devizelor pe capitole şi pe obiective în cadrul documentaţiei DALI pentru obiectivul de investiţii „Renovarea energetică a Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor, Pavilioanele 1, 3, 4, 5, 7”. Proiectul are o valoare totală de 3.952.816,78 lei. Pentru pavilionul 10 a centrului şcolar se aprobă suma de 816.315,51 lei.

Din punct de vedere energetic, vor fi renovate şi Corpurile C1 şi C2, clădire administrativă şi centrală termică, ale Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor a judeţului Harghita, suma alocată este de 1.791.736,91 lei.

E.Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.